Garázsból lakást!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Bővítés helyett garázs átalakítás

 


Antal és Zsuzsanna 2009-ben építkezett, házukat anno én terveztem, 2008-ban. Ismét megkerestek, mert életükben olyan változások következtek be, amihez szeretnék fizikai életterüket is igazítani.

 


A 145 m² -es házat szeretnék átalakítani és bővíteni. Az ok: Antal idős édesanyja szoros felügyeletet és némi ápolást is igényel, így hozzájuk kell költöztetni.
 
Az eredeti alaprajzon van egy szoba, mely a lányuk szobája volt. Zsuzsi Kanadába ment férjhez, így ez a szoba üres. Első javaslatom az volt, ezt a szobát és a mellette lévő vizesblokkot alakítsuk át. Zsuzsa nem akarta ezt semmiképp, mert úgy érezte volna, Zsuzsit még akkor sem fogadhatja otthon, mikor évente egyszer hazautazik.
 
Mivel az épület bővítése csak emelet vagy tetőtéri bővítéssel lehetséges a beépítési mutatók miatt, célszerűnek tartottam megkérdezni, mi lenne, ha a garázst áldoznánk be a Nagymama „lakásához” ?!


Végül ez lett a választott megoldás, így Antalék lakásához nem is kell hozzányúlni, csupán a teraszt növeljük!
 
Az átváltozás nagyon egyszerű, minimális terek kialakításával, velük, de mégis külön lakik majd az idős Nagymama:
 
1. Az új lakás bejáratánál megismételtem a „hajlított-íves” falas megoldást.
 
2. A bejárati ajtón bejutva egy ún. lakóelőtérbe jutunk, ahol elhelyeztem egy kereskedelmi forgalomban kapható minikonyhát, bár Kati néni már nem főz.


3. A bejárattal szemben van a zuhanyzó, ha szükséges, a mosdó mellett még mosógép is elhelyezhető.
 
4. A lakóelőtér bővítése a nappali rész, melyből a terasz és a kert elérhető.
 
5. A pici szoba a háló rész, lehetséges, hogy a valóságban csak falnyílás készül az ajtó helyett.
 
E két, utóbbi funkció (háló- nappali) elválasztásához Antalék ragaszkodtak, én csak bútorozással oldanám meg a funkciók elkülönítését…

2 hozzászólásto Garázsból lakást!

 1. Benke Éva szerint:

  Nnnna, épp egy ilyen minikonyha kell nekünk! Ez most épp jókor jött ) Hol lehet ilyet venni? Nem tudtam, h ez a neve. Köszi SzabóIbi!

  • a Térképző szerint:

   Szia Éva! Konyhagép-gyártók között érdemes szétnézni, pl:
   Whirpool, Gorenje, Blanco…, még aukciós oldalakon is rákeresnék, igen, így magyarosan: minikonyha!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .