Burkolat-felújítás vagy csere?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Padlóburkolat felújítás = Padlóburkolat csere

 


Építészként nem csak komplett otthonok és házak tervezése, felújítása kapcsán kapok megkereséseket, vannak kisebb volumenű feladataim is.
Egy budapesti társasház Lakóközössége a bejárati közlekedő felújítása kapcsán jelentkezett. Gyakorlatilag „társadalmi-munkában” próbáltam segíteni Nekik.


A lényeg: elmentem a közgyűlésükre, ahol a szükséges felújításokról szavaztak, majd a Közös-képviselő és az idősebb Lakók társaságában helyszíni bejárást tartottunk a szélfogóban és a közlekedő folyosón. 🙂
 
Az épület közlekedő terei egységes képet mutatnak padlóburkolat szempontjából, mivel mindenhol a kétféle színű alaplap és szegély található, azonos formavilággal.
 
A cement- vagy mozaiklap a régmúlt korok utánozhatatlan hangulatát idézi fel, azonban állaga több helyen sérült, különösen a bejárati folyosón, ahol a postaládák vonalába eső részen már balesetveszélyes a burkolathiány. Egyszerű megoldásként, karácsony óta, szőnyeget terítettek ide, a „megbotlások elkerülése” végett.


A felújítás már szükségszerű. Kereskedelmi forgalomban – ekkora mennyiségben – nehezen és drágán beszerezhető az eredeti lapburkolat, bár találtunk ilyen vállalkozást, amelyik kifejezetten ezekkel a termékekkel foglalkozik.
Végül utángyártott változata mellett döntött a Közösség, ezért a lapburkolat mintáját visszaidézve született az az „olcsósító” gondolat, hogy nagyrészt egyszínű sötétszürke lapokból is történhet a közlekedő és szélfogó burkolatának felújítása, és a minták elenyésző mennyiségének betervezésével, összességében olcsóbb megoldást kapnak.
 
A meglévő, bontandó burkolati lapok állagmegóvó bontással megmenthetők, így az épület más közlekedő részein majd pótlásként és javításként is felhasználhatók!
 
A találkozót megelőzően egy helyszíni feltárást javasoltam a szőnyeg alatt, mely igazolta a jelenlegi aljzat tönkremenetelét is, így sajnos szükségszerű lesz a meglévő aljzat teljes bontása is, és az új padlóburkolat alá történő új aljzatbeton elkészítése is a felújítási feladatok közé sorolódik.
 
Tanácsoltam, a lábazaton 3 sorban elhelyezett sárga színű, mázas, hangulatában ide nem illő burkolat bontását is, helyette a választott új lapburkolat anyagából min. egy sor lábazat elkészíthető. Az oldalfalon a burkolatbontás után vakolatjavítást is el kell majd végezni, illetve az egész bejárati rész falát és mennyezetét fehér diszperziós festéssel felfrissíteni.


A mellékelt burkolatkiosztási vázlatok, már a helyszínen, kézi skiccen ötletként meg is születtek a burkolat-felújítás megvalósításához! De nem részemről, mert ez a valóságban úgy történt, hogy „kockáslapon”, vagyis egy spirálfüzet kitépett lapjain, minden résztvevő Lakó, lázas rajzolásba, burkolatkiosztási terv készítésébe kezdett! 🙂 A dolgom végül az lett, hogy az „ötleteiket”, a pályázati anyagukhoz csak „tervbe öntöttem”.
 
A 30×30 cm lapméretű, a jelenlegi alaplap íves formavilágát felidéző, kevés mintával tervezett burkolatkiosztási tervek egyike egy újabb Lakóközösségi összejövetelen kiválasztásra fog kerülni, és az anyagi támogatást igénylő pályázati anyag tervmelléklete lesz.
Végül öt darab burkolatkiosztási tervet „készítettem” a Lakók kézi skiccei alapján, most várom a fejleményeket! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .