Lakás+bútor+helyigény = bútorozás

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Lakás+bútor+tér

Hamarosan új kivitelezésbe kezdek, szándékom és reményeim 🙂 szerint egy családi ház megépítését irányítom. Most vizsgálom az elkészült terveket, tanulom a házat, felkészítem a „csapatom”. Csapatom legfontosabb tagjai pedig a Megrendelőim lesznek! 🙂 Mindezt kivitelezés-szervezés első lépésének, építés-előkészítésnek hívom.
Az építés-előkészítés kapcsán viszont ismét a tervezésre kell visszakanyarodnom: a lakás alapvető tereinek helyszükségletére, mert e családi ház tervben van néhány „vitatott” bútorozási megoldás, így arra gondoltam, ma bútorozzunk elméletben egy kicsit!

 


Arról már korábban is írtam, hogy mi az a lakás? Általánosan, vagy pongyolán fogalmazva: emberi alapszükségletet kielégítő helyiségek összefűzött tere. Tudod: előtér, szoba, konyha, tisztálkodó helyiség WC-vel…
 
Szóval, a lakás olyan tércsoport, amely egy-egy személy vagy szoros kapcsolatban álló személyek (itt egy család) huzamosan használt lakhelyéül szolgál, használóinak megfelelő fizikai és mentális komfortérzetet biztosít, vagyis teret ad emberi kapcsolataik érvényesülésének és megfelelő színvonalon lehetővé teszi az alapvető lakástevékenységek folytatását, az ezekhez szükséges tárgyak és eszközök elhelyezését, tárolását.
 
A lakáshasználók, a lakók, vagyis a család alapvető tevékenységeit a lakás saját tereivel biztosítja (a sorrend tetszőleges, hisz mindenki máshova helyezi otthoni életvitelének hangsúlyát!) 🙂
– étel elkészítése, közös étkezés
– alvás és pihenés
– szabadidő közös eltöltése ( + vendégfogadás)
– személyes higiénia
– takarítás, mosás és tisztítás
– tárolás.
 
A lakástevékenységek legtöbbje bútorok, bútorcsoportok és berendezési tárgyak használatával párosul. Ezért a beépített bútorokat és berendezéseket mindig jelölni kell a terveken, mert azok a lakás tartozékai, melyeket a kivitelezés során elhelyeznek.


A lakáshasználathoz szükséges mobil bútorok elrendezését ún. bútorozási terveken jelöljük. Ezt ellenőrző vagy tájékoztató tervfázisnak nevezném szívem szerint, de az engedélyezési és kivitelezési tervek készítésénél nálunk, sajnos még nem kötelező! Engedélyezési terv szinten csak a konyha berendezéseit kell megjeleníteni. Ennek ellenére mégis azt javaslom, hogy a lakás bútorozási sémáját már a tervezés kezdő stádiumában is jelöld és a Térképződdel jelöltesd vázlatokon!


De a „bútorozási terv” nem arra szolgál, hogy a lakás bútorainak elhelyezésére utasítást adjon, hanem annak ellenőrzésére és bizonyítására való, hogy a lakásban, a fentebb felsorolt alapvető lakástevékenységek gond nélkül elvégezhetők!
Arra gondolok, hogy az a helyes eljárás a tervezés megkezdésekor, ha kereskedelmi forgalomban kapható bútorok, és használatuk kapcsán felmerülő helyigény a kezdeti tervfázisban megszületik, és az általánosan elfogadott – hazai lakáskultúra alapján széles körben – és valószínűsíthető bútorozási sémák rákerülnek az egymást követő tervekre, beleértve a későbbi tervfázisban elékészülő szakági terveket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .