E-naplós bürokrácia

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Elektronikus napló készenlétbe helyezése


Néhány napja átestem egy újabb tűzkeresztségen, hisz használnom kellett elektronikus naplót e művelet véghezviteléhez, egy újabb tervezésem kapcsán.


Korábban is említettem, hogy a 456/2015. (XII.29.) Kormányrendeletet fél év után sutba dobták, és 2016. július 1-jén hatályba lépett az egyszerű bejelentés -ről szóló 155/2016.(VI.13.) Kormányrendelet.


Az új itiner szerint a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű lakóépület építése esetén az egyszerű bejelentést nem az illetékes építéshatóságon, hanem az elektronikus naplófelületen kell produkálni.
A gyakorlatban ez úgy zajlik, hogy az Építtető nyit egy elektronikus építési naplót. Persze csak ügyfélkapus azonosítás után léphet be az alkalmazásba.
 
Én is el tudnám végezni ezt – egy építtetői meghatalmazással – , de inkább adtam teret az Építtetőnek, hogy „érezze” milyen és mekkora a bürokrácia a „bürokrácia csökkentés” után!
 
Szóval az Építtető, Tamás, szerzett magának egy
NÜJ számot, és az összes adatot felvitte e felületre. Az épület adatai közül a
– pontos helyszínt,
– a számított építményérték -et (kerekítve!),
– tervezett lakás-számot
kellett megadnia.


Az Építész tervező NÜJ száma és adatai után a társtervezők adatait is be kell írogatni.
– nevet, lakcímet, e-mail címet, telefonszámot, cégnevet és névjegyzéki számot is.
 
Tehát kell az Építész tervezőn túl kell:
– statikus,
– épületgépész,
– épületvillamossági tervező.


Az még rejtély számomra, ha a NÜJ (Napló Ügyfél Jel) számomat ismeri a rendszer, akkor miért kell újra és újra rögzíteni az adataimat, egyenként? Egy Szabó Ibolyának egyetlen NÜJ száma van, aki, –szerintem- mindig ugyanaz a természetes személy…
 
Mindegy, nem lehet ezt a részt átugrani, és már a Tervnapló következik. Ez az Építész tervező feladata. Feltölti a terveket a megfelelő hely(ek)re.
 
Figyelem! Amíg nincs terv feltöltve a tervnaplóba, maga az e-napló nem kerül készenlétbe, és nem is ketyeg a 15 nap!


Az Építész a Kötelező dokumentációk (tervek) feltöltése után:


értesíti az Építtetőt, majd az Építtető elutalja a 2620 Ft-ot, mint rendszerhasználati díjat, és készenlétbe helyeződik – akár néhány órán belül – az elektronikus napló.
 
Innentől, azaz a készenlétbe helyezés pillanatától számított 16. napon a kivitelezés megkezdhető!
Ha, addigra, rendelkezésre állnak a teljes körű szakági tervek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .