Hőszigetelés a szomszédban?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Növekedett az építési hely határa!

Legutóbbi OTÉK – módosítás során (2021. július 16.) módosultak az elő-, oldal- és hátsókert -re vonatkozó előírások is.

Amikor egy új épületet a telekingatlanra telepítünk, az ú.n. Építési hely-en belül kell azt elhelyeznünk.

Az OTÉK így fogalmaz:

Építési hely: az építési teleknek, teleknek az elő-, oldal- és hátsókerti építési határvonalai által körülhatárolt beépíthető területrésze, amelyen – a védőtávolságok és más jogszabályi előírások megtartásával, vagy azon belül a szabályozási terven jelölt beépíthető területrészen – az építési övezeti, övezeti előírások szerinti telekbeépítettség mértékéig az épület (épületek) elhelyezhető (elhelyezhetők).”

Ez általában azt jelenti:

 • előkert,
 • oldalkert(ek),
 • hátsókert

által határolt területen belül lehetséges az új épület elhelyezése.

Ez ugye nem más, mint az

Építési határvonal: a telek előkertjét, oldalkertjét és hátsókertjét meghatározó elméleti vonal.”

Mindezeket az előírásokat új épület esetén a tervezett homlokzati hőszigetelés elhelyezésével alakítjuk.

Persze létezik az az eset, amikor a meglévő épületet korszerűsítjük, és utólagosan kívánjuk a homlokzati falait a külső oldalukon hőszigetelni.

Erre vonatkozóan módosult az OTÉK 35. § (8) előírása:

Az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás

a) az elő-, oldal- és hátsókert méretét csökkentheti,

b) a telek homlokvonalára kiépített épület esetében a közterületre átnyúlhat, és

c) az oldalhatárra kiépített épület esetében a szomszéd ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén a szomszéd ingatlanra átnyúlhat,

azzal, hogy az érintett telkek beépítettsége ennek megfelelően eltérhet az építési övezetre, övezetre előírt megengedett legnagyobb beépítettség mértékétől, az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás által elfoglalt terület mértékével.

Tehát, a fent említett beépítési mutatók csupán az esetben léphetők túl, ha utólagos a meglévő épület homlokzati hőszigetelése!

Aktuális kérdésként azonnal az fogalmazódik meg az Olvasóban, hogy hány m²-rel léphetjük túl a korábban kőbe vésett határokat? 🙂

A homlokzati hőszigetelés cm-ben mérendő vastagsága – az épületenergetikai követelmények teljesítése érdekében – épületenergetikai számítással határozható meg.

És ne feledd, hogy oldalhatáron álló beépítésnél pedig elengedhetetlenül/megkerülhetetlenül szükséges a jó szomszédi kapcsolat megléte! 😉

4 hozzászólásto Hőszigetelés a szomszédban?

 1. K. Zoltán szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Abban az esetben, ha a jelenlegi hátsó telekhatár mögött egy új utca létesül (tehát a telek két utcára is néz a továbbiakban), hogy kell értelmeznem a minimális hátsókert méretet? (A HÉSZ szerint ez jelenleg nálunk (szabadon álló beépítés, kertvárosi lakóövezetben 6m, míg az előkert minimális mérete 5m).

  Jelenleg a melléképületem 780 cm-re van a hátsó telekhatártól. Garázst, (vagy akár fedett kocsibeállót) – szabályosan – legjobb tudomásom szerint csak ennek a melléképületnek a bővítésével hozhatok létre (HÉSZ szerint max 1 melléképület lehet a telken), de mivel – első utcáról nézve – a hátsókertbe (ami a hátsó utcáról nézve előkert) nem lóghat be a bővítés, így most nem tudom, hogy érdemes-e egyáltalán ebben gondolkodnom.

  (Az OTÉK 35. § (1)-t próbáltam még értelmezni. Még esetleg egy 1m-es kinyúlású eresz esetén még talán egy használható méretű kocsibeállót eredményezne, de ha az építési határvonalra burkolt felületnek kell kerülnie akkor az sem megoldás.)

  Köszönöm

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt K. Zoltán Úr!
   Az új utca felöl is előkertje lesz a teleknek.
   1,0 m-nél nem nagyobb kiállású eresz beleérhet az előkertbe.
   Ha talajszinten “burkol”, akkor nincs ilyen kötöttsége.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .