Fővállalkozó, Alvállalkozó

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Vállalkozók

 


Kivitelezés első fontos momentuma, mikor az Építtető – végre- kivitelezőt talál és szerződést köt vele. Ha az Építtető egy kézbe adja a kivitelezést, célszerűen egy kivitelezővel szerződik, ez a kivitelező lesz a Fővállalkozó kivitelező.


A Fővállalkozó kivitelező leszerződik ez esetben az Építtetővel, és valószínűleg a kivitelezési munka egy részét ( speciális, vagy általa nem végezhető munkarészt) majd elvégezteti egy Alvállalkozóval.
 
A fővállalkozó és az alvállalkozó is jogi értelem szerint vállalkozó, hierarchikus rendben követik egymást. A Fővállalkozó az Építtető vállalkozója, ők ketten szerződnek a kivitelezési munkára.
 
Az Alvállalkozó az a vállalkozó, akinek megrendelője a Fővállalkozó, vagyis alvállalkozóként közvetlenül nem kerül jogviszonyba a fővállalkozó Építtetőjével. A Fővállalkozó a megrendelője az Alvállalkozónak, ők ketten szerződnek egy részmunkára.
 
De a Fővállalkozó kötelezettsége ez esetben az Építtető felé, hogy az alvállalkozói munkáért úgy felel, mintha önmaga végezte volna!
 
Természetesen az Építtetőnek lehetősége van „tájékozódni” a Vállalkozókkal kapcsolatban. Ehhez csak internetre van szüksége. 🙂
Googliba bepötyögi: iparkamara, ott kiválasztja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján a bal oldali menüsorban az Építésügyi Regisztrációs Iroda gombot. Ott pedig ONLINE Építőipari Kivitelezői Nyilvántartás-t.


A felugró ablakban elegendő egyetlen ismert adatot kitölteni, és máris ellenőrizhető, létezik-e a Vállalkozó, és jogosult-e az adott kivitelezés elvégzésére… Nézd csak mennyi információt találhatsz!


Ha ráadásul olyan építési munkát végeztetsz, mely esetén nem kötelező építési naplót vezetni, saját biztonságod érdekében is végezd el ezt a műveletet! 😉


Ha találsz adatot leendő kiviteleződről, nyugodtabb lehetsz, baj 🙁 esetén utolérhető…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .