Hőszigetelés a szomszédban?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Növekedett az építési hely határa!

Legutóbbi OTÉK – módosítás során (2021. július 16.) módosultak az elő-, oldal- és hátsókert -re vonatkozó előírások is.

Amikor egy új épületet a telekingatlanra telepítünk, az ú.n. Építési hely-en belül kell azt elhelyeznünk.

Az OTÉK így fogalmaz:

Építési hely: az építési teleknek, teleknek az elő-, oldal- és hátsókerti építési határvonalai által körülhatárolt beépíthető területrésze, amelyen – a védőtávolságok és más jogszabályi előírások megtartásával, vagy azon belül a szabályozási terven jelölt beépíthető területrészen – az építési övezeti, övezeti előírások szerinti telekbeépítettség mértékéig az épület (épületek) elhelyezhető (elhelyezhetők).”

Ez általában azt jelenti:

 • előkert,
 • oldalkert(ek),
 • hátsókert

által határolt területen belül lehetséges az új épület elhelyezése.

Ez ugye nem más, mint az

Építési határvonal: a telek előkertjét, oldalkertjét és hátsókertjét meghatározó elméleti vonal.”

Mindezeket az előírásokat új épület esetén a tervezett homlokzati hőszigetelés elhelyezésével alakítjuk.

Persze létezik az az eset, amikor a meglévő épületet korszerűsítjük, és utólagosan kívánjuk a homlokzati falait a külső oldalukon hőszigetelni.

Erre vonatkozóan módosult az OTÉK 35. § (8) előírása:

Az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás

a) az elő-, oldal- és hátsókert méretét csökkentheti,

b) a telek homlokvonalára kiépített épület esetében a közterületre átnyúlhat, és

c) az oldalhatárra kiépített épület esetében a szomszéd ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén a szomszéd ingatlanra átnyúlhat,

azzal, hogy az érintett telkek beépítettsége ennek megfelelően eltérhet az építési övezetre, övezetre előírt megengedett legnagyobb beépítettség mértékétől, az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás által elfoglalt terület mértékével.

Tehát, a fent említett beépítési mutatók csupán az esetben léphetők túl, ha utólagos a meglévő épület homlokzati hőszigetelése!

Aktuális kérdésként azonnal az fogalmazódik meg az Olvasóban, hogy hány m²-rel léphetjük túl a korábban kőbe vésett határokat? 🙂

A homlokzati hőszigetelés cm-ben mérendő vastagsága – az épületenergetikai követelmények teljesítése érdekében – épületenergetikai számítással határozható meg.

És ne feledd, hogy oldalhatáron álló beépítésnél pedig elengedhetetlenül/megkerülhetetlenül szükséges a jó szomszédi kapcsolat megléte! 😉

46 hozzászólásto Hőszigetelés a szomszédban?

 1. K. Zoltán szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Abban az esetben, ha a jelenlegi hátsó telekhatár mögött egy új utca létesül (tehát a telek két utcára is néz a továbbiakban), hogy kell értelmeznem a minimális hátsókert méretet? (A HÉSZ szerint ez jelenleg nálunk (szabadon álló beépítés, kertvárosi lakóövezetben 6m, míg az előkert minimális mérete 5m).

  Jelenleg a melléképületem 780 cm-re van a hátsó telekhatártól. Garázst, (vagy akár fedett kocsibeállót) – szabályosan – legjobb tudomásom szerint csak ennek a melléképületnek a bővítésével hozhatok létre (HÉSZ szerint max 1 melléképület lehet a telken), de mivel – első utcáról nézve – a hátsókertbe (ami a hátsó utcáról nézve előkert) nem lóghat be a bővítés, így most nem tudom, hogy érdemes-e egyáltalán ebben gondolkodnom.

  (Az OTÉK 35. § (1)-t próbáltam még értelmezni. Még esetleg egy 1m-es kinyúlású eresz esetén még talán egy használható méretű kocsibeállót eredményezne, de ha az építési határvonalra burkolt felületnek kell kerülnie akkor az sem megoldás.)

  Köszönöm

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt K. Zoltán Úr!
   Az új utca felöl is előkertje lesz a teleknek.
   1,0 m-nél nem nagyobb kiállású eresz beleérhet az előkertbe.
   Ha talajszinten „burkol”, akkor nincs ilyen kötöttsége.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 2. Berek Lilien szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Afelől szeretnék érdeklődni, amennyiben a szomszéd szigeteltetni akar (mi ezt megengedtük 12 cm-ig és azt is, hogy bejöhetnek megcsinálni, elfogadták.) meg lehet-e határozni, hogy a szomszédja felé ( ez esetben mi) mekkora szigetelést rakhat fel? Ma hallottuk, hogy 20 cm-t akarnak felrakatni, csak nekünk nem szóltak, hogy mikor és ugye nem 20 cm-ről volt szó, mikor beleegyeztünk. Mennyi idővel előre kell nekünk ezeket jelezniük, hogy szeretnének átjönni a munkásaik (szabadság intézése végett, most már szeretnénk itthon lenni mi is), valamint maximalizálhatjuk-e a szigetelésüket 12 cm-ben? Párszor már megjártuk velük, mindig csak utólag derülnek ki dolgok, miután elkészült és már nem tudunk vele mit tenni…
  A házuk teljesen telekhatáron áll.

  Válaszukat előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Berek Lilien

  • a Térképző szerint:

   Kedves Lilien!
   Az OTÉK nem határozza meg a cm- értéket, vagyis a vastagságot.
   Csupán azt rögzíti: Az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás az oldalhatárra kiépített épület esetében a szomszéd ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén a szomszéd ingatlanra átnyúlhat,
   azzal, hogy az érintett telkek beépítettsége ennek megfelelően eltérhet az építési övezetre, övezetre előírt megengedett legnagyobb beépítettség mértékétől, az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás által elfoglalt terület mértékével.
   Önök megállapodása lesz a mérvadó.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 3. Körmendy Kata szerint:

  Szeretnék érdeklődni, hogy a szomszéd házának a hőszigetelése 12 cm-vel az én tetőm fölé nyúlik be, Erről ő engem nem tájékoztatott. Ez így szabályos? Ha a tetőmet cserélni vagy javítani kell, akkor mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm

  • a Térképző szerint:

   Kedves Kata!
   Önök háza ikresen csatlakozó? Ön nem vette észre a kivitelezést?
   Már eleve rossz a kapcsolatuk? Önnek már mérhető kára van? Ha hozzá kell nyúlnia a saját tető részéhez, csak rombolással/bontással lehet?
   Így, látatlanban nem igazán tudok segíteni, elnézést!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 4. kitty szerint:

  Igen, ikres, és nem voltam itthon, amikor csinálták. Tetőcsere, tetőjavítás esetén bizony hozzá kellhet nyúlni. Mivel kicsit magasabb az övék, kell szigetelni? Állítólag bádoggal. És azt kinek kell állnia? Köszönöm!

  • a Térképző szerint:

   Kedves Kata/Kitty!
   A magasabb tetőidom Ön épületrésze felé eső oromfal utólagos hőszigetelését végezte az iker-épületrész Tulajdonosa, így értelmezem a leírtakat.
   A leszigelt oromfalhoz az Ön tetőfelülete hozzácsatlakozik. A tetőfelület és a fal „találkozásánál” ú.n. falszegélyt illik készíteni, aminek az anyaga bádogos szerkezet (valamilyen fémlemez).
   A szigetelt oromfal védelmét hivatott ez a falszegély ellátni, tehát, ez a munkarész az Önnel határos iker-épületrész Tulajdonos feladata.
   Üdvözlettel:
   a Téképző

 5. Kitty szerint:

  nagyon köszönöm. Sajnos ezt ő az én feladatomnak gondolja. Esetleg egy hivatkozást tud adni, hol találom?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Kitty!
   A magasabb tetőidom az Ön épületrésze felé eső oromfallal létesült. Ennek az oromfalnak a hőszigetelés előtt is kellett, hogy legyen falszegélye. A falszegély bontásával tudták az utólagos hőszigetelést felhelyezni, így a fal hősszigetelése után a falszegélyt az iker-épületrész Tulajdonosának kell pótolnia, mivel Ő kezdeményezte a kivitelezési munkát.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 6. Kitty szerint:

  nagyon köszönöm!

 7. Hortenzia szerint:

  A szomszédunknak nem tetszik az utólagos szigetelésünk ötlete, a jelenleg folyó komplett tető felújítás kapcsán is akadékoskodik az elkerülhetetlen állvány felállítása miatt. Telekhatáron áll a ház, 15 cm-t akarunk, értetlenkedik (nekik csak 10 cm van, miért kell ennyi..stb, és természetesen háborog, hogy kisebb lesz a telke ezáltal.) a növényeit is félti, amiknek zöme jelenleg néhol 10 cm-re vannak ültetve az oldalfalunktól. amennyiben nem engednek be a kertjükbe, illetve elzárkóznak a felújítástól, olvastam, hogy polgári peres úton is megszerezhető az engedélyük Kérdésem, volt-e már vki hasonló helyeztben, mikorra születik ilyen esetben döntés ? ( 60 éves ház teljes körű felújításáról beszélünk, írásos energetikai szakvéleménnyel tudjuk alátámasztani, hogy indokolt a kivitelezés.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Hortenzia!
   Az OTÉK nem méri cm-ben az utólagos hőszigetelés vastagságát: „Az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás az oldalhatárra kiépített épület esetében a szomszéd ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén a szomszéd ingatlanra átnyúlhat, azzal, hogy az érintett telkek beépítettsége ennek megfelelően eltérhet az építési övezetre, övezetre előírt megengedett legnagyobb beépítettség mértékétől, az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás által elfoglalt terület mértékével.”
   Az nem szabályos, hogy az ültetett növényzet cca. 10 cm-re helyezkedik el a homlokzati faltól, de ha ebben vitatkozni kezdenek, a Szomszédja egyszerűen kiássa a növényzetet, és megfelelő távra újra ülteti, a szabálytalanságot ezzel meg is szüntette…
   15 cm vastagság indoka lehet, hogy egyre szigorúbbak lesznek energetikai követelmények és drámaian emelkednek a rezsidíjak is!
   Polgári per iszonyat hosszú idő, és az örök harag a Szomszéddal, garantált… 🙁
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 8. Mezei Rózsa szerint:

  Kedves Hortenzia!
  Telekhatáron felújított ház 45°-os tetőterébe a házam felé 8 nagy méretű ablakot helyeztek el. Konkrétan a hálószobába látnak be, mivel pici a telek, 4 m-re van egymástól a 2 ház. Ön szerint szabályosan építkezik a szomszédom?
  Mit tudok tenni azért, hogy a privát szférám megmarad jön?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel,
  Virág Rózsa

  • a Térképző szerint:

   Kedves Mezei Rózsa/Virág Rózsa!

   Nem Hortenzia, hanem Ibolya a nevem.
   Az OTÉK így fogalmaz: Az épületnek a telek oldalhatárán álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró, a telekhatár felé lejtő tetőfelületén csak tároló-, közlekedő-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása lehet. Azt javaslom, forduljon az illetékes Építéshatósághoz ezzel az Oték „észrevétellel”, gyanítom a 8 helyiség tartalmaz a felsoroltakon kívüli funkciót is… 🙁
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 9. Ilona szerint:

  Üdvözlöm!A szomszédom szigeteli a házát.Telekhatáros a ház és nem is volt vele problémánk, minket nem zavart, addig amig a keritésünkre rá építette a 15 cm es szigetelést. Elől hátul eltakart a kerítésből. A kerítést pár hónapja csináltuk, teljesen új, nem volt olcsó. Egyáltalán nem szóltak semmit nekünk hogy szigetelni akarnak. Mi a keritést nem építettük bele a háza falába.5cm t hagytunk el. De ha szóltak volna elhagyjuk azt a 15 cm t. Kérdésem szabályos telekhatáros háznál az 5 cm? Megteheti ráépíti a kerítésünkre? Igy a kerítés már nem lesz szép mutatós. Köszönöm

  • a Térképző szerint:

   Kedves Ilona!
   2021. július 16-tól él az a jogi lehetőség, hogy a szomszédos ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén átnyúlhat a „szomszédba” az utólagos hőszigetelés.
   Ha Önök erről nem egyeztettek, jogi útra (bíróság) terelheti az ügyet, ott azonban a hőszigetelő Szomszéd hivatkozhat jogos igényként: környezetvédelemre/energiatakarékosságra…stb…
   Mondjuk számomra az nem világos, hogy ha a hőszigetelendő ház pontosan a határvonalon áll, fizikailag hogyan vitték véghez az utólagos hőszigetelést anélkül, hogy az Ön kertjéből hozzá férfe/ állványozva elvégezhessék ezt a munkát…?
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 10. Zsuzsi szerint:

  Kedves Térképző!

  Telekhatáron álló házunkat szeretnénk szigeteltetni utólag(nem mi építettük, így vettük). A szomszéd először hetekkel ezelőtt azt mondta, nem akadályozza, bemehetnek a munkások. Egy hete kitalálta, hogy kártérítést kér. PTK szerint megteheti, értékbecslőtől kértünk egy becslést a telek négyzetméter árára, lemértük a pontos területet a szomszéddal együtt, amit a szigetelés majd elfoglal (kb 3 négyzetméter), ügyvéd írt egy megállapodást, ami már csak aláírásra vár. De a legújabb, hogy nem nyit ajtót, kukucskál az ablakból, de nem jön ki. Tudom, hogy a megállapodás a helyzet kulcsa, de ilyenkor mit tehetünk? Szerintem azt hitte, hogy százezres tételeket fog rólunk lehúzni így, és mivel mondtuk, hogy OK fizetünk, csak állapodjunk meg, kitalál újabbakat. Adjon ötletet, kérem, mert 1 hét múlva kezdődnének a munkák. 🙁

  • a Térképző szerint:

   Kedves Zsuzsi!
   2021. július 16-tól él az a jogi lehetőség, hogy a szomszédos ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén átnyúlhat a „szomszédba” az utólagos hőszigetelés.
   Ha Önök erről nem tudnak megegyezni, végső esetben jogi útra (bíróság) terelheti az ügyet, ott Ön hivatkozhat jogos igényként: környezetvédelemre/energiatakarékosságra…stb…,
   de ez fáradságos/hosszadalmas és megalapozza a jó szomszédi iszonyt.
   Javaslom, próbálkozzanak tovább kedves gesztus kíséretében (ajándékcsomag…/süti…) valamiféle ostrommal…!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • Zsuzsi szerint:

    Kedves Térképző!

    Köszönöm a választ!
    Azóta eldőlt, hogy a vénasszony nem enged be bennünket. Tegnap megmondta, hogy nem vesz át semmit(a megállapodást), oldjuk meg a szigetelést, ahogy akarjuk. Így ráköltünk egy vagyont a házra, de csak 3 oldalról lesz szigetelve, ronda lesz, nem lesz energiatakarékos, stb. Azért megdöbbentő, hogy 2023-ban ezt valaki megteheti.
    Az egyértelmű, hogy perelünk, kérdés, mikor lesz ebből eredmény. 🙁

 11. Péter szerint:

  Üdvözlöm! 2 évvel ezelőtt szigeteltettük az oldalhatáron álló családi házat, ami energetikai szempontból nem felelt meg a követelményeknek, 1987-ben épült.A szomszéd szóban beleegyezett, sőt még a lerakott térkövét amelyre a 15 cm szigetelés került ki is fizettük, amelyről papírt nem írtunk. Most el szeretnénk adni a házat írásbeli hozzájárulás nincs. Most utólagosan kellene beleegyező nyilatkozat amit 10 millió Ft ellenében aláírna. Mennyi a reális ár? Mert ez vesztegetés. Köszönöm válaszát.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Péter!
   Nem pontosan értem az „írásbeli hozzájárulást”. Mi köze az értékesítéshez a Szomszédnak jelen időszakban?
   Amikor az utólagos hőszigetelés az oldalhatáron álló lakóépületre került: 2 évvel ezelőtt!, az állványzat is a szomszédos ingatlanon állt…tehát, legálisan jutottak be a szomszédos ingatlan területére, használták azt a kivitelezéshez.
   2021 júliusa óta az OTÉK lehetővé teszi, hogy az utólagos homlokzati hőszigetelés : „az oldalhatárra kiépített épület esetében a szomszéd ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén a szomszéd ingatlanra átnyúlhat”, vagyis: ha a Szomszéd Önöknek biztosította a helyet a hőszigetelés elvégzéséhez, akkor hozzájárult ahhoz. Nem vok jogász!!!, de ha valóban előáll ez a jogvita, ami pl. bírósági perhez vezethet, Ön hivatkozhat jogos igényre, vagy közérdekre is, pl.környezetvédelemre/energiatakarékosságra. Az Önök szomszédja nyilván a saját ‘sérült’ érdekeit sorolja: pl. csökkent a telekterületének mérete, illetve értéke…?! Ha Bíróság dönt egy ilyen jogvitában, a Szomszéd hozzájáruló nyilatkozatát „pótolhatja” ítéletével, a Szomszéd „ráutaló magatartása” okán.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 12. Kollárné Kéri Ella szerint:

  Üdvözlöm !
  Szomszédunk a telek határra épített házát szigetelné . Előző évben fél évig rugoztatott bennünket míg a növényeit úgy- ahogy levagdosta, mert minden átlógott hozzánk. Így a viszonyunk meglehetősen rossz.
  Érdeklődöm köteles vagyok neki engedni, hogy szigeteljen? Ha igen milyen kártérítést kell fizetnie, hiszen kb 15 cm – re átlóg az udvarunkba. Így azt a részt korlátozva tudjuk használni.Hozzájárulási nyilatkozatban mindent fel lehet tűntetni?

  Köszönöm szépen !

  • a Térképző szerint:

   Kedves Ella!
   Nem köteles engedni. Ez esetben az Építtető Bírósághoz is fordulhat.
   Ha szeretnének egyezségre jutni, jó szomszédi kapcsolat újbóli kialakítása érdekében, a helyi viszonyok között érdemes kutakodni, közösen értékbecslő/ingatlanközvetítő segítségét is kérni.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • Kollárné Kéri. ELla szerint:

    Nagyon szépen köszönöm.
    A telekhatár korregálását a födhivatalnál térkép módosítani rögzíteni kell-e?

    • a Térképző szerint:

     Kedves Ella!
     Attól, hogy az utólagos homlokzati hőszigetelés „átlóg” a szomszédos ingatlanra, a telekhatárok nem módosulnak.
     Üdvözlettel:
     a Térképző

 13. Tamás szerint:

  Üdvözlöm!
  A közös telekhatártól kb 50-60 cm-re (saját becslés, mert a földhivatali térképen nincs megadva méret) saját telken áll a lakóházam hátsó fala. Szigetelni szeretnék, de a szomszéd arra hivatkozva, hogy légrések vannak a falamon, nem akar beengedni az udvarára. Két 10 cm átmérőjű
  (spajz, mellékhelység), egy 15 cm átmérőjű (konyhai légelszívó), egy kb. 40×40 cm ablak (fürdőszoba), amelyen nem tudok kilátni a padlózaton állva (183 cm magas vagyok). A jogszabályi értelmezésem szerint, a szellőzőnyílások szabályosan vannak kialakítva, a házam hátsó falához, pedig a hozzájutásomat biztosítani köteles a szomszéd. Illetve, ha mégsem szabályos a kialakítás, akkor is köteles beengedni, mert két dolognak semmi köze egymáshoz. Jól értelmeztem a vonatkozó jogszabályokat?
  Köszönettel:
  Tamás

  • a Térképző szerint:

   Kedves Tamás!
   2021. júliusától nyílt lehetőség arra, hogy ha a szomszéddal sikerül megállapodnia, akkor nincs semmilyen jogi akadálya, hogy arról az oldalról (is) hőszigetelés kerüljön a házra. Tehát, meglévő lakóházra kerülhet utólagos homlokzati hőszigetelés! Ha nem sikerül megállapodniuk, vagyis ha a szomszéd tulajdonos nem hajlandó megadni a kért hozzájárulást…, akkor a kialakuló jogvitában/bírósági perben hivatkozhat jogos igényükre, vagy akár közérdekre is (energiatakarékosság/környezetvédelem), ugyanakkor a szomszéd pedig a saját érdekeire (csökkenni fog a telke mérete/értéke). Bírósági döntés pótolhatja a szomszéd hozzájáruló nyilatkozatát! Mindkettőjük érdekében törekedjen a párbeszédre!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 14. Lovász László szerint:

  Tisztelt Térképző!
  Szomszédom szigetelni kívánja a házát, amit el is fogadtunk, de amikor közölte velünk, hogy a pincéjét is szigetelni akarja és ehhez 60 cm széles és 120 cm mély árkot akar ásni a telkünkön ami garantáltan tönkreteszi a kertünket, nagyon elgondolkodtunk! Mit tehetünk? A kilapátolt föld gyakorlatilag 2 méteres sávon elpusztítja a füvet és a növényzetet.
  Válaszukat köszönöm!

  • a Térképző szerint:

   Kedves László!
   Önök, szomszédként, nem kötelesek tűrni ezt a fajta beavatkozást.
   Azt azonban minden további nélkül kérhetik egyezkedéskor, hogy az eredeti állapotot állítsák helyre a hőszigetelés befejeztével.
   Ha erre sor kerül: engedélyt / engedményt írásban adjanak.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 15. Molnár Péter szerint:

  Tisztelt Térképző!
  Használt házunkat szigeteltük körbe 20cm-es EPS-el. Az épület annó a területünk határára épült, így a szigetelésünk átlóg a szomszédhoz. Szóbeli megállapodásunk volt, engedte a felrakást viszont ezt papíron nem rögzítettük le sajnos. Most már sajnos oda jutott a dolog, hogy meggondolta magát és felakar jelenteni, mert elvettük az ő területét. Az lenne a kérdésem, hogy mire számíthatok, ha feljelent, illetve hogy van e minimális méret amire építési engedély kiadható, ha csökken az utcai front mérete?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Péter!
   Az utólagos homlokzati hőszigetelés kivitelezését a Szomszédja lehetővé tette, feltételezem, nem átmásztak a kerítésen és az éj leple alatt dolgoztak…, vagyis a munkák teljes kivitelezése, az állványzat állítás is napokon át a szomszédos ingatlanon történt úgy, hogy a Szomszéd tudta, látta, beengedte a Kivitelezőt… Szándékolt feljelentés vajon milyen tényeken fog alapulni…?! Nincsen minimális méret szabályozva utólagos homlokzati hőszigetelésre vonatkozóan.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 16. Szafner Klára szerint:

  Nyaraló szomszédunk a telekhatáron álló nyalójára csak a felénk eső oldalra 2 cm szigetelést akar feltenni!
  Engedélyt nem kért, úgy gondolja, hogy ehhez joga van. Nagyon utálatos leszek, ha ezt megakadályozom? Előzetes engedélykérés szükséges, ha a ház falán munkálatokat kíván elvégezni, vagy csak gondol egyet és odavonul, koszt és rendetlenség hagyva maga után, mert ez neki jár?!

  • a Térképző szerint:

   Kedves Klára!
   Ahogy a jogszabály is rögzíti:
   „az oldalhatárra kiépített épület esetében a szomszéd ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén a szomszéd ingatlanra átnyúlhat!
   Az Ön területére az Ön engedélyével léphet!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 17. Péter szerint:

  Tisztelt Térképező!

  Nem telekhatáron álló házamat (van ~50 cm-em a telekhatár és az épület között) bővítettem. A szomszédi viszony az jelenleg iszony közöttünk. Most ott járok, hogy szeretném beszigetelni az épületet (15 cm), de a szomszéd kitalálta, hogy nem enged át az ő telkére, sőt, hogy ne tudjak állványozni, még kerítést is el kezdett építeni a házam tövébe a vélt telekhatárra. Folyamatban van a jegyzőnél egy birtokvédelmi eljárás, amiben én a következő törvényre hivatkozok: 2013. évi V. törvény 25. § [A szomszédos telek igénybevétele](2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

  Én úgy értelmezem, hogy a szomszédnak tűrnie kell, hogy én végzem a dolgom és a szigetelési és egyébb munkálatok idejére biztosítania kell a bejutásomat.

  Jól gondolom?

  Illetve, ha ő kerítést épít nem kellene a telekhatárt kimérettetnie? A telekhatárt én egyébként is vitatom, mert a térkép szerint, ha a meglévő házam jól van feltűntetve, akkor 1-em van a házfal és a telekhatár között.

  Szíves válaszát előre is köszönöm!

  • a Térképző szerint:

   Kedves Péter!
   2021. július 16-tól él az a jogi lehetőség, hogy a szomszédos ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén átnyúlhat a „szomszédba” az utólagos hőszigetelés.
   Ha Önök erről nem tudnak megegyezni, végső esetben jogi útra (bíróság) terelheti az ügyet, ott Ön hivatkozhat jogos igényként: környezetvédelemre/energiatakarékosságra…stb…,
   Ugyanakkor a birtokvédelmi eljárás is tisztázhatja a dolgot. Ha pedig az új kerítés nem is a valódi telekhatáron van…akkor mindenek előtt egy geodéziai kitűzést kell közösen elvégeztetniük.
   Ha valóban van Önnek 1 m széles telekterülete az épület mentén, akkor nincs miről vitázniuk!
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki tereket képez, és nincs sok köze a térkép-hez! 😉

 18. Anett szerint:

  Tisztelt Térképező!

  Szomszédunk a telekhatáron levő házfalat szeretné a mi oldalunkról is hőszigetelni, ami részünkről rendben, természetesen beleegyeztünk. Ami probléma, hogy a háza sarkától indul az utcafronton levő épített téglakerítésünk, aminek a szélső beton tartóoszlopából végig le akarja vágni függőlegesen a szigetelésnyi szélességet. Azt mondja, ezt kötelesek vagyunk tűrni a jogszabály szerint. Én nem találtam ilyen szabályt – mi erre a korrekt megoldás? Lenne valami jó tanácsa? Köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Anett!
   Nincs ilyen jogszabály.
   Önnek lehetősége van a saját meglévő kerítésének (ha az teljesen szabályos) megóvására.
   Az egy lehetőség a szomszédos Építkezőnek, ha Ön biztosítja a munka elvégzésének lehetőségét.
   ( Sokan ilyen esetben díjat is kérnek/felszámolnak a területhasználatért…és kb. írásban is rögzítenek mindent is! )
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 19. László Vivien szerint:

  Tisztelt Térképező!

  Szomszédom utólagos homlokzati hőszigetelés kivitelezését tervezi a lakóházán, mely a két ingatlan telekhatárára épült. A szóban forgó jövőbeni munkálatokról mi vele nem egyeztettünk, csupán egy bírósági feljelentés érkezett, hogy engedjem meg a szóban forgó munkálatokat, az általam több, mint egy évtizede nevelt növényeim(mint, bokrok, cserjék és tetemes árat képező virágok) eltávolítása vagy esetleges sérüléseit mellett. Bízva szakmai válaszában, a kérdéseim a következő lennének:
  – Köteles vagyok-e engedni számára a telekhatáron húzódó házfalának szigetelését?
  – Ha nem, akkor milyen konkrét jogszabályi hivatkozással utasíthatom el számára ezen kérését? Van olyan konkrét jogszabály, ami segíthet a vitás kérdés rendezésében?
  – Kihez fordulhatok ilyen esetben, ha ő a tudtom nélkül beperel?

  Köszönöm előre is megtisztelő, szakmai válaszát!

  Tisztelettel: László Vivien

  • a Térképző szerint:

   Kedves Vivien!
   Utólagos hőszigetelés esetén a szomszédos ingatlan hőszigetelése akkor nyúlhat át az Ön ingatlanára, ha abba Ön belegyezik.
   „Bírósági feljelentés érkezett.”- talán, mert Ön korábban szóban már elutasította a Szomszéd kérését…
   A területhasználatért: állványozás/kivitelezési munka elvégzéséhez terület, az eredeti állapot visszaállítása a kertben/ növényzet pótlása okán Ön kérhet használati díjat.
   Ha valóban per lesz, a Szomszéd energiatakarékosságra, környezetvédelemre hivatkozhat. Ön pedig a saját érdekeit képviselheti: csökken a telekingatlan mérete, kert tönkremenetele…
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki tereket képez, és nincs sok köze a térkép-hez! 😉

   • László Vivien szerint:

    Tisztelt Térképző!

    Köszönöm gyors válaszát!
    Nem egészen világos számomra, ez a helyzet. Ha jól értem nem vagyok köteles megengedni, hogy a telkem mérete, valamint óvva féltett növényeim elpusztításra kerüljenek. De energiatakarékosságra, környezetvédelemre hivatkozva mégis köteles vagyok ezt megengedni? Hiába hivatkoznék az eredeti állapotok visszaállítására a több, mint egy évtizede gondozott növényeimmel ezt lehetetlen megtenni. A pénz pedig nem kárpótolja az abba befektetett munkámat. Megkeresés pedig nem érkezett, csupán a számomra postán kézhez vett dokumentumokból tudtam meg, hogy ő állítólag engem többször is tájékoztatott erről. De erre, egyetlen egy alkalommal sem került sor!

    Köszönöm megtisztelő válaszát!

    Ui.: Elnézést kérek a megszólítási hibáért!

    • a Térképző szerint:

     Kedves Vivien!
     Ön nem köteles megengedni, hogy saját ingatlanát a Szomszédja használja, rongálja, területet vegyen el belőle.
     Ha valóban bírósági ügy lesz ebből, akkor az ott születő ítélet szerint kell majd eljárni.
     Üdvözlettel:
     a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .