3 szintes, jó áron!?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Megéri? Nem éri meg?


Editék hosszú idő óta keresnek családi házas ingatlant az agglomerációban. Nekik megtetszett egy háromszintes családi ház, mely egy hangulatos, ligetes településrészen található.
 
Edit megkért, nézzem meg én is, és tájékoztassam a lehetőségekről, mit látok megvalósíthatónak a három személyes Család igényeiből, így találkozót szervezett a helyszínen.


A hirdetés szerint „117 m² belső kétszintes + 23 m² beépített terasszal rendelkező, azonnal költözhető, déli fekvésű, örök panorámás, közepes állapotú családi ház, 740 m²-es, összközműves telken eladó!”

A lakóház első szintje a pince, az épület egy része alápincézett, itt található a garázs, a műhely és egy tároló.


Az alaprajzból Te is látod, ezen nincs mit javítani, ilyen. Persze lehet a kétszárnyú garázskaput motoros szekcionált kapura cserélni, de funkció bővítésre nincs itt lehetőség.


A földszint bejárata az utólag beépített teraszra vezet, amit elegánsan télikertnek nevezett az Eladó. A baj ezzel a télikerttel csupán annyi, hogy szerelt jellegű, házilag odabarkácsolt szerkezetű. Nyáron forró, télen igen hűs lehet! De a legnagyobb hibája, hogy a lakóépület nappali tartózkodásra szánt tereit elzárja a természetes fénytől, így ott délelőtt is villanyt kell gyújtani!


Ezt a 23 m², alacsony belmagasságú télikertet bizony elbontanám, hogy feltárjam a déli tájolás előnyeit! Ezzel persze csökkentem azonnal a beépített alapterületet, relatív növekszik a négyzetméter ár…, és az épület használati értéke nem számít?
 
Tehát:
1. Előtér a helyén marad, a keleti oldalán könnyen szekrényezhető, akár a mennyezetig beépítve.
 
2. Az összefüggő nappali tartózkodás tere több funkciót egyesít magában, bejáratának közelében helyet kapna a klasszikus, 6 személyes étkezőasztal.
 
3. E tér déli tájolású homlokzati ablakainak mellvéd falát elbontanám, és erkélyajtókkal a teraszra megnyitnám. Árnyékolásra napellenzőt ajánlanék, melyet a lakást használók igényei szerint lehet ki/be tekerni.
 
4. Innen nyílik a zuhanyzó, bár az nem helyes, hogy „zsilip” (előtér) nincs a wc-t tartalmazó helyiség előtt.
 
5. A lépcsőház a helyén marad.
 
6. A tárolót jócskán lecsökkentettem, és inkább kamrának nevezném.
 
7. Az „U-alakú” konyha, reggelizőpulttal végződik, a napi étkezések itt könnyen lebonyolíthatók.
 
8. A maradék tér a „nappali” tere, ahol a korábbi beépített sarokétkező helyét egy dolgozósarok foglalja el.
 
9. A nyugati terasz pergolával és futónövényekkel árnyékolt, hangulatos pihenőhely marad.
 
Az 5,40 m traktusszélesség nem biztosítja ezen a szinten + egy hálószoba elhelyezését. Így a hálóblokk a tetőtérben kerülhet kialakításra! Jövő héten megmutatom, a 3. szintet, azaz azt hogyan is gondolom! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .