2 szobából legyen 3!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

 

E heti átváltozás

 

A lakás 62 m², 15 éve lakott, igazán megérett az átalakításra. A három tagú családban a kislány szeptembertől iskolába megy, így már benne is megérett a “különszoba” igénye.
A lakás főbb hátrányai:

  • kevés a természetes fény,
  • a strangok 3 helyen is átmetszik a lakást,
  • a két szoba egymásból nyílik,
  • a w.c. helyiség oly kicsiny, hogy használhatatlan.

 

2 szobából legyen 3!

Ez volt a családi e-mail első mondata! Nos, nem a két nagy szobát szabtuk át 3 szobára, hanem Zsófi, a kislány szobáját, a volt konyha helyére álmodtuk. A két nagyszoba utcai traktusából, szülői hálószobát választottunk le. A fennmaradó teret 3 funkcióra osztottuk:

  • konyhára
  • étkezőre
  • nappalira.

Az előtér végére egy gardrób került, onnan a tágas fürdőszobába jutunk. Közös döntésük volt, hogy ne legyen önálló w.c. helyiség, mert az ajtószárnyak egymásba nyílnának. A belső fényviszonyokon a mélyen üvegezett ajtószárnyak kicsit javítanak majd. Még eldöntendő, nyitott kérdés maradt az üvegtégla alkalmazásának lehetősége, mert ha Zsófi szobája és a fürdő közötti válaszfalba, közvetlenül a mennyezet alá 2-3 sorban elhelyeznénk üvegtéglát, a fürdő nem lenne vaksötét. Igen ám, de az éjszakai w.c. használat során felkapcsolt villany is zavarhatja Zsófi pihenését… A w.c. csészét sem tudjuk máshová tenni a strang miatt, így halkan mondom :( , hiába falazunk plusz előtétfalat a háló és w.c. fal közé, sajnos a w.c. használattal együtt-járó hangok is át fognak hallatszani, jeleztem a gyerekszobát át kell bútorozni!

 

A nappali tér minimális alapterülete korábban az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) szerint: 17 m² volt! A jelenleg hatályos OTÉK így szól:
„A 30 m²-t meghaladó hasznos alapterületű lakás legalább egy lakószobája hasznos alapterületének legalább 16 m2-nek kell lennie. Ebbe és a lakószoba (2) bekezdés szerinti alapterületébe nem számítható be a főző és az étkező funkció céljára is szolgáló helyiség, helyiségrész hasznos alapterülete, amennyiben az a lakószoba légterével közös. „

 

Hozzáteszem még, hogy ebbe az alapterületbe soha nem szabad beleszámítani sem a konyha, sem az étkező alapterületét, még akkor sem, ha azonos padlóburkolatúak!

Itt, sajnos alig tértünk el a minimális mérettől, de ha Te is ilyesmire kényszerülsz, akkor az a legjobb, ha a tágasabb a térérzetet az ajtószárnyak elhagyásával is segíted! Így, a funkciójukban összetartozó helyiségek egy nagyobb teret  mutatnak majd együtt! :)

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..