Szünidő!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Szünidő a Napraforgó utcában


Az építőiparban a szünidő nem szokványos dolog, ráadásul idehaza nem is nyárra esik! 🙂
Ma, mégis mini-szünidőt tartottam!


Mivel délelőtt Pasaréten tárgyaltam, a megbeszélés kezdeti sikerén felbuzdulva, slusszkulcsos turistaként, a Napraforgó utcába hajtottam. Nézelődni és feltöltődni! 🙂

 


Hogy ott mi van? Egy utcányi múlt. Egy édes kis Bauhaus-világ! Egyetlen utcában 19 darab bauhaus-ihlette villa (családi házak és ikerházak), az elmúlt évszázad húszas-harmincas éveinek legkiválóbb építészeitől, pl. Kozma Lajostól, Hajós Alfrédtól, Molnár Farkastól!
 
Ha kíváncsi vagy a Bauhaus egyértelmű építészeti jegyeire, a szép és esztétikus, a nagyvonalú és kézműves építészetre, bátran ajánlom figyelmedbe!


A kislakásos mintatelepen különböznek az épületek, de sok apró részlet mégis egységessé formálja az utcát, eredetileg a kerítések majdnem teljesen egyformák voltak, és az utcai közvilágítást azonos típusú kandeláberek adták, melyek egyben a kerítések oszlopaiként is funkcionáltak.


Az utca közepén egy apró, de nagyon kulturált közpark is van, közepén emlékkővel, melyen a tervezők neve és a terveik által megvalósult épületek házszámai is feltüntetésre kerültek.


Az utcában, a legtöbb ház felújított állapotban pompázik, de vannak gazdátlannak tűnő porták is. És sajnos vannak „sebesültek” is, melyek sebeit az ott lakók ejtették, értelmetlen, oda nem illő szerkezetekkel, a lakható négyzetméterek növelése érdekében. 🙁


És vannak új, szellemileg és esztétikailag is illeszkedő mai építészeti megoldások.


Téli sétát – tárlatvezetést – találtam a neten, a 16. perctől mutatják be a Napraforgó utcát, másold az alábbi linket a böngésződbe! :
http://www.atv.hu/videok/video-20141203-bauhaus-epuletek-2014-12-02

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .