Mire megyünk itt, faluhelyen?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Lakóépületünk új élete

Már mutattam egy meglévő lakóház „építéstörténeti” fejlődését ebben a bejegyzésben:

Ma, ennek a lakóháznak az átváltozása következik.

A kiindulás kb. ez az állapot volt:

Azért használom a körülbelül kifejezést, mert a fürdőszoba előtt volt egy apró előtér, és a nyárikonyha is ketté volt osztva. A tárolóban is válaszfalak választották el a különböző termények/tárolandó holmikat egymástól, de ezen válaszfalakat Dániel már ki/lebontotta.

Dánielék célja olyan vidéki lakóház létrehozása, ahol a nappali központi helyre kerül, illetve a 12 éves nagylány, Klára is önálló minibirodalmat kap.

A jóváhagyott alaprajz, amire Dánielék rábólintottak, így fest:

  • A bejárati előteret az utcafronthoz közelebb helyeztem.
  • A korábbi fürdőszobát háztartási helyiséggé alakítottam, ami egyben wc-helyiségként is funkcionál.
  • A szülői hálóblokk az utcai tisztaszoba helyén valósult meg, kis gardróbbal és saját fürdőszobával.
  • Az étkező a helyén maradt, a rengeteg ajtót a lakásbelsőből száműztem, így a nappali tartózkodás terei együtt, egymásra fűzve nyitott/átjárható terekké váltak.
  • A tágas konyhában reggelizőpult is elfér.
  • A nappalihoz hozzányitott korábbi veranda tere önálló mini-könyvtárként él tovább, a nyílásbontással a nappaliba több fény jut. A lakóház egyébként OH (oldalhatáron álló), ezért nem tudunk a főhelyiségekre észak-keleti irányba nagyobb/újabb nyílászárókat tenni!
  • Klára önálló birodalma apró járható szekrény (gardrób) megépítéssel természetes/intim előtere lett a saját zuhanyzónak. A korábbi nyárikonyha területe a nappaliból érhető el.
  • Az eredeti tornác maradványa: fedett teraszként elérhető a nappali-könyvárból és a „gyerekszobából”.
  • A tárolót most műhelynek alakítjuk ki, mérete alapján gépkocsi tárolóként is funkcionálhat. Ezen még méláznak Dánielék, hisz nem döntöttek arról, tartanak-e saját autót, mert itt faluhelyen mindenki kerékpározik!

Az elmúlt időszakban tartószerkezeti felülvizsgálat is megtörtént, a meglévő fafödémek további terhelést nem kapnak, így födémcsere nem lesz :), a fedélszerkezet azonban felújításra kerül, néhol a szaruzat cseréje is indokolt. Új fedés mégsem szükséges, a cserép elég jó állapotú, így az visszahelyezhető, a sérült elemek pótolhatók, itt faluhelyen.

Gépészeten még rágódunk (ezért nem látsz kéményt a terven), valószínűleg hőszivattyús padlófűtés kerül kialakításra, a bekerülési költségek számítása/optimalizálása megkezdődött.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .