Jöhet az átadás-átvétel?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Heti okosság: Átadás/átvétel a bürokrácia csökkentés jegyében


Idén belehúztunk a családi házak építésébe, és már hármat átadtunk az Építtetőknek. De ez nem elegendő, az illetékes Járási Hivatal Építésügyi Osztálya is átveszi azokat! 😉


Az Egyszerű bejelentés-sel épülő családi házak elkészülte után Hatósági Bizonyítványt állít ki az illetékes Járási Hivatal arról a tényről, hogy az épület bizony elkészült. Ezt a bizonyítványt az Építtető kéri meg az ÉTDR felületen.


Persze ehhez a kérelemhez néhány dokumentumot csatolni illik…
 
1. Az E-naplóban a Kivitelező, illetve a Felelős műszaki vezető tesz egy Nyilatkozatot. Ami gyakorlatilag egy 9 pontból álló formanyomtatvány értelemszerű kitöltését jelenti. (Itt jegyzem meg, ezzel a lendülettel vissza is adja a munkaterületet az Építtető részére.)


2. Épületfeltüntetési vázrajzot kell készíttetni egy Geodétával, amit a területileg illetékes Földhivatal záradékol. És ezt a záradékolt vázrajzot a Geodéta feltölti az OÉNY-be. (Országos Építésügyi Nyilvántartás: az építésügy körébe tartozó hatósági és szakmai tevékenységeket kiszolgáló elektronikus alkalmazások – pl. ÉTDR, e-építési napló, e-tanúsítás -, dokumentációk és adatállományok egységes, elektronikus formában működtetett központi rendszere.)


3. A kérelem következő melléklete a Statisztikai adatlap, annak kitöltését érdemes az Építészre bízni, mivel adatokat/méreteket ad meg a tervezett/terv szerint megépült lakóházról.


4. Szükség van még a Hiteles Energetikai Tanúsítványra is, melynek kiállítását épületenergetikai tanúsító (TÉ) végezheti el, aki feltölti a nyilvántartásba.


5. Végül pedig ismét fizetni kell az Építtetőnek. A Hatósági Bizonyítvány illetéke 25.000;- Ft az 1990. évi XCIII. tv. szerint.


+ bónuszként majd egy napot otthon kell maradnia az Építtetőnek, amikor is lezajlik a helyszíni szemle…
 
A fenti néhány pont teljesítése időben nem két nap, és jelentős anyagi vonzata is van!
A CSOK-ot igénybe vevő Építtetőnek, a Bank az utolsó részletet akkor utalja, ha kézbe vette ezt az iratot!
 
Egyébként elektronikus úton a hivatal az E-naplóba is feltölti, ezután zárható le a napló…

2 hozzászólásto Jöhet az átadás-átvétel?

 1. Csupor Katalin szerint:

  Tisztelt Tervezőnő!

  Köszönöm, hogy az elmúlt évben tájékozatást nyújtott az aktuális tervezésben és a tervezésbeli ügyintézésben. Munkáját köszönöm, és a továbbiakban is szívesen tájékozódnék a weblapjáról.

  Köszönettel:

  Csupor Katalin
  építésztechnikus
  Kalocsa

  • a Térképző szerint:

   Kedves Katalin! Köszönöm lelkes érdeklődését és Boldog új esztendőt is kívánok! Igyekszem idén is folyamatosan beszámolni azokról a változásokról, melyekkel munkám során találkozom.
   Üdvözlettel: a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .