Vidéki kulcsos ház

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 

Heti átváltozás: Egész évben kulcsos ház

 


Ági és Endre néhány éve feladták budapesti életüket, és egy alföldi fürdőváros közelében telepedtek le, ahol új irányt vett életük. Gazdálkodni kezdtek, megtermelt portékájuk értékesítése mellett, most ingatlan vásárlásba fogtak. A falu fő utcáján nézegetnek sátortetős kockaházakat, amiket egy séma mentén, lépésről-lépésre szeretnének felújítani és átalakítani.


Kulcsos házakat vagy apartmanokat kívánnak üzemeltetni, bennük minimum 2 hálószobás kialakítással. Segítséget kértek alaprajzi átváltoztatásban.
 
Ez az épület sátortetős kockaházként épült meg. Előnye, hogy a két traktusának mérete azonos, így végtelenül egyszerű átalakítással a ház 3 szobásra változtatható.
 
Az alaprajzi kialakítást mutatom:


1. A bejárat a helyén marad, a belső hosszú sötét folyosó megszűnik. Ezzel a ház tágas, szellős, és jól átlátható. Az utcai és udvari traktus elválasztó falában nyíláskiváltások segítik elő a tér együtt-dolgozását.
 
2. Előszobát nem terveztem, minimális hely van a kabátoknak, a bejárati teraszt lefedném.
 
3. A konyha-étkező az utcai traktust foglalja el, a nappali (itt ágyazható kanapéval) az udvari traktust, mégis együtt marad a nappali tartózkodás tere. A hidegburkolatra a gyors tisztíthatóság miatt szavaztak.
 
4. E térből nyílik a két, egyforma méretű szobaegység. Önálló gardróbbal, fürdőszobával és a 12 m²-es hálószobával. Vagyis a két szobaegység egymás tükörképei.
 
Az alaprajzon kémény nem szerepelt, valószínűleg a középfőfalban van, közel a ház mértani közepéhez, így, ha szerencsénk van, valahol a gardróbból elérhető. Ide pedig egy fali gázkazán elhelyezhető, ezáltal a vendégek fogadása egész évben üzemelhet, ahogy a gyógyfürdő is! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .