Alaplakás

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 

Minden lakás alapja!

 


A hosszú hétvégén, a pénteki okosság alól – a Munka ünnepe kapcsán is – felmentettem magam, és Téged is kedves Olvasóm. Most a kiesést némileg pótolni igyekszem egy kis okosság és egy kis átváltozás összegyúrásával… 😉
 
Amíg az ember tanulja saját mesterségét az iskolá(k)ban, sok mindent nem ért azonnal:
– Nem érti miért éppen azt, miért úgy tanítják neki?!
– Nehezen fogadja a kezdeti egyszerű lépéseket, hisz jó esetben tudásra szomjas, így rögtön eredményeket, nagy feladatokat szeretne teljesíteni!


Annak idején, amikor a Tervezési alapismeretek tantárgy keretében, a nagy- előadóban ültem még vagy 80 évfolyamtársammal, és milliméterpapírra, ceruzával, Beszédes Kornél tanár úr szóban elhangzó instrukciói alapján próbáltam lakóhelyiségeket lerajzolni úgy, hogy az óra végére a milliméterpapíron a lakóépület-tervezésének „alapegységeit” kellett megjelenítem és elsajátítanom, kicsit kétségbe is estem.
 
Beszédes Tanár úr sajátos, erősen poroszos oktatási módszereivel mindenesetre rövid időn belül belém és belénk verte az alaplakás fogalmát:
 
Azt, amit saját tervezési tapasztalatai alapján egy egységes, jól kiforrott, jól használható alapkoncepcióként, alaprendszerként ültetett el a fejünkbe, és ami kb. úgy belénk ivódott, mint a szorzótábla!
 
Szerinte az épülettervezés alapja – a minimális helyiségméretezések ismeretében – az alaplakás egyszerű rendszerének ismerete, valamint a helyes épülettájolás elsajátítása!


Az alaplakás, vagyis egy lakóegység három fő részre oszlik:
25 % gazdasági
25 % lakószoba
50 % háló egységre.
 
A gazdasági részen jutunk be, azaz :
– itt a bejárat, az előszoba, és ide soroljuk a kiszolgáló részeket is:
– a WC-t,
– a kamrát,
– esetleg pince/padláslépcsőt
– konyha(-étkező)-t.
 
Innen nyílik a lakószoba, azaz a nappali tartózkodás tere a lakószoba.
 
És egy intim közlekedő beiktatásával a gazdasági részből átjutunk a háló egységbe.
– ami két hálószobát és
– közöttük elhelyezkedő fürdőszobát jelenti.
 
Minden további lakásalaprajz ebből az alaplakásból úgy következik, azaz úgy származtatható, hogy egy kívánt új funkciójú helyiséget a megfelelő csoportba beleillesztünk. Vagyis az alaplakást bővítjük.
Ennyi az egész, itt a blogban, de az indexem (leckekönyvem) szerint azért két féléven át tanultam az alaplakást, és mindkét félévben kiválóan megfeleltem! 🙂
 
Ezt az alaplakás-tudományt el kellett mondjam a mai átváltozás előtt, mert szembe jött egy szoba-konyhás átalakítási feladat, és mikor az alaprajzot megláttam, azonnal eszembe jutott Beszédes Tanár úr -féle milliméter-papiros vizsgáztatás, no meg az alaplakás adaptálása mindenféle lejtős, és rossz tájolású terepviszonyokhoz, mert azért azt is kedvenc vesszőparipája volt! 🙂
 
A mai átváltozás e fenti gondolatsor mentén alakult, vagyis az oldalhatáron álló épület bővítése az alaplakás alaprajzának reprodukálásával könnyen megoldható.


A meglévő épület könnyen lesz hálócsoport, így csak a gazdasági és lakószoba részt kell hozzáépíteni. Magdolnáék nem kértek plusz hálószobát, és pince-padláslépcsőt sem építünk.
 
1. A hozzáépített új épülettraktusba az északi oldalon kissé visszahúzott bejárati ajtón át jutunk be az előtérbe, ahonnan nyílik a WC helyiség.
 
2. Az előtér kibővítése ad helyet beépített szekrény kialakításával a kabátoknak és cipőknek.
 
3. Innen tárul fel a konyha, térben álló étkezőasztallal. A konyhából egy tágas kamra is elérhető.
 
4. Az étkező folytatása a lakószoba, azaz a parketta-burkolatos nappali.
 
5. A korábbi előtérből lett egy intim közlekedő, egy gardrób, ide el lehet helyezni a fali gázkazánt is.
 
6. A közlekedőből nyílik a fürdőszoba, melyből a kádat zuhanyzóra váltjuk és dupla mosdót teszünk.
 
7. A korábbi konyha gyerekszobává válik, a korábbi szoba pedig a szülői hálószobává.


A mai bejegyzésem sem egy véglegesített, teljesen kidolgozott alaprajzot mutat, csupán felvillant egyfajta egyszerű megoldást a kicsi lakóépület fejlesztésére. A tervezett új épülettraktus más mérettel, mozgalmasabb épület-kubussal és terasszal nem egy falusi sátortetős kockaház megjelenését hordozza magában, hanem egy újabb, maibb, modernebb épületformát is mutathat, bár az „alapokat” használtam tervezéskor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .