Földszinti kiteljesedés

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Igények, helyiségek, helyiségkapcsolatok mentén

Múlt héten mutattam Antalék leendő új házának telepítését és az általuk kiválasztott modern építési technológiát:

Ma a lakóépületbe lépünk!

Úgy terveztem, hogy a lakóház/helyiségek mérete optimalizált legyen, igyekeztem az egyszerű helyiségkapcsolati kialakítás mellett is csökkenteni a lehetséges lakásterületet. A bútorozás leginkább az iránymutató ilyen esetekben, illetve azok variálhatósága is!

A kialakítás kicsit többet tud, mint amit kezdetben Antalék megfogalmaztak, így örömmel vették az apróbb javaslatokat is az igények/helyiségszámok, helyiségkapcsolatok terén:

  • A főbejárat fedett teraszon át az előtérbe vezet, itt a kabátolás/cipőlevétel megoldható, továbbá innen két önálló helyiség is nyílik. Egyik az épület gépészetét, a másik a kisállatok „tárolására” alakítható. Funkciójuk tovább bővíthető igény szerint, mosdó-wc; gardrób, tároló, háztartási helyiség, mosókonyha…stb…, és felcserélhetők, még méretükben is van tartalék. A vizes helyiségek egy nyomvonalra fűztem, párhuzamosan az oldalhatár mentén, hisz ezen a homlokzaton erősen korlátozott a nyílászárók mérete és azok helyiségenkénti elhelyezhetősége.
  • A home office-t szolgáló dolgozó szoba szintén kettős funkcióval bír, pl. lenyitható ággyal vendégszobaként is használható.

A nappali tartózkodás terei csupán nyílásokkal kapcsolódnak az előtérhez, és így is egyértelmű, hogy e hármas tér: étkező-konyha-nappali a belső, rejtett fő közlekedési útvonalakat is magában foglalja.

  • A konyha – étkező együttese nem különül el fallal határolt helyiségként a nappali terétől. Viszonylag hosszú pultfelülettel, elegendő tárolóhellyel létesülhet az L alakú konyha, térbe állított étkezőasztallal, mely vendégek fogadásakor felbővíthető. Az étkező asztal a székekkel több formában is a helyiségbe telepíthető, konyha pedig 3 személyt kiszolgálva étkezőpulttal is bővíthető.
  • A konyhából nyíló apró helyiség klasszikus értelemben kamra is lehet, élelmiszer tárolására mindenképpen alkalmas. Ez a helyiség sem szerepelt a kívánságlistán, de családi házban nagyon hasznos. Illetve egyéb/más funkcióval is bírhat.

A nappali tere hármas osztású üvegfallal az oldalkertre tájolt, a kapcsolódó részben fedett terasz innen és az étkezőből is elérhető. Helyet kapott a tervezett majdani kandalló létesítésének is a lehetősége kéménytesttel a nappali bútorozott falfelületének végében. A valódi kandalló működése „koszos-üzem” (tűzifa/hamu), így a teraszról nyílegyenesen, akadálytalanul elérhető, a működtetéséhez elképzelt belső gyalogos útvonal jelölés nélkül is könnyen értelmezhető.

  • A már említett belső közlekedés útvonalán a nappaliból elérhető egy közlekedő/elosztó tér, ami gardróbként is működik. Ez a pihenés/kuckózás intim területet tárja fel. Belépve, balra található a gyerekszoba, szemben a szülői hálószoba, melyek a sarkon fedett terasszal kaptak kertkapcsolatot a nyíló teraszajtókkal. A szobákban indokolt lehet a melegburkolat (parketta) használata, a többi lakásterületen hidegburkolattal (kerámia) burkolnék.
  • A szülők zuhanyzós tisztálkodó helyiséget birtokolhatnak, a másik fürdőszoba káddal is rendelkezik, a mosás/szárítás igénye itt (is) megoldható.

A homlokzati nyílászárók áthelyezésével a bútorozhatóság több változatban is működhet, pl. a két hálószoba is felcserélhető, az állatkák holmijainak mosása máshová is telepíthető…stb…Gépészeti helyiséget nem soroltak Antalék igényként, de erre bizony szükség lesz rá, akár más, másodlagos funkcióval is megfér, ahogy már utaltam erre a lehetőségre is!

Online tervezésben ilyen igényszintű építészeti tervezést nyújtok. Minél több információt kapok, annál inkább kidolgozott a Térképző tervi ajánlása! Van, akinek megfelel ez a módszer, van akinek nem. 😉 Antalék elégedettek! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .