Parkettaburkolatos konyha-étkező

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Parketta burkolatos konyha-étkező

Mai lakásátváltozásban egy 65 m² alapterületű, lakóparkban megépült, szerkezetkész városi lakást alakítok át. A „válaszfalak még február végéig módosíthatók”-ezzel kezdte levelét Péter.

 


Ha visszatérő olvasóm vagy, és segítségemmel is „képzed magad”, ennek a lakásnak a hátrányait már felismered:
– túl hosszú, nagyon keskeny (90 cm!) a közlekedő folyosó;
– így messze esik a bejárattól a nappali tér,
– a konyhai páraelszívó valószínűleg a homlokzatra kivezetett, vagy sima filteres…


Vannak előnyei is:
– van két erkélye, bár tájolásuk (és a lakásé sem) nem a legjobb;
– pozitívum a kamra, de nem találok hozzá szellőző kürtőt alaprajzon; (ilyenkor a kamra ajtószárnyába építenek szellőző rácso(ka)t.


Változás-átalakítás közös munka eredménye lett, hisz Péterék határozott véleményt alkottak minden ötletemről és megrajzolt vonalamról.


1. Az előszobát a WC alapterületének kárára növeltük, hogy a szekrényen kívül, valamilyen ülőalkalmatosság és lerakó asztalka (kulcsok/táska) is elférjen.


2. A kamra területét beáldozzuk a szülői háló részére (beépített szekrény).


3. A fürdőszobából kiiktattuk a kádat, helyette zuhanyzó lesz, kis falfülke a vasalódeszkát és a porszívót rejti.


4. A hálókat déli oldalra telepítettük. Alapterületük is megnőtt.


5. A belső, keskeny folyosó falait megszüntettük, a nappali és a konyha-étkező egy közös térré vált. A közlekedés helye gyakorlatilag a helyén marad, de a térérzet – a csőszerű közlekedő felszámolása után – bővülést mutat.


6. A konyhapult minimálisra sikeredett, volt „U”-alakú vázlata is, de ez lett a választott megoldás.


7. Az étkező terét a fürdőszoba csökkentésével tovább növeltük, falfülkét képezve teljesen egyedi tálaló/tároló rendszer kerülhet majd ide.


8. A nappali tartózkodás tere teljes felületén parkettaburkolatot kap. Még a konyhában is! Ez nem szokványos megoldás, de egyre többen választják ezt a lehetőséget. Ilyenkor arra kell ügyelni, hogy a parketta megfelelő felületképzést kapjon, vagyis az étkezés/főzés nyoma könnyen feltakarítható legyen!


A kivitelezés költségéből Péterék megspórolnak egy beltéri ajtó árát, és pár négyzetméternyi válaszfalfelületet… De a saját elképzelésüknek megfelelő lakásba költözhetnek majd május végén. Igen, döntöttek és kompromisszumokat is kötöttek ennek érdekében. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .