Lichthof körül

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

Csupán felújítás, vagy átalakítás is?

A budapesti Palotanegyed egyik társasházi lakása kerül ma terítékre. Nem szép feladat, de ilyen is akad! Ahogy látod: a lakás egy lichthofot, azaz egy légaknát ölel körül. Amikor a nagypolgári lakások felszabdalásra kerültek, bizony ilyen lehetetlen alaprajzok is megszülettek, és évtizedeken át funkcionáltak lakásként.

A továbbiakban is így lesz. Felújítást követően egy Pár veszi birtokba a közel 43 m²-nyi lakást. A felújításon túl javaslok némi alaprajzi beavatkozást…

De nézzük meg a légaknát is előbb, közelebbről!

Az OTÉK is említi ennek létjogosultságát. A lényeg: alul be kell szellőztetni, azaz friss levegőt bevezetni, a csapadékot itt össze kell gyűjteni, és lehetővé kell tenni, hogy tisztítható legyen az akna… Elvileg az is szabály, hogy azonos funkciókat lehet szintenként ide szellőztetni. Elvileg!!! Tehát, itt a konyhai ablak azt mutatja, hogy konyhák, kamrák szellőznek ide más szinteken is. A legfelső szintre még fény is jut(hat)! 😉

Változási ajánlatomban gyakorlatilag minden helyiség a helyén marad:

  • Az előtérből egy tágasabb, így kézmosóval is felszerelt W.C. helyiséget nyitok.
  • A konyhaajtót ajtónyílássá változtatom.
  • A nappali szobát a konyha-étkező felől egy új nyílással is feltárom, mert így tágasabb a térérzet. Abban bízom, nincs ebben a faltest-szakaszban semmilyen kürtő! Feltárással ellenőrizni kell majd!
  • A hálófülkéhez ábrázoltam válaszfalat/tolóajtóval. Ez a térelválasztás készülhet könyvespolccal/bútorként is, ez esetben ajtó sincs! Sajnos, a franciaágy csak falsarok mentén helyezhető el… 🙁
  • A fürdőszobába vezető útvonal következő állomása gardróbbá avanzsál, pl. mennyezetig szekrényezhető!
  • A tágas fürdőszobában a kádat megtartottam.

Gyakorlatilag az életvitelhez szükséges bútorok minimális helyigénye, azok lehetséges elhelyezhetősége és a belső közlekedés rögzített útvonala alakította/alakítja az alaprajzot.

Lehetne olyan változatban is gondolkodni, hogy a konyha helyére kerül a hálófülke. A 1,90 m szobaszélességet franciaággyal nem tudom kezelni, így ilyet inkább nem is ábrázolok! 🙂 Magassági térnyerés is kizárva, vagyis a belmagasság 3,30 m, nem megfelelő galéria kialakítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .