Oldalhatáron állóból (OH)_ szabadon álló (SZÁ) beépítés?


Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

OH és SZÁ

Elvileg sehogy! 😉

De van némi mód egy kis korrekcióra, ha a helyi szabályozás nem határolja be túlságosan a beépítési lehetőségeket.

A helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) szabályozási tervlapja szerint az övezeti besorolás az adott építési telken: OH, az oldalhatáron álló beépítést tesz lehetővé.

A meglévő utcakép is ezt mutatja, ha a jelenlegi/környező épület-telepítéseket sorra veszem.

Az Építtetőm nem szokványos igénnyel jelentkezett, a családi házas övezetbe társasházat kíván építeni, vállalkozás-szerűen!, ami annyit tesz az Ő esetében, hogy a társasház két lakásos lenne, és a számára kedvezőtlenebb „helyzetűt” szeretné értékesíteni, ezáltal a Családja számára létesítendő másik lakás „bekerülési költsége” igen kedvező lehet…

Ebben kérte segítségemet Imre, mikor először találkoztunk az üres, összközműves ingatlanon.

Az ingatlan tájolása kifejezetten jó, és az utcafronti 20,00 m-es telekszélesség is kiváló adottság, szerintem.

Imre határozott elképzeléssel és helyiséglistával érkezett., még a lakásterületek arányait is rögzítette: -Az utcai lakás nettó alapterülete: 45-50 m² legyen, a hátsó lakásé 90-100 m² legyen!

Megmutatta még a saját házát is, ahol külön felhívta a figyelmemet építészeti megoldásokra, melyek „értékét” az évek során ki is tapasztalta, így elárulta nekem, számára mi a követendő és mi a nem jó megoldás!

Szóval leckék/házi feladatok sokaságával távoztam a helyszínről, kitalálni valamit, amivel leginkább közelítek Imre víziójához. Ő sok megoldást/vázlatot/skiccet várt tőlem, én azonban csak egyetlen egyet adtam, ezt a megoldást:

A kedvezőtlenebb helyzetű lakásrész telepítésénél „trükköztem” picit:

Ezt az önálló épülettömböt az oldalhatártól elmozdítottam,

 • elsősorban azért, hogy plusz ablakozható, azaz teljes értékű homlokzatot adhassak a kisebbik lakásnak,
 • illetve hogy a gépkocsi behajtást külön válasszam,
 • harmadsorban azért, hogy a telekingatlan használatát is határozottan rendezzem.

Imre elfogadta az ajánlatom. Legközelebbi bejegyzésben bemutatom majd a kisebbik, „kedvezőtlenebb” lakást! 😉

4 hozzászólásto Oldalhatáron állóból (OH)_ szabadon álló (SZÁ) beépítés?

 1. kritizátor szerint:

  Ha oldalhatáros a beépítés, akkor mért lett elhagyva 1 m (ha jól értelmezem a rajzot?

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Kritizátor!
   Az olyan épülettelepítés, ahol az oldalkert mérete nem éri el a 3,00 m-t, az bizony oldalhatáron álló telepítés.
   Az 1,00 m távolság az ú.n. csurgótávolságból született, ez a távolság alkalmas még éppen arra, hogy a csapadékvíz a saját telekingatlanra hullik a tetőidomról.
   Az OTÉK-ban ma már csupán az szerepel, hogy OH beépítésnél a tetőidommal átnyúlhatok a szomszédos ingatlan fölé, de a csapadékvizemet a saját telkemre kell visszavezetni/kezelni.
   Jelen esetben elsősorban az volt a cél, hogy az épület saját telken belül körbejárható legyen, így egy esetleges utólagos homlokzatszigetelés, fal- tetőfelújítás a Szomszéd bevonása nélkül, korlátlanul megvalósítható. A telekszélesség, a „mezsgyétől” való 1,0 m-es elhúzást bőven lehetővé teszi, nem hoz létre új korlátozást esetünkben.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 2. Csaba szerint:

  Kedves Ibolya!
  Mit javasol az alábbi esetben? Oldalhatáros beépítési mód esetén 3,6 méterre kezdtük el építeni a házat. A kimaradt 3,6 méter pedig úgy nézne ki, hogy egy 230 cm magas falazott „kerítés” 30 cm széles alappal lenne terv szerint, ami pergola szerűen össze lenne kötve a házzal (fa gerendákkal), ami a kocsibeállóként funkcionálna. Így megfelelünk az oldalhatáros beépítésnek. Viszont, ha ez a kocsibeálló nem valósulna meg (magas költségek miatt), akkor mit javasol az oldalhatár és a ház közé eső 3,6 méterre, amivel megfelelünk az oldalhatáros építési módnak?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Csaba!
   Lakóépület építés Egyszerű Bejelentéssel történik, gondolom, ez alapján halad az Önök kivitelezése.
   Ha a bejelentést követően a kivitelezés eltér a bejelentett tervtől, álláspontom szerint, Önnek nem fogja az Építésfelügyelet kiállítani a Hatósági Bizonyítványt.
   Mi több, még bírságot is kilátásba helyez(het)nek.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .