Első közös otthon

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

E heti átváltozás

Ez a kis méretű családi ház a fiatal pár első közös szerzeménye volt. A kb. 70 éves ház lakható állapotban volt, gyönyörű, ápolt kerttel. Szülői nyomásra mégis úgy döntöttek, életük következő fontos állomása előtt korszerűsítik a házikót, és ha már hozzányúlnak, szeretnének két hálószobát és egy nagyobb nappali teret. Mindezt úgy, hogy nem kelljen az épülethez hozzá- vagy ráépíteni.
A nehézséget a 2,40 m-es keskeny fesztáv és a kevés ablak jelenti. Az alaprajzot nézegetve, ezt gondoltam először! :)

 

 

Első közös otthon

A nagy família összes tagja az alaprajz áttervezésébe kezdett, pusztán segítő szándékkal… Girbe-gurba közlekedő terek vezettek, a léptéket vesztett helyiségek felé. A fiatalok a „beérkezett pályaműveket” kiértékelték, majd rögzítettek egy tervezési programot, amit végül közösen alakítottunk ki sok kompromisszummal. Több vázlat áttekintése után, ez a tervezett alaprajz lett számukra az elfogadott.
A 63 m-nyi alapterület megosztása:

  • a közös terek az épület alapterületének több mint felét uralják,
  • a tervezett gyerekszoba mérete alig haladja meg az ún. félszoba méretét
  • az ifjú feleség nem kért kamrát, holott a kertben termő zöldség és gyümölcs mennyiség ezt indokolná…

Szerintem nem ez a “tökéletes” alaprajz, de minden Ember saját életviteli igényeit akarja megvalósítani otthonában. Ez, úgy tartom helyes is! Az eset tanulsága számomra ismét az, hogy elmondhatom, érzékeltethetem egy-egy döntés hosszú távon tapasztalható következményeit, de a választás, a döntés a Megrendelő kezében van. Feladatom, akkor is az, hogy a tapasztalatom, gyakorlatom kapcsán általános tervezési irányelveket próbáljak érvényesíteni oly módon, hogy a Megrendelőt – saját érdekében – a jó (az általánosan és széles körben is elfogadott) döntések irányába tereljem.

Általában sikerrel járok! :)
De, mint tudjuk: A kivétel, erősíti a szabályt! :)
Várom a következő feladatot!

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..