Szemle

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Kijön a Hatóság!

Az utóbbi hetekben több megkeresés érkezett – e-mailen és telefonon is – a Hatósági Szemle mikéntjével kapcsolatosan. A jelentkező Panaszosok egymástól erősen eltérő építési projekteket körvonalaztak kiindulópontként…. közös bennük csupán a félelem, és az aggódás volt, valamint a kezdet: miszerint, a hülye Szomszédom feljelentett… 🙁

Ilyen ugye a jó szomszédi iszony!? Hmmm….

Mi a szemle lényege?

Helyszíni szemle tartásával tud ténylegesen meggyőződni arról a területileg illetékes Hatóság, hogy az adott ingatlanon milyen építmények találhatók, és/vagy ott éppen milyen építési tevékenység folyik…

Általánosságban a 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról -ban is találsz szemle-infót.

Építési ügyekben azonban a ma is érvényben lévő: 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet- az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról – szerinti módon zajlik le egy szemle:

6.§

(2)  Az építésügyi és építésfelügyeleti hatóság képviselője a helyszíni szemlén vagy a hatósági ellenőrzésen az ellenőrzési jogosultságát az igazolványának felmutatásával igazolja.

(2a)  Az építésügyi hatóság képviselőjének igazolványa tartalmazza a hatóság képviselőjének nevét, besorolását, fényképét, aláírását, az őt foglalkoztató hivatal megnevezését, bélyegzőlenyomatát, az igazolvány kiállításának dátumát, érvényességi idejét, valamint az igazolvány sorszámát.

(2b)  Az építésügyi hatóság és az építésfelügyeleti hatóság képviselőjének igazolványa tekintetében a fővárosi és vármegyei kormányhivatalokról, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról szóló kormányrendelet rendelkezései irányadóak.

(2c)  A helyszíni szemlét vagy a hatósági ellenőrzést egyidejűleg legalább két fő végzi.

(3)  Ha az építésügyi hatóság a döntés meghozatalához szükséges tényállás tisztázása érdekében helyszíni szemle megtartását rendeli el, az építésügyi hatóság az építési tevékenység helyszínén, annak környezetében vizsgálja a döntés meghozatalának feltételeit, különösen

a) hogy a meglévő állapotot rögzítő építészeti-műszaki dokumentáció tartalma a valóságnak megfelel-e,

b) hogy az érintett telken az építési, bontási tevékenység megvalósítható-e, a tevékenységet megkezdték-e és a terveknek megfelelően folytatják-e,

c) hogy az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas állapotban van-e, valamint

d) hogy a megvalósult építmény, építményrész – az engedély nélkül megvalósítható eltérések figyelembevétele mellett – az építési engedélynek és a hozzá tartozó engedélyezési záradékkal ellátott építészeti-műszaki dokumentációnak megfelelően valósult-e meg.

(4)  Az építésügyi hatóság a helyszíni szemlén tapasztaltakról feljegyzést vagy jegyzőkönyvet és a helyszínről, annak környezetéről dátummal ellátott fényképfelvételt készít.

(5)  Ha a Kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet esetén az építésügyi hatóság helyszíni szemle megtartását rendeli el, a helyszíni szemlét három napon belül kell lefolytatni. A helyszíni szemlén részt vevő szakhatóság állásfoglalását a helyszíni szemle keretében adja meg.”

Előreláthatólag idén kiegészül majd ez még néhány gondolattal, olvastam a tervezetet, pl. elképzelhető, hogy:

  • a szemle Jegyzőkönyve feltöltésre kerül az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY)- ba is;
  • dátumozott fényképfelvételek az elektronikus ügyiratba/építési naplóba is bekerülnek.

Ha Te vagy az Építtető, akkor a helyszíni szemlén minden kétséget kizáróan tudnod kell igazolni, hogy az ingatlan körülményei/állapota lehetővé teszik az általad korábban jogszerűen megszerzett építési lehetőség kialakítását/folytatását!

Ha nem tudod ezt megugrani: bírságol(hat)nak és/vagy bontásra (is) ítél(het)nek… 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .