Autó(k) helye 3.rész

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 

E heti okosság: Járművek elhelyezése OH és IH beépítési mód esetén

 


Még mindig autózunk, az oldalhatáron álló és az ikerházas beépítésig! 🙂
Tehát, az oldalhatáron álló családi háznál (OH) a szabadon álló (SZÁ) beépítésre nagyon hasonló gyakorlati lehetőségek adódnak a gépkocsi tároló megvalósítására, ha az autó(i)dat épületben helyezed el.

 

Az alábbi ábrán az 5 alapvető esetet mutatom meg. Ezen eseteket a szabadon álló beépítésből származtatom. Ezek az általános megvalósítási módok azt mutatják, hogy a gépkocsitárolást az oldalhatáros beépítésnek megfelelően, a telek építési helyén belül kell elhelyezni.


Az ábrákat egyenként nem jellemzem, szinte idemásolható lenne a múlt heti okosság , szabadon álló beépítésnél megfogalmazott ismertetése.


A következő ábrán körvonalazom az ikerházas (IH) beépítés gépkocsitárolójára vonatkozó alapvető lehetőségeket:


1.jelű ábra
A gépjárműtárolók a lakóépületekben, vagy a lakásoktól függetlenül, vagy szoros kapcsolatban, de mindenképpen azonos épülettömbben valósulnak meg.


2.jelű ábra
A gépjárműtárolók a lakóépületekkel szoros kapcsolatban vannak, mögéjük épülve, hátsó épülettoldalékként jelennek meg.
E változatra alapul az a lehetőség is, ha a melléképületi garázsok a lakóépületektől függetlenül épülnének meg, a hátsó kert irányában, a lakótömbtől elhúzva.


3.jelű ábra
A gépjárműtárolók a lakóépületekkel szoros kapcsolatban vannak, melléjük épülve, épülettoldalékként jelennek meg. Itt fontos, hogy az oldalkert méretébe (3,0 m), nem érhet/lóghat bele a toldalék!

Most mutatom egy friss felfedezésem, amit egy közeli település tervezett HÉSZ-ében olvastam mai feladatom kapcsán.


A HÉSZ oldalhatáros beépítés esetén engedni szándékozik az építési helyen kívül!, az előkertben!, az utcai kerítéssel összeépített kerítés-gépkocsitároló-lakás épületegységét?!
„Az építési övezetben az alábbi melléképítmények helyezhetők el:
— Gépkocsitároló, mely az utcafronti kerítéssel egybeépítve, meglévő oldalhatáros beépítésnél a beépítés oldalán helyezhető el.”

No, hajrá rendezett utcakép! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .