Műhelyből lehet nappali?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Sarokházat veszünk!

Barna és Hilda szülővárosukban kerestek eladó ingatlant. Új, társasházi lakásokat is nézegettek, mégis egy családi ház mellett döntöttek. Egy sarokház a kiszemelt ingatlan, vételi ajánlatukat már-már elfogadták…, a biztonság kedvérért kérnek „áttervezési” segítséget.

Barna Szülei a „főbb utcai” Szomszédok!, nyilván ez is fő szempont volt a választásnál… „A felújítás kapcsán mi merészebb átváltozásban gondolkodunk, mert a jelenlegi alaprajz nem is tetszik! Szeretnénk a nappali-konyha-étkezőt egybenyitni, és szükség van két hálószobára is. Jó lenne egy mosókonyha, a fürdőben kád legyen! És valahogy ne az utcáról lépjünk be a lakásba, hanem a mini kertből!” – írta Hilda.

Az első vázlatom mutatom:

  • A sarokház két kerti bejáratát megtartanám, az egyik lehetővé teszi az autóval való behajtást, ami Barnáék életében időszakos, hisz gyalog járnak dolgozni!
  • A másik kerti bejárat lehetne tehát a gyalogos kerti bejárat, az alárendeltebb utcáról.
  • Így lakásba belépni az udvarról, pontosabban egy nagy teraszról lehetne, hisz az előszobát részben megtartottam!
  • A korábbi előszoba utcai ajtaja ablakká alakítva helyet adhat a háztartási helyiségnek, gépészettel együtt.
  • A volt konyha alkalmas szülői hálónak, a sarokszoba pedig lehet a gyerekszoba.
  • A fürdőszoba alapterületét a kád miatt növelni kell.
  • A fürdővel határos falra telepíthető a konyhapult.
  • A korábbi műhely lakással határos falán jelentős nyíláskiváltással létrejöhet a vágyott nappali-étkező-konyha hármasa, közvetlen kert/teraszkapcsolattal.

Ez az átváltozás csupán vázlat! Szándékosan jelenítem meg rajta Hildáék kéréseit. Viszont vannak benne hibák. Egyik pl. a nappali alaprajzi mérete, hiszen nem éri el a minimális 16 m² -es alapterületet…

Vagyis, ha a javasolt térkapcsolatokat elfogadják Barnáék, tovább kell masszírozni az alapterületeket, míg szabályossá nem válik a tervezett lakás! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .