Online telepítés

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Modern építéstechnológia

Antal egy népszerű fürdővárosban vásárolt építési telket magának. Előbb a választható építési technológiák között kutakodott. Így jutott arra az elhatározásra, valamiféle előregyártott, és gyors kivitelezésű megoldást szeretne. A Leier előregyártott vasbeton kéreg- és födémpanelek felhasználása mellett döntött, de a típusházak nem igazán voltak adaptálhatók, a keskeny építési telekre.

A modern építéstechnológiáról itt is olvashatsz:

A helyi Kivitelező látatlanban nettó 400.000; – Ft / m² áron vizionálta a lakóépület bekerülési költségét és ajánlott egy Építészt. Aki, Andrásék igényét csupán két szintben: földszint + emelet tudta tervi szinten elképzelni.

Andrásék ekkor, első lépésként minimalizálták igényeiket, melyek közül a legjelentősebb a gépkocsik zárt tárolásáról való lemondás volt…, de így sem jutottak igazán előbbre, hisz a tervezett lakóház még mindig kétszintesként mutatkozott…

András telefonon jelentkezett, szabad tervezői kapacitásom felől érdeklődött, majd komplett, tervezést segítő dokumentációt küldött részemre az online tervezéshez:

 • Kivitelező műszaki ajánlatát
 • helyi HÉSZ-t
 • földhivatali térképmásolatot
 • geodéziai felmérést (CAD-formátumban)
 • talajmechanikai szakvéleményt
 • Tervezési Programot

Ez utóbbi címe: A mi életünk. Ebben vázolta jelenlegi életüket, a

 • Család pontos összetételét nemek/korok szerint
 • Családtagok munkáját/tevékenységét
 • Családtagok hobbiját/szokásait/életritmusát
 • háziállatkák számát 🙂 , egymáshoz fűződő viszonyaikkal és mozgásukkal
 • helyiséghasználati módokat
 • szabadidős tevékenységeket… és még intim dolgokat is!

Mert Ő is komolyan gondolja, hogy az építkezés egy befektetés, mely nem feltétlenül életfogytig szól, de jelentős időintervallumot remélnek új, saját otthonukban eltölteni, és jelentős „pénzmagot” kell áldozni arra, hogy az igényeiknek a legmegfelelőbb legyen!

Saját igényeiknek megfelelő! – ez a legfontosabb!

Nem, a Kivitelező igényeinek!

Nem, az Építész igényeinek!

Több e-mail váltást követően az egyszintes épület megszületett: az építési telekre is ráfért!

A rendelkezésre álló geodéziai felérés alapján a lakóépületet építési helyen belül helyeztem el, az utcára közel merőleges, jobb oldali oldalhatárra teljesen kitoltam (itt van némi tartalék!) az épület-kubust, betartva az 5,00 m széles előkertet.

A személygépkocsik (2 db) telken belüli tárolását a gyalogos bejárat közvetlen közelében ábrázoltam, így a burkolt felület minimalizálható, a tervezett beépítettség mértéke: 25 % körüli, zöldfelület: 62 % körüli érték.

Az állatkák kinti tartózkodásának korlátozására, a nappali/étkező fedett teraszánál ábrázoltam belső kerítést is.

A telekingatlanra történő bejutás gyalogos nyíló kiskapuval, a gépkocsis behajtás oldalt elcsúszó nagykapuval történhet, a jelenlegi behajtót jócskán szélesíteni kell, ezzel azonban lehetőség lesz az utcai parkolásra (Vendég) is.

A lakóház szerkezeti alaprajza tömbszerű, a sarkain (akár fedett) teraszok harapnak ki az épülettestből. A fesztávot 7,20 m-re vettem, így lehetőség adódik a hazai/járatos építéstechnológiák/építési módok egymással történő összehasonlítására és egyéb szerkezeti/kiviteli ‘trükkök’ is alkalmazhatók az ábrázolt geometrián.

A tervezett lakás belső kialakítását következő héten megmutatom! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .