Terasz vagy erkély?

teraszerkely

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Erkély!


Csodás őszünk van, alkalmas kertészkedésre és építkezésre is! Így mi egy teraszt még sebtiben leburkoltunk, ami igazából erkély!
 
Úgy tapasztalom, a köznyelv nem tesz lényegi különbséget a kettő között, és a teraszt inkább használja, talán mert az nagyvonalúbb kifejezésnek hat.


Ha ismersz engem egy picit is, tudhatod, hogy lelkes megvalósító is vagyok, azaz gyakorlatban is gyakran „építkezem”, szóval amire csak mód/lehetőség adódik, azt szeretem kipróbálni, megtanulni, megtapasztalni!
 
Anno a szakirányú középiskolám gyakorlati képzést is adott, mert tudod minden héten volt ú.n. műhely-gyakorlati órám, ahol megvallom, mi páran Lányok, nem remekeltünk az építéshelyszíni kivitelezésen, mert többnyire adminisztrációs feladatokat bíztak ránk…
 
Azért sikerült megtanulnom kisméretű téglával falazni, még vakolni is megpróbáltam, végül a pacsekolást sikerült tökélyre fejlesztenem a 4 év alatt. Amikor meg nem volt az építéshelyszínen a gyakorlatvezető Tanárunk, akkor bizony együtt lógtunk, és a Csoporttársaimnak felolvastam, szakirodalom helyett pl. Maupassant elbeszéléseit… :) :) :)
 
A mai blog témájára visszatérve idézem a két meghatározást, mely az OTÉK szerint így szól:
Erkély:
Az épület homlokzati síkjától kinyúló, konzolos, függesztett vagy pontszerűen alátámasztott kialakítású külső tartózkodó tér.


Terasz:
A rendezett terepen vagy épületrész zárófödémén kialakított helyiséghez, önálló rendeltetési egységhez vagy azok közös közlekedőihez kapcsolódó, járható szilárd burkolatú külső tartózkodótér.


Ennek a családi háznak az átalakítását 6 évvel ezelőtt terveztem, 5 éve helyszíni irányításommal megvalósult, most a lakótér kertkapcsolatát biztosító erkélyt burkoltuk le, tulajdonképpen ezzel a faburkolattal „létesült” használható külső térré.


A teherhordó acélszerkezet és az erkély fölé nyúló fedélszerkezet a kivitelezés első szakaszában megvalósult, így jelenleg csupán a faburkolatot rögzítettük, melyet korábban az Építtetők olajjal már felületkezeltek.
 
A faanyag 14 cm széles, 270 cm hosszú és 4,5 cm vastagságú vörösfenyő pallók sokasága volt, melyeket az erkélyt alátámasztó acélszerkezethez csavaroztuk alulról, így a járófelületen a rögzítés nem is látszik!


Ez az erkély nem konzolos kivitelű, hanem pontszerűen alátámasztott, mivel a vasbeton pillérekre és az épület homlokzati teherhordó falára rögzített a méretezett teherhordó acélszerkezet.
 
Terasszá akkor válhatna, ha például az oldalai síkjában a járófelület és terepcsatlakozás közé falaznánk, ezáltal az új létrejövő helyiség zárófödéme lenne.
Ugye, így már érthető ez számodra is?! 😉
 
Ha további információt szeretnél kertkapcsolat témában, lapozz ide vissza!

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..