Zsákszoba a nappalink?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Zsákszoba és cserépkályha

 


Károlyék ezt az apró, egyszerű sátortetős kockaházat szemelték ki maguknak. Hónapok óta keresgélnek, de valahogy, mindig ide jutnak vissza, pedig a házzal sok a baj!
 
Szerintük kicsi. Úgy mondanám nem nagy, mert csak 59,20 m². A nagyobbik szoba, amiből nappali lehetne, ráadásul zsákszoba!


A tető helyenként már beázik. A házat valaha egyetlen cserépkályha fűtötte, pontosabban a két szobát, de annak ma már hűlt helye van, ugyanis azt már eladták. A csempe-falburkolatok a múlt század 70-es éveinek design-ját őrzik, és a padlót burkoló mozaiklapok is repedezettek. A hajópadló is kukába való!


Ami szerintem az értéke:
jó a tájolása,
az Építtetők saját életvitelükhöz alakíthatják, bár ez jelentős befektetést igényel.


Alaprajzilag viszonylag egyszerű az átváltozás:
 
1. A bejárati ajtó helyét és nyitásmódját nem változtatom, de az előtér fallal történő leválasztását megszüntettem. (Kint, a bejárati teraszt fedetté tenném.)
 
2. Így, kintről, gyakorlatilag egy lakóelőtérbe lépünk, ahonnan a lakás elrendezése azonnal feltárul, hisz a konyha-étkező terén át jutunk be a korábbi zsákszobába, a nappaliba.
 
3. A fürdő alapterületét nem növeltem, de a helyiség ajtaját áthelyeztem.
 
4. A kisebbik szoba határoló falát áthelyeztem, a kétszárnyú ajtót megszüntettem. A háló így is tágas és jól bútorozható.
 
5. A kamra helyiséget megtartottam, vagy klasszikus kamraként, vagy tároló helyiségként működhet.
 
6. A fűtés kiépítéseként radiátoros fűtést javaslok, fali gázkészülékkel, amit az előtéri beépített szekrény rejt.
 
7. A nappali-konyha-étkező gyakorlatilag egy közös, jobban kihasználható térré vált a középfőfalban lévő falnyílás kialakításával.


A cserépkályha visszaépítését Károlyék a romantikus elképzeléseik ellenére is elvetették. Egyrészt a teljes ház fűtését nem feltétlenül oldaná meg méretéből adódóan, másrészt valljuk be, a tűztér aktív használata bizony „koszos-üzem”, ami folyamatos takarítást kíván, ez Editkének nem tetszett igazán. Emellett, a tűzi fa behordása is rendszeres fizikai munka, úgy féléves időintervallumokban ismétlődve, és folyamatos felügyelet sem árt a begyújtás után!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .