Itt dolgozom, és majd itt lakom!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Irodából lakás

 


Ilona és férje András, hitellel vásárol viszonylag új építésű, társasházi lakást.
Az első emeleti lakás a társasház értékesítési irodájaként üzemelt két éven át, ahol Ilona fizikailag is dolgozott. A helybe is, és a lakóközösségbe is beleszeretett, és – némi – dolgozói kedvezménnyel jutnak hozzá az 52,00 m²-es, felújítandó lakáshoz.


A felújítás mellett olyan átalakítást is szeretnének, ami a lakás értékét növeli.
 
A tájolás megfelelő, a helyiségeken és kapcsolataikon túl nagy változtatást nem tartanak indokoltnak, de szerintük:
– a gardrób használhatatlanul kicsi;
– a két szobának nem szükséges egymásba nyílnia;
– a napi használat szerint jobb lenne, ha a w.c. külön helyiségként működhetne.


Nézzük ennek az egyszerű átváltozásnak a lépéseit:
 
1. A bejárati ajtó helye és nyitásmódja nem változtatható, de az előtér fallal történő leválasztását is, és a keskeny gardrób helyiséget is meg szüntettem.
 
2. Ugyanakkor gondoskodtam arról, hogy legyen előszoba fal, a cipőknek és a kabátoknak. És még lett egy tárolószekrény a w.c. és fürdő között, ami a takarító szereknek és porszívónak ad helyet.
 
3. A fürdő alapterületét némileg csökkentettem, hiszen a w.c. helyiséget lecsippentettem belőle.
 
4. Ennek az volt az ára, hogy a hálószoba mélységét a bútorozhatóságig visszavettem, így is eléri alapterülete a 12,00 m²-t.
 
5. A nappali és a konyha-étkező gyakorlatilag egy közös, jobban kihasználható, világosabb térré vált azáltal, hogy a korábbi elválasztó falakat is lebontottam.


A mai bejegyzésem is viszonylag kis méretű lakás átváltozásról szól, és ha visszanézem közelmúlt munkáim, ez lett a jellemző lakásméret, amit a lakosság egy része még képes megfinanszírozni. Építőipari élénkülés sajnos a lakásépítés terén sincs, bár azt olvasom, az Unióban már az építési beruházások 35 %-át teszi ki a lakásépítés! De Magyarországon, csak a 7 %-át! 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .