Funkcióséma

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Mi az a funkcióséma?

Utóbbi két, heti okosságban alaposan körbejártuk a lakás fogalmát.
Részleteztem a helyiségeket, azok funkcióit, használatuk időbeli, térbeli módját.
 
A funkcióséma gyakorlatilag a lakás önálló helyiségeinek, azokban folytatott tevékenységeknek, vagyis funkcióinak egymás melletti viszonyát, egymásra utaltságát mutatja.
 
A lakásalaprajzok, vagy lakóházak tervezésekor ez is egyfajta út. Építészeknek e módszert tanítják először tervezéskor. Ez azután, sok feladatnak és gyakorlatnak köszönhetően beég az építész fejébe, és mikor más módon kezd neki az épülettervezésnek, akkor is, a séma képe a fejében van! Hisz az már régen rögzült.

 

 

Ismerek olyan Kollégát, aki épülettervezést formába önti, vagyis az épülettömeg-képzése az első vázlata, rajza, aztán beleteszi a funkciókat.
 
Ismerek olyat is, aki saját, meglévő kliséjét húzza elő, hiszen már sok éve egy megtanult, begyakorolt kiinduló-alaprajzot, fejleszt tovább az adott kívánalmaknak megfelelően.
 
Igazából ez mindegy is, a lényeg, hogy az ő térképző fejükben is megjelenik a funkcióséma, az egyszerű kis ábra!
Építészként nem buzdítalak arra, hogy Te is kezdj el lakást, lakóházat tervezni, mert ez is egy önálló szakma, amit tanulással és gyakorlással sajátítottunk el.
 
Ugyanakkor, hogy a házad, lakásod a Te számodra, a Te igényedre szabva készüljön és épüljön, Te magad is gyárthatsz funkciósémát. Lesz egy alap, amit majd a Térképző-ddel megvitathatsz, aki kérdéseivel, ötleteivel az esetlegesen hibás elképzeléseidet korrigálja. Olyan tervezőt keress, aki szolgáltat, vagyis a Te lakásodat, a Te házadat tervezi!

Funkcióséma = vázlatos térszervezés

Most általános összefüggést mutatok: egy lakás esetében ilyen az a bizonyos funkcióséma! Ez a séma, igazából egy szabadkézi rajz, körök, vonalak és helyiségfeliratok jellemzik…


    1. A lakószoba, közkedvelt nevén a nappali, étkezővel kapcsolódjon a gazdasági részhez, a konyhához
    2. A lakórész hálószobái legyenek közvetlen kapcsolatban a fürdőszobával, zuhanyzóval.
    3. Az előbbi pont miatt lényeges, hogy a hálószobák önálló, egységes blokkban maradjanak együtt, így igényes a lakótér kialakítás.
    4. Ha a gazdasági rész és egészségügyi rész összevonható, az az épületgépészeti vezetékrendszer kiépítését optimalizálja.

 

Az ábra általános, működőképes lakást, életteret mutat. Segítségével kielemezheted, hogy a Te lakásod, a Te házad e pár összefüggésnek megfelel-e?!

A minta funkciósémából és a felsorolt szöveges összefüggésekből látod, hogy a tervezés során megalkotott helyiségek egymás mellé fűzése, térkapcsolata nem a véletlen műve!
Mindez tudatos tervezői tevékenység. De minden építtetői igényhez más, és más funkcióséma tartozik, hisz oly sokféle módon él az egyes ember!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .