Épületkontúron belül

meglevo

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Épületkontúron belül maradunk!


Kitti és Gellért ingatlanvásárlása kapcsán történő tervezésem már kétszer terítéken volt itt, Blogon belül is. Először itt , majd pedig itt !


Most újra dolgoztam a projekt előkészítésén, mert az elsődleges költségkalkulációk után Gellérték úgy döntöttek, visszavesznek területi igényükből.
 
Ennek két oka van:
– egyrészt arra gondolnak, hogy ez az ingatlan nem feltétlenül a végleges családi házuk/otthonuk lesz, mert lehet, hogy 4-5 év múlva máshova szeretnének költözni;
– másrészt, mivel ez az első ilyen nagy beruházás az életükben, ezt inkább tapasztalatszerzésre használnák, így a költségeket is lehetőség szerint minimálisra csökkentenék.
 
Mindehhez még annyit: a meglévő kb. 50 évvel ezelőtt épült családi ház mai valóságában nincsen beköltözhető állapotban két pici babával:


A tisztasági festés ezen nem sokat segítene, így Kittiék úgy gondolkodnak, hogy épületkontúron belül oldjuk meg az átváltozást, azzal a kompromisszummal, hogy lemondanak a szülői hálószobáról.
 
Tehát, a szülői hálószoba leredukálódik a nappaliban elhelyezhető ruhásszekrényekre és egy ágyazható, kényelmes kanapéra.
 
Az alaprajzon egy jelenleg meglévő vastagabb falszakaszt elbontottam anélkül, hogy igazolva látnánk, ennek a falszakasznak csupán térelhatároló szerepe van-e, nem pedig teherbíró!? Elképzelhető, hogy annak idején maradt blokktégla és azt felhasználták ide… Amint kiköltözik az Eladó, a helyszínen tudunk födém- és falszakasz feltárást végezni, kutakodni.


Tervezett állapotban nincsen hozzáépített épületrész, de van három egészséges méretű szoba!
 
A meglévő lakóépület kubatúráját nem bővítettem, csupán a 15 cm vastagságú homlokzati hőszigetelést ábrázoltam.


A tervezett alaprajzon igyekeztem minimális helyiség számot alkalmazni, de ügyeltem a nappali tartózkodás élettereinek egymásra fűzésére, a szerkezeti traktusok és tájolás figyelembevételével.
 
A homlokzati főfalakban többnyire a kibontandó nyílászárók helyére integráltam az új nyílászárókat, de az utcai homlokzaton a tervezett nappali ablakát a másik szoba ablakával szimmetrikusan helyeztem el.
 
1. A lakásbejárat az utca felé néz, közel az ingatlan bejárataihoz. Az előszoba kapott ablakot, és némi beépített szekrény lehetőségét is. A bejárati ajtót gyakorlatilag tömörnek tervezném, de az ajtó felett létesülhet bevilágítóablak.
 
2. Az előszobából nyílik a háztartási helyiség. Alapterülete lehetővé teszi, hogy ez zuhanyzós fürdőszobává váljék, miközben a mosás/szárítás háztartási gépei egymásra helyezve beférnek ide.
 
3. Az előszobából egy falnyíláson áthaladva tárul fel az étkező-konyha, mely nagy nyílászáró-felülettel a hátsó teraszt tárja fel. A konyhapult a helyiség rövidebbik határolófalán kap helyet.
A 6 ülőhelyes étkező a tér közepén áll, így az könnyen körbejárható, tálalószekrény a zuhanyzóval határos fal mellett fér el.
 
4. A konyha-étkezőből széles nyílás tárja fel a nappalit, mely ugye egyben a szülői hálószoba lehetőségét is magában hordozza ágyazható kanapé használatával.
Utca felé eső ablaka, a konyha-étkező felé feltárt nyílása, valamint a teraszra vezető nyílászárók egy tengelyre kerültek felfűzésre, ez optikailag bővíti ezeket a tereket, és a természetes megvilágítás is hangsúlyosabbá válik ezen épületrészben.
 
5. A nappaliból egy kis alapterületű közlekedőbe jutunk. A ház súlypontja megközelítőleg itt van, így ide helyezném az épületgépészet/épületvillamosság központi rendszereit, egy beépített szekrénybe.
 
6. A közlekedő egymással szemben lévő két oldalán, azonos mérettel épülne a két gyerekszoba. Bútorozásuknál az ágyakat a fürdőszoba határoló falaitól távolabbra helyeztem.
 
7. A két gyerekszoba közrefogja a fürdőkáddal ellátott gyerek-fürdőszobát. A bejárat közelébe elhelyezett zuhanyzós háztartási helyiség alkalmas szülői használatra is, így ezt a káddal ellátott fürdőszobát – érzésem szerint – nem szükséges szaniterekkel túlzsúfolni.
 
Hivatalosan az előszoba és étkező-konyha, valamint a nappali és közlekedő között ajtót kell beépíteni, hogy a wc-k zsilipelve legyenek az étkezőtől és a nappalitól, miközben csupán nyílást ábrázoltam!
 
A lakáshasználók fő közlekedési iránya egyértelműen kijelölésre került a belső nyílások és ajtók által, és látjátok: ütközés, torlasz nem keletkezik.
 
A fürdők ajtaja kifelé nyitva is elfér, sok élethelyzetben ez praktikus megoldás lehet.
 
A hátsó terasz a konyha-étkező és nappali terének időszakos használatú területnövekménye lehet, árnyékolására pergolát ábrázoltam, de napellenzővel/napvitorlával is lehet természetközeli, üde hangulatot teremteni. 😉
 
Most várnom kell, Gellérték is “újraterveznek”…! :-)

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>