Bírálat vagy segítség?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 

Heti átváltozás helyett: alaprajzi megmérettetés

 


Elég hálátlan feladat „szakérteni” a Megrendelő által megálmodott alaprajzot, mégis ezt kellett tennem. Kellett, mert erre kért Emília, aki saját részére építene egy új családi házat.
 
Kaptam e-mailen egy kézzel rajzolt alaprajzot, azt vizsgálgattam. Az alaprajz bútorozás tekintetében nem volt teljes, hiszen csak a fürdő, a konyha, az étkező és a WC helyiség volt berendezve. A többi bútort én illesztettem a „helyére”, úgy, hogy megtartottam az eredeti alaprajzi kialakítást!


Kizárólag szakmai szempontokkal érvelek, mert személyesen nem beszéltük át Emília igényeit és lehetőségeit, és a megkeresésben sem utalt konkrét dolgokra, csupán azt tudom, Ő már nyugdíjas, e lakrészben egyedül fog élni.
 
A pontos helyszínen már rég jártam, de a Google Maps segítségével virtuális sétát tettem az utcában, amúgy a környéket ismerem. A kialakult beépítés igen vegyes képet mutat, mégis idegennek és indokolatlannak érzem az épülettömeg megmozgatását/elfordítását.


A telken belüli elhelyezésnél az északi oldalra húznám az épülettömeget, az utcával párhuzamosan, hogy dél felé nagyobb oldalkert keletkezhessen, hisz az a tájolás tekintetében az az értékes telekrész.
 
A beépítés nem mutatja a gépkocsi elhelyezésének módját, de ezt is ábrázolni szükséges egy építési engedély benyújtásakor, mert egy lakáshoz egy személygépkocsi beállási lehetőséget kötelező biztosítani.
 
A házban a középfőfal irányát vagy a szobák, vagy a wc-fürdő mentén húzott egyenesre fordítanám át, így a nyíláskiválás mérete csökkenthető, és nem lenne zavaró helyen.
 
A 8,5 m2 alapterületű szobák egy franciaágy elhelyezését szabályosan nem teszik lehetővé. A szekrények is minimális helyen férnének el, az egyik hálót pl. úgy bútoroztam, hogy a fal mellé toltam az ágyat, de ezt sem tartom jó megoldásnak. (Persze, hogy egy hálószoba lesz!, a második dolgozó/vendégszoba funkciót szolgál, csak a háló bútorozását mutatom így!)
 
A déli oldalon lévő ablaktalan kamra a WC mögé/mellé kívánkozik.
 
A belső közlekedő alapterületileg jelentős, úgy értem a teljes lakás alapterületéhez képest.
A fürdő előtt lévő keskeny közlekedő nagyon helyesen a lakás intim részét hivatott takarni, itt lehetőséget kellene adni jobb helykihasználás érdekében pl. beépített szekrényeknek. Az előtérbe érkezve is hiányolom a szekrényezhetőség lehetőségét, mert kabátot és cipőt itt illene levetnünk.
 
A nappali klasszikus bútorzatának : TV/hifi és minimális szekrénysor, valamint az ülőgarnitúra helyének tartott és megformált tér nagyon kicsi.
A nappali tér alapterületébe még a szobáig vezető közlekedőnyúlványt is beleszámoltam, pedig az nem része a nappali tartózkodás terének. A tényleges nappali terület nem éri el a kötelező 16 m²-t.
 
A konyha „U”-alakú bútorzata ehhez a lakás-alapterülethez túl méretes, és konyhatechnológiailag nem megfelelő. Még akkor sem, ha a főzés Emilia legkedvesebb hobbija.
A lakás középpontjába állított étkezőasztalt a négy székkel gyakorlatilag kerülgetni kell.
 
A lakás nettó, szebben mondva: hasznos alapterülete 63,63 m². Ez a méret egy ember részére ideális is lehet, de semmiképpen nem ezzel az alaprajzi kialakítással javaslok új épületet megépíteni.
 
Ha mindezt Emília kemény bírálatnak, bántásnak, vagy személyeskedésnek veszi, úgy nem én kapok a házra tervezési és kivitelezési megbízást. 🙂 Ha van új fejlemény, majd jelzem! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .