A majdnem szabadon álló kisebbik

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Az oldalhatáron álló szabadon álló

Múlt alkalommal már bemutattam Imrééknek tervezett kétlakásos, oldalhatáros telepítést, ahol azt ígértem, bemutatom a kisebbik lakást.

Múlt heti blogomban az oldalhatárra telepített lakóház szabadabb telepítési értelmezéseként, a kisebb alapterületű lakást/épületrészt, a szabadon álló beépítés kedvező ismérveivel ruháztam fel, mivel a kötelező építési vonal mentén az oldalhatárról több mint 3,0 m távolságra „elhúztam”.

Ezzel a húzással az utcai, kisebb alapterületű lakás szabadabban „ablakozható” homlokzatot nyert!

A kétlakásos lakóház homlokzat-tervezésénél a klasszikus kertvárosi hangulatra utaló megjelenést alkalmaztam. Tehát az utcai, egyszerű épület-struktúrát az oldalhatártól elmozdítottam, azért is, hogy telek használatot ügyesen ketté bontsam, így e lakóegységhez tartozó parkolást telken belül tudom biztosítani a bal oldalon, szeparáltan!

Az egyszerű épülettömeget a lakásbejáratnál a homlokzati falfelület íves megmozgatásával plasztikussá tettem:

Ez a hangsúlyos lakásbejárat az előtérbe vezet, ahonnan balra a konyha-étkező, jobbra pedig a nappali került. A hálószoba gardrób jellegű előtérből nyílik, és innen elérhető a zuhanyzó is. A konyhából nyíló helyiség jelenleg kamra, de lehet gépészeti helyiség is, vagy akár a gépkocsi beálló felől nyíló külső raktár., kerti szerszám/kerti bútor tároló…

Imre által körvonalazott – átmeneti időszakra tervezett- irodahasználatnál a háló irodává válik, és természetesen nyitható a nappaliból is, ami az Ügyfél- fogadás színtere és egyben Titkárság helye.

A „földig érő” homlokzati nyílászárók külső árnyékolását redőnnyel célszerű biztosítani, mert egyéb árnyékoló szerkezet, mint például a pergola telepítését a beépítettség mértéke nem teszi lehetővé!

És bármennyire kézenfekvő lenne a gépkocsi beálló pergolával történő fedése is, a beépítettség mértékét ezzel is túllépnénk. 🙁

Imre által kért alapterületi adatot, a 45 m²-t kissé túlléptem, a lakás nettó alapterülete: 51,74 m² lett. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .