Angol akna az angolakna?

angolakna

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Pinceablak + akna = angolakna


Gyakori építtetői igény a pinceszint kialakítása, sokszor nem is tároló funkciót kérnek, hanem valamilyen szabadidős tevékenység végzésére alkalmas teret, egy önálló helyiséget.
Ilyen helyiség lehet: kézműves műhely, szauna, kondicionáló/tornaterem…de működéséhez nem ártana természetes szellőzés és természetes fény.


A földszint alatti szint lehet pinceszint, vagy alagsor.
OTÉK szerint:
Alagsor: olyan építményszint, amelynek padlószintje legfeljebb 20%-ában kerül 0,70 m-nél mélyebbre a csatlakozó rendezett terepszint alá. Alagsori helyiség, helyiségcsoport: olyan helyiség, helyiségcsoport, amelynek a padlószintje bárhol legfeljebb 0,70 m-rel kerül a terepcsatlakozás alá. „
 
Pinceszint: olyan építményszint, amelynek padlószintje több mint 20%-ában kerül 0,70 m-nél mélyebbre a csatlakozó rendezett terepszint alá. Pinceszinti helyiség, helyiségcsoport: olyan helyiség, helyiségcsoport, amelynek padlószintje több mint 0,70 m-rel kerül a terepcsatlakozás alá. „
 
A hagyományos pinceablakok elhelyezését akkor lehet alkalmazni, ha a földszinti padlóvonal a mindenkori terepcsatlakozás felett durván 80-100 cm magasságban van:


Ha a földszint padlóvonala közel azonos síkban helyezkedik a terepcsatlakozással, akkor angolaknát kell létesíteni.
Az angolakna földbe süllyesztve helyezkedik el a pinceablak előtt, ezáltal az akna tetején járórács is létesül. A szellőzés és némi természetes fény is így biztosítható:


Ez a műszaki megoldás valószínűleg Angliából származik, bár ott az akna „bővebb”, mivel lépcső is levezet a terepszint alatti lakáshoz:


Szakirodalmat itthoni könyvtáramban nem találtam az angolakna származására, nem foglalkozik vele a Révai, a Larousse, az Új magyar lexikon, sőt még a Műszaki lexikonom sem tartalmaz ilyen címszót…így beérem azzal a megállapításommal, hogy az angolakna Angliából származik. 😉

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..