Béke szigete

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Esterházy-kastély Tatán!

Egynapos minivakációmat Tatán tartottam. Az újjászületett tatai Kastélyban. Rendhagyó módon, mivel évfolyamtársam: Wittinger Zoltán volt látogatásom kalauza, aki a megvalósult projekt egyik Alkotója. Az is rendhagyó, hogy az épület-együttes felújításának mikéntjébe is visszatekinthettem, illetve a Látogatók részére meg nem nyitott épületrészekbe is bejuthattam!

Tudod, voltam a pincében, a padláson, a tetőteraszon, még a ‘kiskastély’-ban (is)!

A vizek városában, az Öreg tó partján álló barokk kastély több ütemben épült, 1770-es évekre készült el. A II. világháború után kórházként működött… 🙁 , ennek ellenére, néhány értéke – csodával határos módon – nem vált az enyészet áldozatává! Közel 600 négyzetméteren épségben megmaradt az eredeti, rombusz alakú táblás keményfa parketta is, mert nem lopták el, így restaurálása után a helyére visszakerült!

Fellner Jakab építőmester szerény, mondhatni gazdaságos, nem szokványos épület-együttest tervezett.

A főépület körül, az udvar mentén húzódó kastélyszárny innen földszintesnek látszik, holott, a terepviszonyok okán szintén kétszintes!

A város felől jövők bizony a Kiskastélyon áthaladva érkeztek, illetve valószínűleg ott is szálltak meg! Tehát a belső udvaron is áthaladva jutottak be az emeletes főépületbe, ahol a Család élettere volt, és aminek az Öreg-tó felől a hátsó homlokzatát látjuk!

A kastély szerkezete a kor általános alaprajzi elrendezésétől eltér, mert pl. a főbejárata nem egy díszes fogadótérbe, csupán egy folyosóra vezet, és az emeletre sem díszlépcső visz fel… Itt, a földszinti alaprajzon jól látható, hogy aszimmetrikus az alaprajz, illetve a helyiségek alapterülete sem túl nagy.

Az aranyozott és festett faburkolattal ellátott díszebédlőt és a szalonokat a főlépcsőtől balra, a magánlakosztályokat jobbra helyezték el. A kastély földszintjén volt a grófi lakosztály, az emeleten pedig a grófnéi lakosztály. Közöttük meg egy titkos lépcső is – úri körökben a testi kapcsolatot tapintatosan kezelték!-, ami a felújításnál került elő! 😉

A XX. század elején alakították ki a Hollandiából, Delftből származó csempével burkolt gyerek-fürdőszobát és a márványburkolatú grófnéi fürdőszobát, amelyek ma is, közel eredeti pompájukban láthatók.

Az egyes helyiségek – archív dokumentumok, újságcikkek, családi fényképek alapján történő – rekonstrukciója mellett, korszerű technológiai megoldások kerültek be a kastélyba úgy, hogy az eredeti épületgépészet korábbi nyomvonalait nagyrészt felhasználták.

A Kastély apró kertje is látogatható, ahol megvalósult a természeti szépségű, korlátok nélküli ‘tájképi kert’ művészete. Az angolkert eszméjének és formai megjelenésének talán első hírnöke lehetett itt, ahol a városi lakóterületet elválasztották a későbbi városfejlődés iránya felől, egyszerűen kerítést emeltek.

Ajánlom látogatásra Tatát! A tavat, a várat, a kastélyt! Ez utóbbi ‘A béke szigete’ – elnevezésű, interaktív elemekkel gazdagított kiállítást kínál, ahol megismerheted az egykori Tulajdonosok életvitelét, az Esterházy családot és előkelő Látogatóit, valamint A béke szigetének Béke szobáját. Mindez jó példa arra, hogy a műemléki helyreállítás és az örökségmegőrzés igenis képes izgalmas kulturális tartalmat nyújtani egy történelmi épületben, napjainkban.

Hm…a Béke szobát még nem is méltattam, pedig beléptem oda is… Nincs hely/idő itt, kérlek, keress rá neten: schönbrunni béke tata -t írj a keresőbe!

Az interneten önálló honlapját is megtalálod a Kastélynak, de élőben az igazi, ahol akár a magad tárlatvezetője is lehetsz, okostelefonos alkalmazással…;)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .