Vízzáró, vízhatlan?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Vízszigetelés2


A víz elleni szigeteléseket két fő csoportra osztjuk, annak függvényében, hogy az épületszerkezetekkel és azok által határolt belső térrel szemben pontosan milyen szárazsági követelményeket kívánunk elérni.


1. vízzáró szigetelés:
a vizet nem engedi át, de nedvességet annyit átenged, amennyi a belső térben el tud párologni. Itt sem megengedett a felületen páralecsapódás, vagy falon, födémen lecsorgó nedvesség.
 
2. vízhatlan szigetelés:
semmilyen mennyiségű vizet nem enged át a szerkezet, semmilyen halmazállapotban.


A legtöbb esetben elegendő a vízzáró szigetelés elérése, csak különleges esetben van szükség vízhatlan szigetelésre. A szigetelést mindig a támadási oldal felé helyezzük el, így van mód arra, hogy ne csak a belső teret, hanem a határoló épületszerkezetet is védjük.
 
A vízzáró szigetelés készülhet betonból, pontosabban vasbetonból, ahol a beton tömörségét vegyi anyagok hozzáadásával fokozzák. Ezt gyűjtőnéven tömegbeton szigetelésnek nevezik. Ebből egyértelmű, hogy házi kalákában kevert betonok ezt a képességet nem tudják elérni!


Ezeket a betonokat transzportbeton (ami betongyárban előállított friss-beton, és mixerrel kerül az építkezésre) formájában, pontosan ellenőrzött minőségű és mennyiségű adalékanyaggal készítik.


A munkahézagokhoz (azokon a helyeken, ahol „toldjuk” a betont, vagyis a tegnap elkészült munkarészt, ma folytatjuk) tömítést, azaz munkahézag-szalagot használunk. Ez valamilyen speciális műanyag szalag, ami a képes vízzáró módon összezárni az eltérő időben készült szerkezeti szakaszokat, mert pl. a nedvesség hatására megduzzad, ezzel tömít.
 
Ha nem vízzáró falat építünk, akkor habarcs-szigeteléseket alkalmazunk, több rétegben történő felhordással. Ezek szintén speciális, vegyi összetételű, laboratóriumban kidolgozott és előállított anyagok, melyekhez bedolgozás előtt, a kivitelezés helyszínén már csak vizet, ritkább esetben még cementet is adnak.
 
A vízhatlan szigetelés a gyakoribb szigetelési mód a lakásépítés területén! Ez esetben valamilyen hordozóanyagra felhordott bitumennel szigetelünk. Fekete színű, tekercsben kapható bitumenes lemezt még a barkács-áruházak is forgalmaznak, hisz ezekkel az anyagokkal egyszerűbben valósítható meg a víz elleni védekezés.
 
Tekercsben lévő bitumenes szigetelő lemezekről akkor beszélünk, ha valamilyen hordozóanyagra ( papír, lágyított PVC, műanyag lemez) bitument és különböző töltőanyagokat (kőpr, homok) hordtak fel a gyártás folyamán.
 
A papírbetétes bitumenlemezekről ma már le kell mondani, mert ez a hordozóréteg, az idők folyamán megsemmisül, vagyis nedvesség hatására a papír elkorhad.


A képen egy feltárást látsz, illetve a fal szigetelést is részben, ami eredetileg papírbetétes bitumenes lemez volt, és a papír gyakorlatilag mára már elmúlt belőle. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .