Hőszigetelés a szomszédban?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Növekedett az építési hely határa!

Legutóbbi OTÉK – módosítás során (2021. július 16.) módosultak az elő-, oldal- és hátsókert -re vonatkozó előírások is.

Amikor egy új épületet a telekingatlanra telepítünk, az ú.n. Építési hely-en belül kell azt elhelyeznünk.

Az OTÉK így fogalmaz:

Építési hely: az építési teleknek, teleknek az elő-, oldal- és hátsókerti építési határvonalai által körülhatárolt beépíthető területrésze, amelyen – a védőtávolságok és más jogszabályi előírások megtartásával, vagy azon belül a szabályozási terven jelölt beépíthető területrészen – az építési övezeti, övezeti előírások szerinti telekbeépítettség mértékéig az épület (épületek) elhelyezhető (elhelyezhetők).”

Ez általában azt jelenti:

 • előkert,
 • oldalkert(ek),
 • hátsókert

által határolt területen belül lehetséges az új épület elhelyezése.

Ez ugye nem más, mint az

Építési határvonal: a telek előkertjét, oldalkertjét és hátsókertjét meghatározó elméleti vonal.”

Mindezeket az előírásokat új épület esetén a tervezett homlokzati hőszigetelés elhelyezésével alakítjuk.

Persze létezik az az eset, amikor a meglévő épületet korszerűsítjük, és utólagosan kívánjuk a homlokzati falait a külső oldalukon hőszigetelni.

Erre vonatkozóan módosult az OTÉK 35. § (8) előírása:

Az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás

a) az elő-, oldal- és hátsókert méretét csökkentheti,

b) a telek homlokvonalára kiépített épület esetében a közterületre átnyúlhat, és

c) az oldalhatárra kiépített épület esetében a szomszéd ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén a szomszéd ingatlanra átnyúlhat,

azzal, hogy az érintett telkek beépítettsége ennek megfelelően eltérhet az építési övezetre, övezetre előírt megengedett legnagyobb beépítettség mértékétől, az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás által elfoglalt terület mértékével.

Tehát, a fent említett beépítési mutatók csupán az esetben léphetők túl, ha utólagos a meglévő épület homlokzati hőszigetelése!

Aktuális kérdésként azonnal az fogalmazódik meg az Olvasóban, hogy hány m²-rel léphetjük túl a korábban kőbe vésett határokat? 🙂

A homlokzati hőszigetelés cm-ben mérendő vastagsága – az épületenergetikai követelmények teljesítése érdekében – épületenergetikai számítással határozható meg.

És ne feledd, hogy oldalhatáron álló beépítésnél pedig elengedhetetlenül/megkerülhetetlenül szükséges a jó szomszédi kapcsolat megléte! 😉

17 hozzászólásto Hőszigetelés a szomszédban?

 1. K. Zoltán szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Abban az esetben, ha a jelenlegi hátsó telekhatár mögött egy új utca létesül (tehát a telek két utcára is néz a továbbiakban), hogy kell értelmeznem a minimális hátsókert méretet? (A HÉSZ szerint ez jelenleg nálunk (szabadon álló beépítés, kertvárosi lakóövezetben 6m, míg az előkert minimális mérete 5m).

  Jelenleg a melléképületem 780 cm-re van a hátsó telekhatártól. Garázst, (vagy akár fedett kocsibeállót) – szabályosan – legjobb tudomásom szerint csak ennek a melléképületnek a bővítésével hozhatok létre (HÉSZ szerint max 1 melléképület lehet a telken), de mivel – első utcáról nézve – a hátsókertbe (ami a hátsó utcáról nézve előkert) nem lóghat be a bővítés, így most nem tudom, hogy érdemes-e egyáltalán ebben gondolkodnom.

  (Az OTÉK 35. § (1)-t próbáltam még értelmezni. Még esetleg egy 1m-es kinyúlású eresz esetén még talán egy használható méretű kocsibeállót eredményezne, de ha az építési határvonalra burkolt felületnek kell kerülnie akkor az sem megoldás.)

  Köszönöm

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt K. Zoltán Úr!
   Az új utca felöl is előkertje lesz a teleknek.
   1,0 m-nél nem nagyobb kiállású eresz beleérhet az előkertbe.
   Ha talajszinten “burkol”, akkor nincs ilyen kötöttsége.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 2. Berek Lilien szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Afelől szeretnék érdeklődni, amennyiben a szomszéd szigeteltetni akar (mi ezt megengedtük 12 cm-ig és azt is, hogy bejöhetnek megcsinálni, elfogadták.) meg lehet-e határozni, hogy a szomszédja felé ( ez esetben mi) mekkora szigetelést rakhat fel? Ma hallottuk, hogy 20 cm-t akarnak felrakatni, csak nekünk nem szóltak, hogy mikor és ugye nem 20 cm-ről volt szó, mikor beleegyeztünk. Mennyi idővel előre kell nekünk ezeket jelezniük, hogy szeretnének átjönni a munkásaik (szabadság intézése végett, most már szeretnénk itthon lenni mi is), valamint maximalizálhatjuk-e a szigetelésüket 12 cm-ben? Párszor már megjártuk velük, mindig csak utólag derülnek ki dolgok, miután elkészült és már nem tudunk vele mit tenni…
  A házuk teljesen telekhatáron áll.

