Víz elleni szigetelés

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Vízszigetelés


Alapozás után, és az azon létrehozott fogadószint megépítése után vízszigetelünk. A víz ellen szigetelünk, hogy a felmenő szerkezetet védjük a talaj felől, a különféle formákban jelentkező víz ellen.


Pontosabban úgy fogalmaznék, hogy az épületnek a talajban, vagy talajon fekvő szerkezetét védem meg a talajban lévő nedvességek ellen, melynek valós megjelenési formája háromféle lehet:
– talajpára
– talajnedvesség
– talajvíz.


Talajpára a durva, köves, szemcsés talajban és feltöltésben fordul elő, ami a mélyebben fekvő talajvízből párolog, és a szerkezetünkön csapódik le.


Talajnedvesség inkább a felszínre jutó csapadék (eső, hó) talajba történő beszivárgásával, illetve alulról a talajvízből felszívódó és a talaj szemcséihez tapadó vizeket értjük, amik még nem fejtenek ki nyomást, hidrosztatikai nyomást a talajban fekvő épületszerkezetre.
 
A talajnedvesség megjelenő mennyisége talaj típusának függvénye, mert eltérő mennyiséget tartanak magukban. A homok-talajnak ( cca. 20 %) kisebb a vízmegtartása, mint egy agyagtalajnak ( cca. 35% – akár 80 %).


A talajvizet akkor emlegetjük, amikor a talajban lévő vizet a talaj szemcséi nem kötik magukhoz, ezért a víz szabadon mozog le- illetve felfelé, és e szabad mozgással erőt, nyomást fejt ki a talajban lévő épületszerkezetünkre. Minél magasabb a vízoszlop szerkezetünk körül, tehát minél több felületen érintkeznek, annál nagyobb ez a nyomó- és felhajtó erő.


A talajvíz nem csak völgyekben alakulhat ki, mert a talajvíz nagy része csapadékból talajba beszivárgó víz, ami pl. nem jut át a talajnak egy adott vízzáró agyagrétegén. Az ásott kutak nagy része is a felszín közelében található talajvizet találja meg.
 
A talajvíz ráadásul képes a vándorlásra is, mert a talajvizek nyugalmát egy talajban történő drasztikus beavatkozás megzavarhatja, pl. pincetömb kiemelésekor a gép kanalával megsértünk egy földalatti vízeret, vagy saját épületszerkezetünkkel akadályozzuk meg a víz megszokott szabad áramlását, ha pl. olyan időszakban alapozunk, amikor a talajvíz állása ideiglenesen a legalacsonyabban van, de tavasszal és késő ősszel a megnövekedett mennyisége eredeti helyére kívánkozik vissza.
 
A talajvíz ábrázoláshoz kék-betűs, fontos rész:
 
Mért talajvízszint: talajfeltáráskor észlelt vízszint.
 
Maximális talajvízszint: több fúrás vagy ásott kút hosszabb időn keresztül figyelt, maximum-minimum vízállásának összevetéséből, számítással meghatározott vízszint.
 
Mértékadó talajvízszint: az előírt biztonsági többletmérettel megnövelt maximális talajvízszint, amelynek alapján a talajvíz elleni szigetelés magasságát és az ellen-szerkezeteket méretezni kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .