Sötét labirintus?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Sötét labirintus!

 


Henrietta szülői segítséggel vásárol lakást abban a házban, ahol születése óta lakik. A magasföldszinti lakás több „szépséghibával” rendelkezik! Feladatom, javítsak rajta amennyire tudok, mert egy alapos felújításra már úgyis megérett!


Ha a cca. 60 m²-nyi lakás alaprajzát alaposan szemügyre vesszük szembeötlik, hogy
– sok a közlekedő terület,
– ami ráadásul ablak nélküli! ,
– étkezni lehetetlen a konyhában,
– a társasház liftje jelentős területre nyomult be,
– a nagyobbik lakószoba (nappali) elég távol esik a konyhától…


Nézzük mi mindenen tudtam változtatni Heni jóváhagyásával:


1. 1. A lakás beltéri ajtóinak számát rögtön a felére csökkentettem, a középső közlekedő tér két részre való felbontását megszüntettem.
 
2. Az előszobából nyíló gardrób helyiségnek nem láttam szükségét, hisz az ajtó mögötti fal maximális felületen, akár 60 cm szekrénymélységgel bútorozható!
 
3. A korábbi fürdőszobát és az imént nyert területet újra osztottam. Lecsíptem egy minimális WC-helyiséget, melyet a folyosóról az előtér felé nyitottam, így túlságosan nem zavaró a kifelé nyíló ajtó. Ezt úgy tehettem meg, hogy a korábbi gardrób-fürdő közös falánál lévő WC-csészét 180 fokkal elfordítottam.
 
4. A fürdőszoba L-alakja alaprajzilag nem szép, de az ajtóhoz közel eső területen történik a napi szintű fürdőszoba-használat, míg legbelül, hátul kap helyet a háztartási helyiség funkció. Itt van hely mosásra-szárításra és vasalásra. Ha rumli van, ez a terület egy könnyed függönnyel kitakarható! 😉
 
5. A konyhát, minden várakozás ellenére „majdnem” a helyén hagytam. Az eredeti konyha L-alakban volt bútorozva, de az ablak miatt az L-alak foghíjas volt, az ajtóval szemben volt a hűtő. Igen, jól gondolod, mert étkező asztal itt nem fért el.
A konyha határoló válaszfalát elbontottam, és a pultot, a közlekedő terület 1,40 m széles sávjába helyeztem. Ebből a szélességből a konyhabútor 60 cm – t vesz el, így kb. 1 m szakaszon a konyha közlekedésre alkalmas területének szélessége csupán 80 cm. Ez olyan kompromisszum, mely lehetővé tette, hogy négy személy asztalhoz ülhessen. És a helyiség végébe tálalószekrényféle is elhelyezhető.
 
6. A szobákat elválasztó válaszfalat bontásra ítéltem, annak érdekében, hogy a nappali közelebb kerüljön a konyha és étkező teréhez. Az ajtónyílást meg is szélesítettem.
Heni még nem döntötte el, hogy a szobák közötti válaszfalat is mozdítja-e, illetve szélesít-e ajtónyílást, hisz ezek is pénztárca függő beavatkozások.
 
Most nézzük meg azt is, amin átváltoztatásom sem segített:
– sok a közlekedő terület még mindig! Mondjuk ajtók nélkül barátságosabb a tér, a lakásba érkező képes tájékozódni azonnal.
– a közlekedő terület ablak nélküli! Néhány ajtó megszüntetése, a szélesebb ajtónyílás a nappalin, valamint az üvegezett szobaajtó javíthatnak még ezen!
– a társasház liftje jelentős területre nyomult be. Ehhez nem nyúlhattam! 😉
 
A lényeg, vagy éppen a tanulság: kompromisszumokat lehet/szükséges kötni, vagy alaposan mérlegelni, mielőtt ingatlanvásárlást bonyolítunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .