Fogadószint

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Alapozás 2. része


Alapozás után, a felmenő szerkezet építésével lépünk tovább. Felmenő szerkezet első eleme az épület teherhordó fal-, és/vagy pillér-rendszere. Ahhoz, hogy a felmenő szerkezetet elindítsuk, létrehozzuk a fogadószintet.


A fogadószint – nem alápincézett épületek! esetén – a talajszint közelében helyezkedik el. Bevett hazai gyakorlat, hogy a földszinti padlóvonal síkja, 1-2-3 lépcső-fellépésnyi magasságra van a csatlakozó terepszint felett.


Ha tehetem, lebeszélem erről az Építtetőt, – mármint a túlzott kiemelésről! – mert ha az ingatlanon keletkező csapadékvizet képesek vagyunk az épülettől elvezetni, illetve meg tudjuk akadályozni, hogy az épület felé extrém esetben se folyjon csapadékvíz, akkor takarékoskodni tudunk, anyaggal és munkadíjjal!
 
Tehát, mikor az alaptest betonozott magassága elérte az eredeti terepcsatlakozást, két eset van:
– A terepcsatlakozás közvetlen közelében vízszintes síkon fejezzük be az alaptestet, itt általában szükség van némi zsaluzásra is.


– Ha a földszinti padlóvonalunk a terepcsatlakozástól majd csak előlépcsővel érhető el, akkor vasalással ellátott zsalukőfal megépítésével a kívánt magasságra „hozzuk” az alaptestet. A zsalukövek alkalmazásával gyakorlatilag zsaluzást, azaz élőmunkát spórolunk, és létrehozzuk az épület épített lábazatát.


Mikor az alaptestek felső síkja elérte a kívánt magasságot, az alaptestek közötti belső területeket, feltöltjük. A feltöltés anyagai: föld, és/vagy homokos kavics.
 
Ezen feltöltésbe kerül elhelyezésre az épületgépészet egyik meghatározó eleme, mert a szennyvízelvezetés rendszerének kiépítése ekkor kezdődik.
 
A feltöltést döngölni, azaz tömöríteni szükséges. A tömörített homokos kavicságy tetején lehet azután a vízszigetelés aljzatát, az – általában hálós vasalással ellátott – aljzatbetont elkészíteni.


Készen van a fogadószintünk! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .