WC világnapja

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Illemhely közterületen

Mai bejegyzésem furcsa aktualitása, e héten „ünnepeltük” a Toalett Világszervezet kezdeményezésére, november 19-én, a WC világnapját. Már ilyen is van!
Úgy hírlik, ma, a Földön, 6 milliárd embernek van mobiltelefonja! , de csak 4,5 milliárd embernek van lehetősége napi szükségét wc-n végezni! A cirka 1,5 milliárd pedig valahol, a szabadban oldja meg e szükségletét, és bizony környezetet, saját életteret szennyez.

 

 

WC-történelem

Egyes források szerint az első vízöblítéses WC-kagyló terve Angliában, Erzsébet királynő idejében, 1600 körül jelent meg, az illemhelyen használatos papírt jóval később, csak 1890-ben tekerték fel először, csigába.

Azonban már a rómaiak idején is volt nyilvános WC. Ezen ókori WC-k nagy valószínűséggel koedukáltak voltak, latrinákhoz hasonlíthattak, alattuk vízzel teli csatornába hullott az ürülék. Ezt a szennyezett vizet kivezették a lakott helytől távolabbi folyóba vagy a tengerbe. Emlékszel? Általánosban tanultunk a Róma környéki csatornáról, a Cloaca Maxima-ról…


Nos, nyilvános illemhelyet sok helyre telepítenek, mai Budapesten is akad szép számmal. Ez a közterületen álló, a forgalmas Rákóczi úton, az Uránia mozi közelében van.

Egy kreditpontos képzés keretében tartottunk helyszíni bejárást a Piano márkanevű utcai toalettben, ebben az egyszemélyes nyilvános illemhelyben. A „piano” -elnevezés az alaprajz zongora formájára utal egyébként, amit neves építésztervezők alkottak meg!
 
Az alaprajz két fő részre bontott, hisz van az akadálymentesített és vandál-biztos vendégtér, azaz az illemhely, melyet jelenleg 180 Ft-os egységáron bárki igénybe vehet itt; és van a kiszolgáló rész, elzárt, apró szerviz-terület, melybe csak a szolgáltató jut.

Belül és kívül is minden automata. Van rajta elektronikus érmevizsgáló, vendégtéri jelenlét érzékelés, rosszullét figyelés, jelzőhang segélyhíváskor, vagy időtúllépéskor!
 
Van benne fűtés és szellőzés, és manuálisan nyitható mechanikus vésznyitó karok. Minden felszerelés rozsdamentes, közelítéskapcsolós, azaz teljesen higiénikus, hisz semmihez sem kell közvetlenül hozzányúlni! Még a fali tükör is rozsdamentes acéllemezből készült!


A kerekesszéket használóknak a 150 cm-es fordulókör alapterületileg bőven biztosított, a 15 másodpercig adagolt kézmosó víz, még a kisgyermekkel használóknak is bőven biztosítja a teljes kézmosást!
 
A termék teljes egészében magyar gyártmány, a kivitelezést és a telepítést is magyar társaság, a B&K Kft. végzi!
 
Említettem, hogy a világ jelentős részén a vízöblítéses WC hiánya okoz problémákat. Nálunk – szerintem – ma már az ivóvíz-takarékosság a fő kérdés. Azt kellene megoldanunk, hogy ne az ivóvízkészleteket pazaroljuk a toalettjeink öblítésére. Szerencsére úgy tapasztalom – főleg a magánépítkezések kapcsán – ,egyre több Megrendelő tartja fontos szempontnak a takarékosság ezen módját, így konkrét igényként fogalmazza meg a csapadékvíz gyűjtésének igényét és a háztartásában keletkező szürkevíz visszaforgatását!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .