Ipari parkettás

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Tetőterasszal

 


Gyula legújabb legénylakása már a megyeszékhely legjobban fejlődő részén van. Ráadásul tetőterasszal, egy 6 emeletes társasházban találta ezt a lakást, szerinte igen jó áron.


Amit még én látok benne:
– a lakás mindössze 46 m²;
– nehezen bútorozható, ruhás szekrénynek nincs is helye;
– a tetőterasz összességében több, mint 34 m², de használhatósága, az közel 8 m hosszon a 1,10 m szélességgel az északi oldalon…?
– a strang rögzített helye túl sok változást nem fog engedni.
 
Ami tervezési programként megfogalmazódott:
– kicsi a hálószoba!
– kicsi a nappali!
– a fürdőből vegyük ki a kádat!
– és van ipari parketta, nagy mennyiségben!, használjuk!


Átváltozás előtt kis kitérő: Az ipari parketta a hagyományos parketták családjába tartozik, valódi fából készül teljes keresztmetszetében. A szépséghibája annyi, hogy ez a parketta a gyártás mellékterméke, vagyis a fahulladékból készül. És csak táblásítva kerül forgalomba, tehát ránézésre a mozaikparkettára hasonlít megjelenésében leginkább. Különböző fafajokban kerül forgalomba, ez is többször csiszolható, de az ára lényegesen olcsóbb a parketta áránál.


Jöjjön a minimális átváltozás! Az északi oldal ablakai (konyha és fürdő) 2,00 méteres mellvéd/parapetmagassággal létesült hosszú, keskeny (60 cm) fekvő formátumú ablakok, kb. az ég kékje látható belőlük.
 
1. Az előteret szűkítettem a hálószoba javára.
 
2. A nappali hosszanti belső határoló falát áttettem a strang másik oldalára. Igen, még keskenyebb lett a nappali, ezáltal még kisebb a tér!
 
3. De a háló már ruhásszekrényekkel is bútorozható.
 
4. Az önálló WC helyiség és a fürdő a helyén maradt, közéjük egy előszobai szekrényt ékeltem, azáltal, hogy a kád helyére zuhanyzó épül.
 
5. A konyha-étkező is a helyén marad, bár az eredeti konyhapult L alakú volt, a strang felé, mert az ablak miatt felsőszekrény nem rakható a pult fölé.
 
6. Először parkettás volt a WC-n és fürdőn kívül minden helyiség, most ott tartunk, értelmes lehatárolást keresünk a konyha hidegburkolata, az előtér és nappali között. Ez nem biztos hogy így marad, bár a konyhai üvegfal egyenes meghosszabbítása éppen egy 90 cm szélességű nyílást kiad.
 
7. A nappali nagyon kicsi, ha így burkoljuk le ezt a teret, mérete nem éri el a minimális 16 m²-t sem.
 
Gyula szerint ezen az segít, hogy a nappali folytatása a tetőterasz! No, ebben igaza van, csakhogy a mi éghajlatunkon 6 hónapot biztosan fűtünk. A nyarakon pedig a forróság 40 fok körül alakul. Akkor meg a külső zsalúziákat is le kell engednie, és be kell kapcsolnia a klímát.
– Ilyenkor a nappali éjszakai lesz! – ezt írta nekem válaszként! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .