Hol van az építési hely helye?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Építési hely


Amikor egy új tervezési feladatba kezdek, megkérdezem az Építtetőt, neki mi a fontos a családi házának telepítésekor?!
Tudod:
– hol van a gépkocsi(k) helye?
– merre van terasz?
– mire használják a teraszt? (fedett/fedetlen)
– hol van grund a gyerekeknek?
– konyhakert lesz-e?
– hol lakik majd a kutya/macska?…


Általában úgy tapasztalom, először a szomszédos beépítésekhez kívánnak a legtöbben alkalmazkodni. Ez egy szabályos utcakép esetében helyes gondolat, de ha valamiben az adott telek hangsúlyosan eltér a többi szomszédos telektől, arra terelem a beszélgetést, hogy keressük meg a lehető legjobb megoldást, és a lehetőségeket járjuk körbe alaposan.
 
Figyeljünk a szomszédos beépítésekre, de semmiképp ne hanyagoljuk el a megfelelő tájolást! És nézzünk távolabbra is, van-e olyan épület (templom-torony), olyan természeti érték (erdő, víz, hegy), amire otthonunkból szívesen vetnénk gyakran néhány pillantást?!
 
Amikor egy telekre házat helyezünk, első mozzanatként az építési helyet kell a telken egyértelműsíteni.
„Az építési hely: az építési teleknek azon része, ami az
– elő-,
– oldal- és
– hátsókerti
építési határvonalak által körülhatárolt területrész. E területrészen belül -a védőtávolságok megtartásával- , az övezeti előírások szerinti telekbeépítettség mértékéig, az épület(ek) elhelyezhető(k).”


A telekingatlanra vonatkozó beépítési lehetőségek felkutatása a helyi polgármesteri hivatalban, illetve annak honlapján többnyire elérhető.
Rendeletek menüben kell keresni olyan szókapcsolatokat, mint pl.:
-rendezési terv
-szabályozási terv
-helyi építési szabályzat…
Ha nem boldogulunk, kérdezzük meg az ügyfélszolgálatot, és eligazítást kapunk.
 
Zalán a saját hobbitelke melletti műveletlen ingatlant megvásárolta, és a két telket összevonatta. Így kialakult egy több mint 1500 m²-nyi építési telek, mely gyakorlatilag duplája az építési övezetben lévő telkeknek. A telekegyesítést követően, a szokásos 14-16 m utcafronti szélesség közel 30 m-nyire duzzadt.
 
Ezt a tényt jelentős eltérésnek tartom, ezért a telepítésnél több lehetséges megoldást vázolok, miután a rendezési terv tervlapjait és a helyi építési szabályzatot is áttanulmányoztam.
 
A rendezési terv készítői egy-egy településrészt, építési övezetet nem vizsgálnak apró telkekre lebontva, csupán az adott területre leginkább jellemző beépítési mutatókat rögzítik, és többnyire csak tervlapokhoz kapcsolódó szöveges részben (ez a HÉSZ!) foglalkoznak a kivételek lehetőségével…
 
Kivételek pedig mindig vannak! 😉
 
Az összevont telek (itt még 456 és 457) O-jelű övezetben van. Vagyis oldalhatáron álló a beépítés.
 
Az egész utca oldalhatáron álló épületekből áll, amik bal oldalra zárnak. Az utca kanyarulatában lévő egyetlen beépítés (hrsz: 454), ami most, a telekegyesítést követően szomszédoddá válik, ott a ház jobb oldalra került, mivel az utca felől igyekeztek előkertet biztosítani az épület elé.
 
Erre hivatkozva, a Polgármesteri Hivatal azt az útmutatást adta Zalánnak, hogy építsen házat oldalhatárra, a jobb oldalra:


Hm… Az egész utca bal oldalra zárt oldalhatáron álló épületekből áll, építsük a házat inkább a bal oldali oldalhatárra!


A HÉSZ-ben azt olvastam, hogy:


, akkor legyen szabadon álló?


Te is úgy látod ugye, hogy telekingatlan két oldalról közterülettel határos, hisz észak-nyugatról az utca, északkeletről az árok határolja?! Ebben az esetben ez egy saroktelek, aminek az a ismérve, hogy a közterületek felől 5-5m-es előkerteket kell biztosítani….


Vajon emellett az érvelés mellett szól az is, hogy a rendezési terv a mostani belterület határát a (távoli?) jövőben kitolja az árok túlsó oldalára, ráadásul a patak közvetlen közelébe tervez egy 12 m széles közutat?
 
Hosszútávon, innen csak egy lépés, hogy a Vásár utcában lakó ingatlantulajdonosok – az árok végéig érő – telekrészüket ketten-ketten összefogva megosszák, és az árok feletti átjárókkal újabb építési telkeket alakítsanak ki, így azon telkek előkertjeinek mérete is 5 m kell majd legyen…
 
Mi a megoldás? Hová kell építeni? Mindenképpen az építési helyen belül! 🙂 És figyelni a tájolásra!
Diplomatikusan azt tanácsolom, az Építtető érdekei szerint kell ez esetben eljárni, és a helyes megoldást felkínálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .