Megújuló kockaház

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Sátortető?, nyeregtető? – melyik is a nyerő?

Balázs telefonon keresett először. Szabad tervezői kapacitásomról érdeklődött óvatosan, mivel a korábban megbízott/választott Építésze, közel egy év alatt nem igazán mutatott tervi megoldást az épület tetőtérrel történő bővítésére.

Beszélgetésünket követően megkaptam e-mailen az eredeti tervet, melyet gondos kezek 55 évvel ezelőtt alkottak. És Balázs által vázolt alaprajzokat is.

Skype-on (is) értekeztünk a lehetőségekről, hogy egy jó, és közös irányt vegyünk fel, a bővítést/korszerűsítést illetően.

A pinceszint marad tárolószint, ide költözhet az épületgépészet, ezzel nem is foglalkoztam tervrajzi szinten.

A földszintbe nyúltam bele:

Az alábbi változásokat javaslom:

  1. 1.A lakás főbejáratát majdnem az eredeti helyén hagytam, vagyis a korábbi fedett terasz külső síkjába helyeztem. Ezen belépve egy előtérrel összenyitott folyosóra jutunk, mely a lakás többi helyiségének feltárását teszi lehetővé. Előtérben kabát/cipő-ügyek rendezhetők.
  2. Az utcai épülettraktus hármas funkcióval bír: konyha-étkező-nappali. Ezek a nappali tartózkodású lakóterek. Feltárásuk a folyosóról, a korábbi ajtók helyén, egy-egy nyílással történik. Az északi oldalon a konyhapult felett kialakítható ablakok magas parapet/mellvédmagassággal, pl: 120 cm-rel igazodhatnak az egymás mellé sorakoztatott mellékhelyiségek új nyílászáróihoz, azokkal azonos méretben: pl. 60 /120 cm-rel. A nappali részen ábrázolt kétszárnyú teraszajtó lehetővé teszi a terasz étkezőként történő használatát, egyszerűbb a tálalás útvonala. Esetleg fix kivitele esetén is tisztítható kívülről/belülről.
  3. A közlekedő végében háztartási helyiségben helyeztem el a mosás/szárítás/vasalás lehetőségét, itt létesülhet WC-berendezés is. A keleti tájolású szülői háló saját fürdőszobát és saját gadróbot/járható szekrényt kapott.
  4. A tetőtér feltárása szabályos, használható, két-, egyenes vonalvezetésű lépcsőkarral valósulhat meg, részben a pincei, meglévő-megmaradó lejárói traktus felhasználásával.
  5. A kerthasználat okán, ügyelve az épület körbejárhatóságára, ábrázoltam a déli teraszt két előlépcsővel, hogy a lakásbelsőből a legrövidebb úton a pinceszint is elérhetővé váljon. Ezen irányított közlekedés vonalán terebélyesedik ki a déli terasz, az oldalsó kert felé tájolva. Árnyékolása elengedhetetlen, hiszen nyári időszakban a kora délután is elviselhetetlen lenne itt.

A tetőtérbe vezető lépcsőház, az épület délkeleti sarkán „bástya”-szerűen épülhet meg, így a „bővítmény” csupán a korábbi fedett bejárati terasz lakóterületbe vonását jelenti mindössze, további, azaz horizontális irányú hozzáépítésre álláspontom szerint nincs is szükség!

Balázs dologidőben kapta meg ajánlati tervemet, akkor kedvesen ennyit válaszolt:

Nagyon profi munka lett, ez már a felületes átnézésből is kiderült számomra! Köszönöm!”

Jövő héten, a bástyán át, felmegyünk majd a tetőtérbe is! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .