Pihenőház

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Megvalósulási terv?


Az alföldi térségben a tanyasi vendéglátás és turizmus napjainkban is virágkorát éli. Évekkel ezelőtt – Tervező kollégámmal – dolgoztunk több falusi szálláshely tervén. Közülük az egyik meg is valósult. Az építkezés ugyan befejeződött, de a tervezés újra elkezdődik! 🙂


Mi ennek az oka? Elég prózai. Amolyan „magyaros” indokkal tudom megmagyarázni. A lényeg, hogy annak idején, egy pályázati kiírás és a Megrendelő igénye szerint terveztünk. A valóság meg ugye az, hogy eltértek a tervtől…


Igazából az okokat már nem firtatjuk, hisz a tervet természetesen egyeztettük, és azt jóváhagyták. De a kivitelezés közben mindenki, aki a kivitelezés közelébe került:
– a pályázatíró,
– a szomszéd (aki már betonozott járdát),
– a varrónő (aki az ágytakarót és függönyt fogja varrni),
– a rokon (aki mindent jobban tud, még Nálad is)…
javasolt valamit. Ezzel sincs olyan nagy baj! 😉


A bibi akkor fejlődik fájdalmas sebbé, mikor a használatbavételnél a pályázati pénzmaggal is el kell számolni, és nem csak a kiírt tételek mennyiségi adataival, de minőség eltérésével is szembesülni kell, méghozzá negatív előjellel.
 
Vagyis: színre, formára, mennyiségre nem elegendő hasonlítani, hanem a kiírt anyag(ok)nak kell beépülni! Ezért most a negatív előjelű pénzmaghoz ráadásként megvalósulási tervet is be kell nyújtani, hogy a pályázati pénzből mentsük, ami megmenthető.
 
Igen, ez pedig újabb költség, mert a helyszínen kell a megvalósult állapotot felmérni, és azt tervi szinten is le kell dokumentálni, mert nem lesznek elegendők a vendégváró fotók!
 
Konklúzió: ha már áldozol a tervezésre, ne vedd az abban foglaltakat félvállról! Minden változást/változtatást mérlegelj, és kérj segítséget a Térképződtől, hisz ő ismeri a házat legjobban már akkortól, amikor még csak digitálisan vagy papírlapon van készen, és kapásból tudja és látja, hogy egy-egy apró változás és módosítás mivel jár, illetve később annak milyen következménye lehet! 🙂


Az épülettel nincsen baj, hiszen normális anyagokat használtak, jó minőségben kiviteleztek, így hazai viszonylatban, falusi/tanyasi szálláshelyként megállja a helyét, főleg úgy, hogy a tanya még lovaglási lehetőséget is biztosít. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .