Alaplakás

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 

Minden lakás alapja!

 


A hosszú hétvégén, a pénteki okosság alól – a Munka ünnepe kapcsán is – felmentettem magam, és Téged is kedves Olvasóm. Most a kiesést némileg pótolni igyekszem egy kis okosság és egy kis átváltozás összegyúrásával… 😉
 
Amíg az ember tanulja saját mesterségét az iskolá(k)ban, sok mindent nem ért azonnal:
– Nem érti miért éppen azt, miért úgy tanítják neki?!
– Nehezen fogadja a kezdeti egyszerű lépéseket, hisz jó esetben tudásra szomjas, így rögtön eredményeket, nagy feladatokat szeretne teljesíteni!


Annak idején, amikor a Tervezési alapismeretek tantárgy keretében, a nagy- előadóban ültem még vagy 80 évfolyamtársammal, és milliméterpapírra, ceruzával, Beszédes Kornél tanár úr szóban elhangzó instrukciói alapján próbáltam lakóhelyiségeket lerajzolni úgy, hogy az óra végére a milliméterpapíron a lakóépület-tervezésének „alapegységeit” kellett megjelenítem és elsajátítanom, kicsit kétségbe is estem.
 
Beszédes Tanár úr sajátos, erősen poroszos oktatási módszereivel mindenesetre rövid időn belül belém és belénk verte az alaplakás fogalmát:
 
Azt, amit saját tervezési tapasztalatai alapján egy egységes, jól kiforrott, jól használható alapkoncepcióként, alaprendszerként ültetett el a fejünkbe, és ami kb. úgy belénk ivódott, mint a szorzótábla!
 
Szerinte az épülettervezés alapja – a minimális helyiségméretezések ismeretében – az alaplakás egyszerű rendszerének ismerete, valamint a helyes épülettájolás elsajátítása!


Az alaplakás, vagyis egy lakóegység három fő részre oszlik:
25 % gazdasági
25 % lakószoba
50 % háló egységre.
 
A gazdasági részen jutunk be, azaz :
– itt a bejárat, az előszoba, és ide soroljuk a kiszolgáló részeket is:
– a WC-t,
– a kamrát,
– esetleg pince/padláslépcsőt
– konyha(-étkező)-t.
 
Innen nyílik a lakószoba, azaz a nappali tartózkodás tere a lakószoba.
 
És egy intim közlekedő beiktatásával a gazdasági részből átjutunk a háló egységbe.
– ami két hálószobát és
– közöttük elhelyezkedő fürdőszobát jelenti.
 
Minden további lakásalaprajz ebből az alaplakásból úgy következik, azaz úgy származtatható, hogy egy kívánt új funkciójú helyiséget a megfelelő csoportba beleillesztünk. Vagyis az alaplakást bővítjük.
Ennyi az egész, itt a blogban, de az indexem (leckekönyvem) szerint azért két féléven át tanultam az alaplakást, és mindkét félévben kiválóan megfeleltem! 🙂
 
Ezt az alaplakás-tudományt el kellett mondjam a mai átváltozás előtt, mert szembe jött egy szoba-konyhás átalakítási feladat, és mikor az alaprajzot megláttam, azonnal eszembe jutott Beszédes Tanár úr -féle milliméter-papiros vizsgáztatás, no meg az alaplakás adaptálása mindenféle lejtős, és rossz tájolású terepviszonyokhoz, mert azért azt is kedvenc vesszőparipája volt! 🙂
 
A mai átváltozás e fenti gondolatsor mentén alakult, vagyis az oldalhatáron álló épület bővítése az alaplakás alaprajzának reprodukálásával könnyen megoldható.


A meglévő épület könnyen lesz hálócsoport, így csak a gazdasági és lakószoba részt kell hozzáépíteni. Magdolnáék nem kértek plusz hálószobát, és pince-padláslépcsőt sem építünk.
 
1. A hozzáépített új épülettraktusba az északi oldalon kissé visszahúzott bejárati ajtón át jutunk be az előtérbe, ahonnan nyílik a WC helyiség.
 
2. Az előtér kibővítése ad helyet beépített szekrény kialakításával a kabátoknak és cipőknek.
 
3. Innen tárul fel a konyha, térben álló étkezőasztallal. A konyhából egy tágas kamra is elérhető.
 
4. Az étkező folytatása a lakószoba, azaz a parketta-burkolatos nappali.
 
5. A korábbi előtérből lett egy intim közlekedő, egy gardrób, ide el lehet helyezni a fali gázkazánt is.
 
6. A közlekedőből nyílik a fürdőszoba, melyből a kádat zuhanyzóra váltjuk és dupla mosdót teszünk.
 
7. A korábbi konyha gyerekszobává válik, a korábbi szoba pedig a szülői hálószobává.


A mai bejegyzésem sem egy véglegesített, teljesen kidolgozott alaprajzot mutat, csupán felvillant egyfajta egyszerű megoldást a kicsi lakóépület fejlesztésére. A tervezett új épülettraktus más mérettel, mozgalmasabb épület-kubussal és terasszal nem egy falusi sátortetős kockaház megjelenését hordozza magában, hanem egy újabb, maibb, modernebb épületformát is mutathat, bár az „alapokat” használtam tervezéskor.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .