Vízszigetelések védelme

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Vízszigetelést is elszigetelem!


Eddig, az elmúlt két okosságban is csak azt sulykoltam, az épületet megvédem a talajban – különböző formában – megjelenő nedvességhatásoktól. De magát a vízszigetelést is védenem kell!


Ha a szigetelést függőleges falon kell felvezetnem, ezt két módon tehetem:
 
1. ha a tervezett teherhordó épületszerkezet elé építek egy falat, és rádolgozom a szigetelést, akkor ún. szigetelést tartó falat építettem, amely a külső, nedvesség támadási oldaláról megvédi a szigetelést is. A vízszigetelést erre a falra rögzítem, és csak ezután építem a teherhordó falszerkezetet.
 
2. ha a szigetelést közvetlenül felhordom az épületszerkezetemre, akkor a vízszigetelést a támadás felől szigetelést védő elemekkel, pl. fallal kell megvédenem.
 
3. E védelem ma már inkább hőszigetelő táblákkal és/vagy drénlemezekkel megoldott!


A talajban csak olyan hőszigetelő táblát alkalmazhatunk, melynek nagy a szilárdsága, és nagyon alacsony a vízfelvevő képessége. Erre legtöbbször a polisztirolhab táblát, annak is az expandált változatát alkalmazzuk.


A drénlemez pedig egy dombornyomású, műanyag lemez, melynek mintája a közönséges tojástartóra emlékeztet leginkább, így gyakran csak „tojástartó” lemeznek hívjuk! 🙂 Beépítéskor a „dudoroknak” a vízszigetelés felé kell állniuk!


Talajban és talajon fekvő padlóknál, amikor a vízszigetelést vízszintes felületen fektetjük, akkor a szigetelés tetejét is meg kell védenünk az esetleges sérülésektől. Alatta, vagyis a nedvesség támadási oldala felől, mindig van egy simított betonaljzat, amire a szigetelést fektettük, onnan tehát az megvédi.


Beépítés után azonban felülről is védenünk kell a vízszigetelést. Régen csak homokszórást alkalmazhatunk, mert nem volt más erre alkalmas anyag. Ma már itt is hőszigetelést, lépésálló hőszigetelést helyezünk a padlóba. Amire, egy fóliaterítéssel ismét rábetonozunk majd, azért hogy a leendő burkolatunk szilárd aljzaton feküdjön!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .