Déli lejtőn nyaralunk!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Nyaralónak használnánk!

Miklós és Családja Budapesten él. De a vidék szerelmesei, így Heves megye egyik szépséges falujában vásároltak egy beépítetlen ingatlant, déli, panorámás tájolással. Belterületen fekszik, közbenső telekingatlanként a bekerített közel 1200 m²-es szerzemény.

Szándékuk: a szabadidő pihentető eltöltése itt, amolyan üdülőház jelleggel, minimális alapterülettel, alacsony kivitelezési költséggel.

Tervezési program valóban apró helyiségméretekkel kalkulált, de ebbe picit bele kell nyúlni! Lakóövezetben a lakás (OTÉK!) ismérvei szerint kell épületet tervezni, függetlenül az Építtetők által megfogalmazott nyaralási/üdülési igény ellenére, vagyis a négyzetméter adatok némi korrekcióra szorul(hat)nak.

Az eredetileg bruttó 50,0 m² alapterület a kívánt szobaszám és felszereltség mellett nem tartható. Tudod, a helyiségek hasznos alapterületéhez a falvastagságokat is számítjuk a bruttó alapterületbe, így az ajánlatom 19 m²-rel túllépte az elsődleges víziót, a lakásterületre vonatkozóan. A fedett gépkocsi-tároló (P1 és P2) is építtetői igény, nyilván ennek mérete, anyaghasználata tágabb lehetőségeket is magában rejt.

Ajánlott megoldásomat mutatom:

Az épülettestből az oldalhatár felé eső sarkán kiharap a gépkocsi tároló, melynek fedése több módon megvalósítható. Egyelőre megjelenésében, anyaghasználatában azonos igényszintet mutat a lakórésszel, bár épületszerkezetileg csupán egy „keretállás”.

Az épület fesztávját 6,24 m-re vettem, a forma nem indokol belső teherhordó fala(ka)t, ebbe persze a Statikus még beleszólhat… Természetesen a helyiségméretek módosíthatók, de a választott polisztirolbeton-építéstechnológiától függő tételek: a főfalak és a válaszfalak falvastagsága adott.

  • A telekingatlanra történő bejutás gyalogosan is a gépkocsis behajtásnál oldalt elcsúszó nagykapuval történhet, így lehetőség adódik vendég autó telken belüli tárolására is. A lakóház szerkezeti alaprajza tömbszerű, egyszerű nyeregtetővel, melynek hajlásszöge 35°.
  • A főbejárat az előtérbe vezet, itt a kabátolás/cipőlevétel megoldható, továbbá innen két irányba jutunk. Egyik az épület nappali terét jelenti, ami a házba belépve is egyértelmű, a másik az intim terület. Itt a vizes helyiségek egy nyomvonalra fűzöttek. Természetes szellőzésük/megvilágításuk viszonylag nagy ablakokkal megoldott.
  • A hálószobák egymás tükörképei. A beépített szekrények mennyezetig érhetnek, a franciaágyak körüljárhatók, ahol dolgozóasztalkává válhat az ágy melletti, terasz felé eső éjjeliszekrény.
  • A nappali tartózkodás tere csupán nyílással kapcsolódik az előtérhez, és így is egyértelmű, hogy ez hármas funkciójú tér: étkező-konyha-nappali.
  • A konyha – étkező együttese nem különül el fallal határolt helyiségként a nappali terétől. Elegendő tárolóhellyel létesülhet az egyenes konyhapult, térbe állított étkezőasztallal a vendégek fogadása is megvalósítható.

A lakóház OTÉK szerinti előírásai itt ugye éppen ‘sántítanak’, hisz a 4,0 x 4,0 m alapterületbe nem lehet konyhapult és étkező. Ez kiváltható a lakóelőtér fogalmával, a háló szekrényes rész átfordításával a jelenlegi előtérbe varázsolható a konyha és az étkezés, illetve minimalizálhatók a hálószobák is.

A 30 m2-t meghaladó hasznos alapterületű lakás legalább egy lakószobája hasznos alapterületének legalább 16 m2-nek kell lennie. Ebbe és a lakószoba alapterületébe nem számítható be a főző és az étkező funkció céljára is szolgáló helyiség, helyiségrész hasznos alapterülete, amennyiben az a lakószoba légterével közös.”

Miklósék elfogadták az ajánlati tervem! Azóta, a lakóépület növekedni kezdett! 🙂 Jelenleg bruttó 75 m²- nyi az alapterület, de a +bővítési lehetőséggel (újabb hálószoba-egység a nyugati irányba telepítve) 90 m²-nyire is nőhet a lakásterület…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .