1000 kötet

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

Falfelületi könyves-polc

Andrea új lakást vásárolt. Teljes átváltozás helyett egyelőre azt mérlegelte, van-e esélye arra, hogy egy tisztasági festéssel beköltözzön a rengeteg holmijával?!

A lakás meglévő-megmaradó bútorozásában kért segítséget, de elsősorban arra volt kíváncsi, hogy az 1000 kötetes könyvállományát lehetséges-e egyben/egy térben (nappaliban) elhelyezni?

Ábrázoltam az eredeti tervállomány szerint a lakás alaprajzát, ahol megmutatom a már meglévő-megmaradó lakásfunkciókat, és az azokhoz rendelt jellemző belső közlekedési útvonalakat, hisz ezek mentén alakíthatók a különböző bútorozási elrendezések!

Elsődlegesen a nappali tartózkodású terek egységének megtartásában gondolkodom, így a konyha-étkező hármasa továbbra is egyetlen térben áll, elválasztó, határoló falak nélkül.

A nappaliban a kanapé is térben áll, így a lépcsőházzal határos falfelületet ajánlom könyves-polcként kialakítani. 1000 könyv akár ezen az egyetlen falfelületen elhelyezhető.

Általános könyves polckialakításokat mutatok, vagyis a teljes rendelkezésre álló falfelület könyves-polcként funkcionál:

Ennél a megoldásnál az alsó részen takart polcok lehetnek, nyíló, vagy toló ajtókkal:

Méreteztem a polckiosztást is. Ezek a polc-sormagasságok klasszikus könyvméreteknek felelnek meg, a művészeti albumoktól (40 cm), a lexikonokon (35- 32 cm) át, a szépirodalmi kötetek (25 cm) méretrendjéhez igazodva ábrázolom a polcok egymástól mért távolságát.

A könyvek gerincszélessége változó, átlagosan 1- 4 cm körüli… A falfelület 4 egységre/oszlopra osztva, egységenként 7 sorban alkalmas lehet 1000 kötet befogadására. Egy sorban 30-40 kötet elhelyezhető.

Ha a könyvtár-állomány válogatásra kerül bármilyen rendszer szerint:

  • szín
  • méret
  • műfaj…

a fali könyvespolc-rendszer az egyedi kívánalmakhoz igazítható! Így, például lehet a polctávolságokat csökkenteni, ha CD/DVD gyűjteményt is szeretnénk felvonultatni. Ha bakelit lemezeink is vannak még, azok inkább fakkos kialakításban tárolhatók, és lehetséges a TV/Hifi berendezést is ide integrálni… , vagy dolgozóasztal felületet… 😉 , vagy számunkra értékes dísztárgyakat…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .