Épületmaradvány?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

Épületkezdemény!

Boriék egy hazai üdülő tó környékén kerestek hétvégi házat. A bungalóknak hirdetett egyszerű/apró horgász-faházak nem győzték meg őket, így távolabb is keresgélni kezdtek eladó ingatlant.

Így találtak rá erre az épületmaradványra:

Mivel itt az alaptestek és lábazati falak készültek el, átkereszteltem a projektet , Épületkezdeménynek!

Az ábrám sematikus, hisz a lábazati falak már ajtónyílásokkal megszakítottak, de ezeket az ázott/néhol szétfagyott falakat úgyis elbontjuk, ezért nem ábrázoltam, a nyílások felmérésével nem bajlódtunk. Természetesen a talajnedvesség elleni szigetelést is újra kell majd produkálni.

Az épületkezdeményt már a 3. tulajdonos értékesíti…így az eredeti huszonéves terveket már nem is forszíroztam. 🙁

Boriék elmesélték, mit tapasztaltak egy olaszországi nyaralóhelyen, így azt az alaprajzi elosztást vizionálták/elevenítették fel nekem, inkább érzésekkel és jellemző színekkel, lakástextilekkel, illatokkal, ízekkel… 🙂

Mindennek építészeti vonatkozása: két önálló, tágas hálóblokk (max: 4 fő!)

  • járható szekrénnyel
  • zuhanyzós fürdővel.

A nappali-étkező-konyha hármasa, minimum helyigénnyel, „szekrénysor” /TV nélkül! (Esetleg kandalló…? Téliesítés? …) Mosógép kikerülhet a konyhába, mosogatógép valószínűleg nem is lesz…! – Nem enni/mosni jövünk majd ide, hanem pihenni!- hangzott el.

Igyekeztem a korábbi, vagyis a meglévő épületkontúrt felhasználni. A két szobaegység egyértelműen/egyértelműnek látszik, alapterületük azonos, a nappali tartózkodású teret viszont bővítettem:

  1. A 140 cm szélességet bátran felhasználtam belső közlekedési útvonalként. Így 3 irányból is átjárható a leendő épület.
  2. A két tágas hálóblokk egységes képet mutat: franciaággyal a déli kilátás felé „nézhetünk”, járható szekrény, mint gardrób jelenik meg, és jut hely fürdőnek is a két tolóajtó mögött.
  3. A konyha egyenes pulttal létesül. Az étkezőasztal térben áll. A nappali sarokkanapés, minimális tárolóbútor a kijelölt közlekedő sáv irányában valamilyen áttört jellegű térhatároló lehet. Itt kialakítható a kandalló is…

Az alapterület, cca. 76 m²-rel tudna többet is! De itt nem igény a hagyományos lakófunkciók egymásra épülő elhelyezése. Elsődleges szempont inkább a tágasság, átjárhatóság, a természet felé való kitárulkozás, a pihenés/kikapcsolódás a fő hangsúly még a kertben/teraszon is. A terasz egyelőre jelzés értékű, lesz-e /kell-e a medence…, annak formája/mérete…!?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .