Kockaházat mi nem akarunk!

falusias

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Falura költözünk!


Gréta és Tamás a nyugdíjas évekre készülve határozták el, hogy a Főváros mellől vidékre költöznek. Mivel kockaházat nem szeretnének vásárolni, építkezni fognak! Ráadásul polisztirolbeton-építéstechnológia alkalmazásával!
Így kezdődött a tervezés, találkoztunk egy 400 lelkes apró falu szélén, a Bükk lábánál, csodás környezetben patak és tó partján!


A település Helyi Építési Szabályzata oly régi, hogy csak a Megyeszékhelyen, az Építéshatóságnál érhető el, és papír alapú! (Tudod, a bürokráciacsökkentés érdekében…! 😉 )
 
Tehát a HÉSZ-be betekinthettem – előre egyeztetett időpontban – és ott az derült ki, hogy a megvásárolt telekingatlan O, azaz oldalhatáron építhető be.
 
Az utca felől 5,0 m előkertet, a jobb oldali oldalhatáron pedig 1,0 m oldalkertet kell biztosítani. Mivel a telekingatlan a bal oldalon is közterülettel határos, így itt is előkert méretét, azaz 5 m-t kell elhagyni, a hátsókert pedig minimum 6 m lehet.
 
A megengedett beépítettség 30 %.
 
Kötelező elem a telken belüli gépkocsitárolás és tető megengedett hajlásszöge 30-45 fokos lehet, illetve és a tetőgerincnek az utcával párhuzamosan kell futnia.
 
A megengedett építménymagasságot, az 5,5 m-t nem éri el a földszintes lakóház.
 
A község Arculati Kézikönyve inkább ajánlásokat tesz a tömegformálásra és az anyaghasználatra. Ez a viszonylag új utca építészetileg nem mutat egységes képet, sem épülettömegek, sem a tetőidomok nem adnak követendő karaktert.
 
A lakóház tervezésénél a falusi hangulatra utaló „tornácokat” másolva, a teraszok részben fedetté váltak ajánlati tervemen. Azért játszottam a teraszok fedésével, hogy az egyszerű, középfőfalas épület-struktúra homlokzatilag mozgalmassá váljon, és az épülettömeg a klasszikus formájú tetőidom alatt mégse legyen egy szokványos kockaház!


Grétáék határozott elképzelésekkel, kipróbált/bevált térkapcsolatokkal, még fényképekkel is instruáltak! Néhány szeretett bútor elhelyezésének szükségessége is szerepelt a tervezési programban!


A gépkocsi(k) bejutását oldalról, pl. tolókapuval lehet megoldani, ahogy Tamás most is oldalról hajt be a telekingatlanra.
 
A gyalogos bejáratot az északi oldalra telepítettem, mert úgy gondolom a Vendégek ( + a Postás, a közműszolgáltatók Leolvasóemberei) fogadása innen célszerűbb. Természetesen a gyalogos bejárat létesülhet az oldalsó telekhatárról is.
 
A fedett teraszról lépünk az épület előterébe.
A bejárati ajtót felülvilágítóval érdemes ellátni, így jut be ide is természetes fény. Az előtér-közlekedő beépített szekrényeket rejt kabát és cipő elhelyezéshez.
 
Az előtértől érhető el a háztartási helyiség, mely a mosás-szárítás helyét is fogadhatja, illetve a Vendégek is ezt a wc-t használhatják.
Az előtérből egy „falba tolható” ajtón át jutunk a nappali tartózkodás tereibe, feltárul a konyha-étkező területe. A konyhából nyílik egy kamra is.
 
A konyha két irányba, kelet és dél felé ablakkal nyílik a kilátás felé. Az étkező konyha felé eső teraszajtaja a fedett terasz és a kert elérését biztosítja, sűrű napi használata miatt a külső oldalára is kilincset javaslok, így a kertészkedésből az épület megkerülése nélkül juthatunk be a lakásba.
 
Az étkező asztal térben áll, bútorozási ábra kihúzott székekkel mutatja a helyigényét. A tálaló szekrényt a középfőfal mentén helyeztem el.
 
Az étkező-terület nappalival határos helyén kétszárnyú erkélyajtót ábrázoltam, ezen átlépve, a legrövidebb úton érhető el a beépített fatüzeléses kandalló.
A középfőfal mentén, a tetőgerinc közepe táján áll a kémény, ami így alig árnyékolja a tetőn a délre tájolt napelemeket.
 
A konyha-étkezőből jutunk a nappaliba. A falak mentén elhelyezhető a meglévő könyvtár, az ülőbútorokat a kilátás felé fordítottam.
A nappali tartózkodás tereiből érhető el a délre és keletre tájolt terasz, melynek fedett területe is jelentős, étkező-terület itt is kialakítható.
 
A két szobás hálórész önálló, intim birodalmat kapott, a nappaliból nyílóan, ahogy Tamásék kérték. Itt is „falba tolható” ajtón át jutunk egy előtérbe, ahonnan az azonos méretű hálók és a fürdőszoba érhető el.
 
Az épület bruttó alapterülete: 134 m², a fedett teraszok alapterülete nélkül 115 m². Bevallom, ez nagyobb alapterület, mint az eredeti kívánalom!
 
Grétáék kettőt aludtak a tervre és megszületett döntésük:
„Van az a fránya költségvetés, de minden nagyon tetszik nekünk! Csapjunk bele, mert beleszerettünk!” Szóval : új polisztirolbeton lakóház(am) születik! :)

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..