A kis CSOK-os

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

OH-ból SZÁ lesz!

Zsuzsi és Gáspár három gyermekükkel jogosultak CSOK-ra. Telekingatlannal már rendelkeznek. Pontosabban az ingatlan, ahol jelenleg is laknak bővíthető!

Persze mi nem a meglévő/általuk lakott beépítést bővítjük, hanem a meglévő oldalhatáron álló lakóépület helyett egy új, de már szabadon álló lakóépületet létesítünk! 🙂

Mindezt oly módon, hogy az új lakóház elkészülte után a meglévő lakóházat elbontjuk!

Ez megvalósítható, mivel a telek szélessége eléri a 20,0 m-t, és a HÉSZ lehetővé teszi ennél a szélességnél a szabadon álló beépítést.

Egyetlen dologra kellett a tervezésnél ügyelnem:

  • a tervezett új lakóépület kivitelezése se akadályozza fizikailag a meglévő lakóház használhatóságát. Szóval tartanom kell az épületek között 3 m távolságot, ezt a tűzrendészeti előírás éppen megengedi.

Gáspáréktól kaptam egy helyiséglistát, és egy idealizált alaprajzi kialakítást is.

Mindebből született az ajánlati tervem:

  • A bejárat egy kétoldalt szekrényezhető (ruhák/cipők) előteret tár fel. Természetes fény ide az oldalbevilágítós bejárati ajtón érkezhet.
  • Az előtérből vagy a közlekedő folyosóra lépünk, vagy az azonnal feltáruló nappali használatú lakásterek felé vesszük az irányt.
  • A konyha gyakorlatilag étkezős konyha, „L” -alakú elrendezéssel. Az íves megjelenésű teraszrész a családi étkezések kültéri, szabadabb helyszíne lehet. Ennek a terasznak a fedése/árnyékolása textil napellenzővel működhet leginkább, mivel a hátsókert 6,0 m-es sávjába esik, és oda „épületszerkezet” nem ételepíthető.
  • A nappalit kissé megnyújtottam, így közös a teraszterülete a hálószobák teraszával. Könnyebben ide integrálható a későbbi tervekben testet öltő medence is.
  • A belső közlekedő folyosó nem tud kifejezetten intim maradni, ezért nem is ajtóval zárnám, mivel a nappali tartózkodású hátsó épületrészből mind a Család, mind a Vendégek a folyosóról feltárható vizes blokkot használják.
  • A szülői hálószoba kapott valódi intimitást, van járható szekrénye és saját használatú fürdőszobája is.
  • Erre az épületvégre egy külső tárolót telepítettem, így el lehet felejteni a melléképület problémáját, illetve építészeti elemként takarást/védelmet nyújt a terasznak.

Mivel az elő- oldal és hátsókertbe épületszerkezet csak konzolosan nyúlhatna be, maximum 1,5 m-nyi szélességben, ezért inkább a bejáratot a homlokzatsíkból visszahúztam.

A közlekedő a tetőgerinc alatt fut, ide kell majd a lehúzható padláslétrát telepíteni!

  • A közlekedőről két vizes helyiség, gyakorlatilag két, zuhanyzós fürdőszoba érhető el. Ez talán kissé nagyvonalú megoldásnak tűnik, de így a gyerekek nemek szerinti későbbi különválasztása is kedvezőbb lehet, illetve ahogy már utaltam rá, a Vendégek is ezeket a helyiségeket használhatják majd.

(A tágasabbik, egyben háztartási helyiség lehet, fogadhatja a gépészetet, és persze más módon is bútorozható, vagy akár megosztható.)

  • A gyerekek szobái közel azonos méretűek, a teraszra nyílók egymás tükörképei, az épület sarkára került harmadik gyerekszoba bútorozását tekintve megegyezik az előbbi kettővel.

Zsuzsiék által kívánt helyiségszám és a lakáshasználat alapján a beépítettség a tárolóval együtt 135 m². A tároló bekerülési ára természetesen nem egyenértékű a lakásárral! 😉

Lakás bruttó alapterülete: 129 m². A nettó, hasznos lakás-alapterület: cca. 101 m² lett, és tartalmazza a hőn áhított 4 szobát (is) ! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .