Kötelező építési vonal helye

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!
 
 

Építési vonal


Az építési helyről már többször tettem említést, pl: itt olvashattál erről.
Ma következik az építési vonal. Ami, ha éppen „létezik” egy adott építési övezetben, akkor az kötelező érvényű.


Az OTÉK teszi egyértelművé ezt a vonalat, azaz a meghatározás így szól:
„Építési vonal: az építési helyen belül vagy annak határvonalán a helyi építési szabályzatban meghatározott olyan vonal (vonalak), amelyre (amelyekre) az épületet a helyi építési szabályzatban meghatározottak szerint kötelezően helyezni kell.”
 
Az elvi ábrán ábrázoltam az építés helyének területét, azaz az építési helyet, amin belül, elvileg elhelyezhető a lakóépület:


E területen belül bárhova telepíthetem a lakóépületet, ha a beépítés módja szabadon álló.
 
Ha azonban az aktuális HÉSZ tartalmaz építési határvonal/építési vonal kifejezést, akkor – akár szabályozási tervlap hiányában is – meghatározza e vonal fizikai helyzetét telekingatlanokra lebontva.
A telekingatlan vonatkozásában, a közterület felőli homlokvonallal párhuzamos helyen, előkert távolságával kell felvenni ezt a síkot.
Szabadon álló beépítési mód esetén így:


Legtöbbször az aktuális előírás tesz valamilyen engedményt az építési vonal tekintetében, például kimondja, hogy
a tervezett lakóház érintett homlokzathosszának legalább x %-a ( vagy más arányban megállapított része, 2/3-a) a kötelező építési vonalon kell, hogy álljon.
 
A településtervezők törekvése az építési vonal meghatározásával a rend kialakítása és/vagy megtartása, mivel ez esetben az egy utcában lévő épületek közterület felé néző homlokzati síkjai azonos vonalon, az építési vonalon állnak.
Így eltérő alaprajzi méretű, eltérő szintszámú lakóépületekkel beépített utca is egységet mutat:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..