  Válaszukat előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Berek Lilien

  • a Térképző szerint:

   Kedves Lilien!
   Az OTÉK nem határozza meg a cm- értéket, vagyis a vastagságot.
   Csupán azt rögzíti: Az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás az oldalhatárra kiépített épület esetében a szomszéd ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén a szomszéd ingatlanra átnyúlhat,
   azzal, hogy az érintett telkek beépítettsége ennek megfelelően eltérhet az építési övezetre, övezetre előírt megengedett legnagyobb beépítettség mértékétől, az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás által elfoglalt terület mértékével.
   Önök megállapodása lesz a mérvadó.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 3. Körmendy Kata szerint:

  Szeretnék érdeklődni, hogy a szomszéd házának a hőszigetelése 12 cm-vel az én tetőm fölé nyúlik be, Erről ő engem nem tájékoztatott. Ez így szabályos? Ha a tetőmet cserélni vagy javítani kell, akkor mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm

  • a Térképző szerint:

   Kedves Kata!
   Önök háza ikresen csatlakozó? Ön nem vette észre a kivitelezést?
   Már eleve rossz a kapcsolatuk? Önnek már mérhető kára van? Ha hozzá kell nyúlnia a saját tető részéhez, csak rombolással/bontással lehet?
   Így, látatlanban nem igazán tudok segíteni, elnézést!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 4. kitty szerint:

  Igen, ikres, és nem voltam itthon, amikor csinálták. Tetőcsere, tetőjavítás esetén bizony hozzá kellhet nyúlni. Mivel kicsit magasabb az övék, kell szigetelni? Állítólag bádoggal. És azt kinek kell állnia? Köszönöm!

  • a Térképző szerint:

   Kedves Kata/Kitty!
   A magasabb tetőidom Ön épületrésze felé eső oromfal utólagos hőszigetelését végezte az iker-épületrész Tulajdonosa, így értelmezem a leírtakat.
   A leszigelt oromfalhoz az Ön tetőfelülete hozzácsatlakozik. A tetőfelület és a fal “találkozásánál” ú.n. falszegélyt illik készíteni, aminek az anyaga bádogos szerkezet (valamilyen fémlemez).
   A szigetelt oromfal védelmét hivatott ez a falszegély ellátni, tehát, ez a munkarész az Önnel határos iker-épületrész Tulajdonos feladata.
   Üdvözlettel:
   a Téképző

 5. Kitty szerint:

  nagyon köszönöm. Sajnos ezt ő az én feladatomnak gondolja. Esetleg egy hivatkozást tud adni, hol találom?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Kitty!
   A magasabb tetőidom az Ön épületrésze felé eső oromfallal létesült. Ennek az oromfalnak a hőszigetelés előtt is kellett, hogy legyen falszegélye. A falszegély bontásával tudták az utólagos hőszigetelést felhelyezni, így a fal hősszigetelése után a falszegélyt az iker-épületrész Tulajdonosának kell pótolnia, mivel Ő kezdeményezte a kivitelezési munkát.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 6. Kitty szerint:

  nagyon köszönöm!

 7. Hortenzia szerint:

  A szomszédunknak nem tetszik az utólagos szigetelésünk ötlete, a jelenleg folyó komplett tető felújítás kapcsán is akadékoskodik az elkerülhetetlen állvány felállítása miatt. Telekhatáron áll a ház, 15 cm-t akarunk, értetlenkedik (nekik csak 10 cm van, miért kell ennyi..stb, és természetesen háborog, hogy kisebb lesz a telke ezáltal.) a növényeit is félti, amiknek zöme jelenleg néhol 10 cm-re vannak ültetve az oldalfalunktól. amennyiben nem engednek be a kertjükbe, illetve elzárkóznak a felújítástól, olvastam, hogy polgári peres úton is megszerezhető az engedélyük Kérdésem, volt-e már vki hasonló helyeztben, mikorra születik ilyen esetben döntés ? ( 60 éves ház teljes körű felújításáról beszélünk, írásos energetikai szakvéleménnyel tudjuk alátámasztani, hogy indokolt a kivitelezés.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Hortenzia!
   Az OTÉK nem méri cm-ben az utólagos hőszigetelés vastagságát: “Az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás az oldalhatárra kiépített épület esetében a szomszéd ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén a szomszéd ingatlanra átnyúlhat, azzal, hogy az érintett telkek beépítettsége ennek megfelelően eltérhet az építési övezetre, övezetre előírt megengedett legnagyobb beépítettség mértékétől, az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás által elfoglalt terület mértékével.”
   Az nem szabályos, hogy az ültetett növényzet cca. 10 cm-re helyezkedik el a homlokzati faltól, de ha ebben vitatkozni kezdenek, a Szomszédja egyszerűen kiássa a növényzetet, és megfelelő távra újra ülteti, a szabálytalanságot ezzel meg is szüntette…
   15 cm vastagság indoka lehet, hogy egyre szigorúbbak lesznek energetikai követelmények és drámaian emelkednek a rezsidíjak is!
   Polgári per iszonyat hosszú idő, és az örök harag a Szomszéddal, garantált… 🙁
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .