Tükrözzük meg!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Átváltozás tengelyes tükrözéssel

 


Enikőék, lányuknak vásárolják meg ezt az 52,00 m²-es lakást, aki egyetemi tanulmányai végére ért.
 
A lakás új építésű társasházi lakás, a legfelső szinten, a negyedik emeleten helyezkedik el. Az értékesítési irodában hosszas egyeztetést követően tudtuk elintézni, hogy a lakás teljesen átváltoztatható lehessen, ugyanis az eredeti ötlet szerint, a lakás helyiségeit megtükrözzük.


Ebben az esetben a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a fürdőszoba és a konyha cseréje elvileg nem megengedhető, mert huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségek födémében, padozatában szennyvízvezeték nem vezethető. Itt pedig, a tervezett fürdőszoba alatt, az alsóbb szintek lakásainak a konyhái helyezkednek el!


A problémát igazából a fürdőszobai wc berendezés indukálta, de az Épületgépész kolléga javaslata szerint, a strang eléréséhez szükséges ejtővezetéket a közlekedő folyosó falában elvezethetjük.
 
Következnek az átváltozás lépései:
 
1. A bejárati ajtó helye és nyitásmódja nem változtatható, így ez a helyén marad.
 
2. Az önálló WC helyiség a strang mellett hátrább csúszik, L-betűt formáló alakjával tágasabb lett picit.
 
3. A WC helyiség mögé kerül a fürdő, ami csak a hálószobából nyílik, ezért kellett ide is wc-csésze.
 
4. A hálószoba eredetileg ugye a lakás másik oldalán volt, de a 2,50 m szélességet Enikőék is
elfogadhatatlannak tartották. A mostani háló szerintem zsúfolt a szekrények miatt, szerintük erre kárpótlás a dupla erkélyajtó!
 
5. A bejárati előtér, a nappali és a konyha-étkező egy közös, jobban kihasználható, világosabb térré vált azáltal, hogy nincsenek ajtók.
 
6. A nappali erkélyre néző fix üvegfalát – plusz költséggel – nyíló ajtóra cseréljük, így innen is használható lesz az erkély!
 
Az általam bemutatott lakás-átváltoztatások megrendelői igények, kívánalmak és „akaratok” szerint születnek meg, még akkor is, ha azokkal, vagy azon bemutatott változtatások egy részével éppen nem értek egyet.
Mivel építészként is szolgáltatok, a megrendelői igényeket kell szem előtt tartanom, azokat maximálisan képviselnem. Gondolataimat, tapasztalataimat és ötleteimet ismertetem, de a döntést mindig a Megrendelő, a lakás használója hozza meg! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .