Oromfal vagy tűzfal?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Mi az oromfal és hol van a tűzfal?

 


Kedden, fűnyírás közben, a Szomszédom, a kerítésen túlról, építésügyben tett fel kérdéseket nekem…
E beszélgetés kapcsán jutott eszembe, nem árt tisztázni itt is, az oromfal és tűzfal fogalmát/jelentését.

 


Sok ember, az épületek oromfalát nevezi tűzfalnak. Van ilyen oromfal, ami tűzfal is egyben, de nézzük picit részletesen a meghatározásokat. Ehhez a jó öreg/fiatal OTÉK nyújt segítséget:
 
„92. Oromfal: a magastetővel lefedett épület, épületrész homlokzati falának az a része, amely a padlásteret vagy a beépített tetőteret a tetőgerincet elmetszve lehatárolja. „ Ezen a falon szokás szerint szokott ablak lenni!
 
Nézd meg az ábrácskát, bejelöltem, hol is van az oromfal egy egyszerű épületnél:


Most jöhet a tűzfal! Az OTÉK őt is ismeri:
„133. Tűzfal: a vonatkozó műszaki követelménynek megfelelő tűzállósági határértékű, A1 tűzvédelmi osztályú térelhatároló folytonos függőleges falszerkezet, amelyet úgy kell kialakítani, hogy az általa elválasztott tűzszakaszok vagy építmények egyikének állékonyság-vesztése, illetve az ebből adódó oldalirányú erőhatás esetén is megőrizze tűzterjedést gátló képességeit. „


Közérthetőbben fogalmazva, és a képeken látható esetben: az építménynek, például a szomszédos telekkel közös határvonalán álló függőleges teljes falszerkezete, amely megakadályozza egy estleges tűz terjedését is, mert maga a tűzfal a tetőhéjazat fölé emelkedik.


Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?! 😉 Direkt pirosra festve, hogy értsük!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..