Eladó ház + női vonal

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Eladó ház

 


Ez egy 132,50 m² alapterületű, 10 éve épült, kertvárosi családi ház. A Megrendelőim egy „lányos” család, hisz mindhárom gyermek lány. A kicsik 4 és 6 évesek, a nagylány 17 éves. Apukájukat – Anyukájukkal vezérelve – háttérbe szorították: a fürdőszobák ügyében! 😉

 

Feladat: jó áron kínálják vételre ezt a családi házat, de az egyetlen fürdőszoba kevés 5 ember részére! Megvegyék? Ne vegyék?
 
Ránézel a fenti alaprajzra, látod, külön bejelöltem a 95 cm széles, jaj, nem széles, hanem szűk! folyosót.
Az alaprajz hátrányai:
– túl hosszú, nagyon keskeny (95 cm!) a közlekedő folyosó;
– a konyha szűkös az alapterülethez mérten, és az előszobából hosszú úton, a nappali terén keresztül lehet csak elérni;
– a konyha természetes fényt közvetve kap csupán.
 
Vannak előnyei is:
– a gépészeti helyiség egy oldalán, egy fala mentén sorakozik a gépészet, a másik oldal szabad, így a helyiség tárolónak is kiválóan alkalmas; (a kémény szerelt-kémény, a kombi fali kazánhoz nem tartozik épített kéménytest, ezért nem ábrázoltuk! )
– pozitívum a kamra,
– tágas, használható az előszoba.
 
Változás-átalakítás inkább az erős „női vonal” munkájának eredménye lett, hisz a 3 fürdőt luxusnak is tekinthetjük. 🙂


1. Az előszoba-közlekedő terét kisebbre vettük azzal, hogy a konyha-étkező alapterületébe vontuk a korábbi keskeny közlekedőt.


2. A kamra területét beáldozzuk a konyha javára, ami méretét tekintve sajnos nem nőtt. Anyuka csak hétvégén főz, hétköznap mindenki a „dolgozó”-ban ebédel.


3. A nagy fürdőszoba, a mellette lévő háztartási helyiség és az önálló WC helyiség alapterületét igyekeztünk 3, közel azonos részre felosztani. A szülői hálóból nyílik az elegáns szülői fürdő. A kicsik fürdője is kádas, de itt lesz a mosó- és szárítógép is. A korábbi WC helyiség zuhanyzós fürdőszobává bővül.


4. A hálókat az eredeti helyén tartottuk, a szülői hálóból egy ajtónyi nyílást bontunk a fürdőszoba elérésére.


5. A nappali teréből kikerült az étkező asztal. A „bárpult” is a kicsik miatt lesz, mert étkezésüket még felügyelni kell. Ez a sziget-szerű megoldás pult magasságú (90 cm körüli), a közös alkotó tevékenységek a kicsikkel itt folyik majd.


6. A konyha pultsora minimálisra sikeredett, nincs több hely. Viszont van ablaka, aminek méretét mindenképpen megnövelném, akár csak a parapet-magasság változtatásával. Mostani 60×60 cm-es kamra ablak helyett, nyílásáthidalás változtatása nélkül, 60×150 cm-es ablak is beépíthető, így a parapet-magasság 180 cm-ről, 90 cm-re változna.


7. Az étkező terére sem jellemző a valódi tágasság, de a szabad pult, talán érzékelteti a levegősséget.


8. A nappali tartózkodás tere nem változik.


Ami az átalakítás költségeit illeti, hm… a legnagyobb tétel a fürdőszobák kialakítása. Lesz 2 fürdőkád, 2 wc-csésze, 1 zuhanyzó, 1 bidé, és 5 mosdó. No meg ajtómagasságig csempeburkolat is. Azután kell még új fűtést és villanyt is szerelni ezekbe helyiségekbe.
Amin igyekeztem „spórolni”, az csupán annyi, hogy a teherhordó falakban új nyílás-kiváltásról és új nyílás-áthidalásokról lebeszéltem Őket, egyelőre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .